12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri bulgăreşti, ţepe româneşti

Afaceri bulgăreşti, ţepe româneşti

Mai mulţi doljeni şi-au înfiinţat firme în Bulgaria, prin intermediul cărora fac tranzacţii intracomunitare suspecte

Numărul mare de firme înfiinţate de conaţionalii noştri pe malul bulgăresc al Dunării arată că intenţia „investitorilor“ români de a face afaceri peste graniţă nu a fost aşa onestă cum se credea la început. Se pare că românii nu şi-au înfiinţat afacerile pentru că bulgarii aveau taxe, impozite şi contribuţii mai mici decât în ţara noastră, ci pentru a înşela statul român. Afacerile necurate ies la iveală abia acum, la opt luni sau chiar un an sau doi de când s-au produs. Fiscul doljean verifică împreună cu finanţiştii din Bulgaria zece firme înfiinţate de doljeni pe teritoriul Bulgariei şi care au efectuat tranzacţii suspecte cu cereale, în virtutea achiziţiilor intracomunitare. „Practic, se simulează livrări şi achiziţii intracomunitare, având drept scop deducerea TVA, pentru că tranzacţiile intracomunitare sunt scutite de TVA. Marfa apare ca adusă din Bulgaria, apoi ca retrimisă tot în Bulgaria, dar în realitate nici nu a părăsit ţara şi se vinde în România sau mai ştiu eu unde. În multe cazuri, tranzacţiile sunt doar fictive şi lucrăm cu omologii noştri bulgari în aceste dosare“, a spus Ioan Filipescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care este şi şeful Inspecţiei Fiscale din cadrul Fiscului doljean. Dacă aşa stau lucrurile, iar mărfurile suspecte s-au vândut în ţară şi nu în Bulgaria, cum figurează în acte, înseamnă că deţinătorii firmelor vând „la negru“ pe teritoriul României şi nu dau la stat taxele aferente.  „Românii care fac afaceri în Bulgaria şi-au înfiinţat firmele atât în zone din jurul graniţei, cât şi în Sofia“, a afirmat Filipescu. Şeful adjunct al Fiscului doljean a mai spus că există însă şi bulgari care şi-au deschis firme pe teritoriul Doljului, finanţiştii având suspiciuni de afaceri necurate chiar aici, sub nasul lor.

Verificări „post-mortem“
 
Din păcate, verificările Fiscului vin prea târziu. Potenţialii evazionişti au făcut în urmă cu mult timp tranzacţiile care sunt verificate abia acum. Când finanţiştii verifică actele şi faptele de comerţ intracomunitar, firmele care le-au comis pot să fie închise, suspendate sau chiar radiate. „Din păcate, facem verificări «post-mortem». Noi vedem documentele după şase-opt luni sau chiar mai mult. Achiziţiile intracomunitare efectuate de firme se declară lunar la noi, dar cele efectuate în ţară se declară odată la şase luni“, a spus Ioan Filipescu. Oamenii Fiscului nu pot da numele firmelor cercetate.

Firme cu capital bulgăresc în Dolj

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului Dolj, până acum, în judeţ s-au înfiinţat 48 de firme cu capital majoritar bulgăresc, adică în care cetăţeni bulgari deţin peste 50% din acţiuni. Dintre acestea, 18 firme bulgăreşti au intrat în faliment, trei au activitatea suspendată (la cererea asociaţilor) şi una este în dizolvare. Totuşi, bulgarii suspectaţi abia acum de afaceri necurate şi-au înfiinţat respectivele entităţi economice în Dolj mai demult. În evidenţele ORC Dolj nu figurează nici o firmă nouă cu capital majoritar bulgăresc înfiinţată în 2010 şi perioada scursă din 2011. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII