7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCeartă să fie, dar apolitică

Ceartă să fie, dar apolitică

Reprezentanţi ai ministerelor, primari şi parlamentari au participat ieri la Craiova la o întâlnire organizată de Comitetul Naţional pentru Dezvoltare, unde au discutat despre politicile publice la nivelul Olteniei şi despre folosirea fondurilor nerambursabile. Cu puţin folos, însă.

Pe alocuri, dialogurile s-au aprins mai ales când au fost aduse în discuţie proiectele pentru infrastructura rutieră. De exemplu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a spus că Oltenia ar avea nevoie de un drum expres, propunere care l-a scos din sărite pe fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu.
„Vestitul drum expres Craiova – Piteşti este printre toate dealurile subcarpatice, este foarte dificil. Trebuie să expropriezi pentru că totul este privat. El costă 1,2 miliarde de euro şi este absolut paralel cu actualul drum. Mai bine să facem centuri ocolitoare ca să se circule mai bine. Altfel este frumos, să facem nu unul, ci două drumuri expres. Mai e un drum de la Craiova la Bucureşti, care poate să meargă şi la Constanţa, să-l reparăm pe acesta şi după aceea să ne gândim la ceva de perspectivă. De la Constanţa la Bucureşti şi până la podul de la Calafat este o linie dreaptă, care costă mai puţin decât drumul expres“, a spus Berceanu. Bogheanu a replicat că aceste proiecte ar putea fi realizate în parteneriat public-privat, dar Berceanu a contrat şi această variantă. „Parteneriatele public-private sunt o chestiune limitată, posibilitatea băncilor de a finanţa companii private şi a statului de a le garanta este limitată. Deci, parteneriatele sunt o soluţie limitată“, a declarat Berceanu.

Autostrada Transilvania – o prostie

Directoarea ADR Sud-Vest Oltenia a amintit că prin România trece coridorul patru european de transport, dar şi acest lucru l-a enervat pe Berceanu. „Autostrada Transilvania a fost şi este o prostie. Am vorbit cu Uniunea Europeană că vrem culoarul patru şi nu am fost serioşi să ne ţinem de el, iar când aveam un ban cât de mic să-l punem acolo. De-aia nici nu ne sprijină UE şi nimeni la Transilvania, am făcut acea bucată pentru că era începută 80% şi trebuia terminată. Dar aceea nu este o prioritate unu. Prioritizare nu înseamnă că ne dorim şi am vrea, ci că avem atâţia bani şi stabilim care sunt cele mai importante proiecte“, a replicat Berceanu. Acesta a precizat că problema nu ţine de politică, ci de noi, ca popor. „Rog pe oricare să cheme 15 primari de la el din partid şi să le spună că au zece milioane de lei şi să stabilească ei cum le prioritizează, să vedeţi că nu are mare legătură cu politica, ci cu un stil al nostru. Se ceartă 15 primari de la acelaşi partid şi pleacă supăraţi, zece dintre ei se duc pe alte canale la şeful mai mare ca să ia el ceva. Asta e realitatea pe care, dacă nu ne-o spunem toţi la toţi, nu vom depăşi momentul ăsta. Cred că trebuie măcar pe regiunea asta să se înţeleagă că prioritizare înseamnă 80% renunţare şi 20% obţinere“, a mai spus Berceanu. Unul dintre puţinele lucruri cu care acesta a fost de acord se referă la implementarea unui proiect anunţat de Marilena Bogheanu, prin care vor fi înfiinţate centre de cercetare în industria auto. Proiectul este în valoare de 10-12 milioane de euro şi vizează crearea unui pol de competitivitate în Craiova. La întâlnire au mai participat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, precum şi preşedintele Ford România. Acesta din urmă s-a plictisit şi a plecat după aproximativ două ore, în care translatorul i-a relatat ce se discuta. Deşi anunţat ca un eveniment fără influenţe politice, axat doar pe dezvoltare regională, senatorul Berceanu s-a declarat nemulţumit. „Eu am venit cu toată dragostea, am zis uite, dom’ne, o chestie care îşi propune încă de la primele cuvinte să fie fără chestiuni politice şi să discute o problemă esenţială de 21 de ani: prioritizarea unor proiecte. Am constatat că, din păcate…, noi ştim care sunt lucrurile bune, şi anume să facem discuţii din astea fără să ţinem cont de chestiile politice, şi am văzut, prefectul nu a fost invitat, noi am fost invitaţi, dar în aşa fel încât să nu venim, a fost o surpriză că am venit. Oricum, nu eram pe nicăieri, nici pe ordinea de zi, şi trebuia să ascultăm nişte foşti subalterni ce au mai făcut cu proiectele alea pe care le-am făcut noi acum nu ştiu câtă vreme. Le-am prioritizat de le-am făcut praf“, a spus Berceanu ironic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS