13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScăpăm de cablurile aeriene

Scăpăm de cablurile aeriene

Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului general de urbanism, iar reţelele edilitare
din oraşe se vor amplasa de acum înainte doar în subteran

Guvernul României a aprobat miercuri, 11 mai, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 1 la HG nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism. Conform acesteia, lucrările de construcţii pentru realizarea sau extinderea reţelelor edilitare în zona drumurilor publice situate în intravilanul localităţilor se vor executa doar în varianta de amplasare subterană.
Totodată, prin hotărârea în cauză se mai interzice amplasarea reţelelor edilitare pe stâlpi de iluminat public şi de distribuţie a curentului electric, pe plantaţii de aliniament, pe elemente de faţadă ale imobilelor ori pe alte elemente sau structuri de această natură. „Mă bucură o astfel de decizie. Aşa mai scăpăm şi noi de colacii de cabluri de pe stâlpi. Şi aşa la pasajul suprateran îi obligam pe cei care au cabluri pe sus să le bage în pământ, pentru că se vor da stâlpii jos“, a precizat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.

„O soluţie bună“

Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, consideră că hotărârea aprobată de guvern este bună. „După părerea mea, este o soluţie bună. M-am săturat să văd cabluri de tot felul pe stâlpi. Cei mai răi sunt cei de la gaze, pentru că au împânzit cartierele de conducte groase şi au mai intrat şi prin spaţiile verzi“, a spus Diaconescu. Acesta a ţinut să precizeze că lucrarea de reabilitarea a centrului istoric al oraşului nu va avea de suferit, pentru că „totul este canalizat“.
Prevederile acestei hotărâri se vor aplica „inclusiv obiectivelor de investiţii ale căror studii de prefezabilitate şi/sau studii de fezabilitate sunt în curs de elaborare la data intrării în vigoare a acestor modificări“. „În acest caz, trebuie să vedem dacă nu s-a predat studiul de prefezabilitate sau de fezabilitate. Cele care sunt în curs de elaborare şi nu s-au aprobat ori nu au fost depuse intră sub incidenţa acestei hotărâri. Dacă studiul este depus deja, s-a terminat povestea. Dar mai întâi să vedem exact ce spun normele de aplicare ale acestei hotărâri, să ştim care sunt termenele“, a explicat arhitectul-şef al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII