10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrăini cu afaceri româneşti

Străini cu afaceri româneşti

Cei mai mulţi investitori străini care şi-au deschis afaceri pe meleaguri doljene sunt italieni, urmaţi la distanţă de francezi şi nemţi

La prima vedere, numărul investitorilor străini care s-au pripăşit pe meleagurile Doljului sare bine de 1.000. Însă, mai fac afaceri doar jumătate dintre ei. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, de-a lungul timpului s-au înfiinţat în judeţ 797 de firme cu capital privat străin, adică societăţi în care străinii deţin majoritatea acţiunilor sau părţilor sociale. În judeţ mai există şi alte firme în care s-au asociat străini cu români, dar procentul deţinut diferă de la un caz la altul şi fie au majoritate românii, fie deţin 50% străinii şi tot atâta românii. Firmele cu capital mixt (român plus străin) au ajuns la 707. Italienii deţin, de departe, recordul investiţional, ca număr de persoane care şi-au deschis afaceri în această zonă a ţării. Registrul Comerţului susţine că 492 de cetăţeni italieni şi-au înfiinţat până acum firme în judeţ. Cei mai mulţi fac afaceri în agricultură. Pe locul al doilea, la distanţă mare de italieni, se situează francezii, cu 84 de firme. Pe locul al treilea sunt investitorii din Germania (73 de firme), din Grecia (60 de firme) şi din Siria (58 de societăţi). În 2010 şi 2011 a scăzut foarte mult frecvenţa înfiinţării de firme cu capital străin pe teritoriul Doljului, spun reprezentanţii ORC. Valoarea capitalului subscris şi vărsat nu este spectaculoasă, mulţi străini contribuind cu 200 de dolari sau 100 de euro. De exemplu, în luna februarie 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în Dolj s-au înfiinţat trei firme cu capital străin, iar capitalul social total al celor trei entităţi a fost de 246 de dolari şi 184 de euro. BNR informa că la nivelul întregii ţări în 2010 valoarea investiţiilor străine a fost de 2,59 miliarde de euro, în scădere cu 25% faţă de cele din 2009.

Nu le-au mers afacerile

Totuşi, foarte multe companii înfiinţate de cetăţeni ai altor ţări au tras obloanele în Dolj. Dintre cele 797 de societăţi comerciale în care străinii aveau majoritate, mai sunt în funcţiune doar 514, informează ORC Dolj. De asemenea, dintre cele 707 firme cu capital mixt, mai sunt în funcţiune doar 423. După modelul românesc, nu este exclus ca aceleaşi persoane să fi falimentat o firmă ca să deschidă alta nouă.

Apetit pentru afaceri… proaspete

În perioada ianuarie-aprilie 2011, doljenilor li s-a deschis apetitul pentru afaceri, astfel că au fost înmatriculate la ORC 1.525 de firme. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul societăţilor nou-înfiinţate a fost de 1.014. Cele mai multe sunt societăţi cu răspundere limitată, iar domeniul de activitate cel mai „îndrăgit“ este comerţul. „A crescut numărul societăţilor înmatriculate şi pentru că se vede o uşoară relansare a economiei, dar şi pentru că au apărut tot felul de programe cu finanţare europeană, pe agricultură, apicultură etc. S-au înfiinţat şi multe SRL-D, adică acele firme ale tinerilor de până în 35 de ani care solicită cei 10.000 de euro de la stat“, a spus directoarea ORC, Oana Dincă.

Falimentele, în uşoară scădere

Pe primele patru luni ale anului, 573 de firme doljene au intrat în insolvenţă sau faliment. Dacă în februarie s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe (210), în martie şi aprilie, numărul lor a început să scadă la 180, respectiv 120 în ultima lună analizată.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU