13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Cultivăm… buruieni

Mii de hectare de teren zac nelucrate în Dolj, iar deţinătorii primesc subvenţii pentru… bălării

În timp ce unii agricultori îşi rup oasele muncindu-şi pământul, alţii iau o grămadă de bani fără să facă mai nimic. La nivel oficial, 20% din suprafaţa agricolă a Doljului este necultivată an de an. Autorităţile nu pot forţa proprietarii sau arendaşii să lucreze pământul, ceea ce face ca în loc de grâu, porumb sau floarea-soarelui, în Dolj să se „cultive“ mărăcini sau alte bălării, cât vezi cu ochii.
„Nimeni nu poate să-l oblige pe proprietar să-şi lucreze pământul. Nu există nici o lege în acest sens“, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Cristian Costea, care a refuzat însă să spună din ce cauze nu îşi cultivă doljenii suprafeţele. Ţăranul simplu se vaită că este prea scump să munceşti pământul în ziua de azi, pe când fermierul modern a prins gustul banilor europeni şi preferă să lase zeci sau sute de hectare nelucrate, şi tot iese în avantaj.

80 de euro pe hectarul necultivat

Directorul executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Emil Călugăru, spune că pe 2011 nu s-a stabilit subvenţia pentru terenul necultivat, dar anul trecut a fost de 80 de euro la hectar. Deci, cine a ţinut terenul pârloagă a luat 80 de euro pe hectar, iar cine s-a zbătut să îl cultive a primit 150 de euro de la UE. Autorităţile cunosc faptul că se ţin terenurile nelucrate, pentru că „este mai avantajos aşa“, după cum susţine, sub protecţia anonimatului, un fermier local. Povestea fermierului care cultivă bălării pe banii UE s-ar putea însă să nu mai ţină mult timp.
Normele UE prevăd că 20% din suprafaţa arabilă poate fi nelucrată, dar să difere de la un an la altul. Este perfect legal să se primească subvenţie pe asemenea terenuri, pentru că „odihna pământului“ este un lucru cu care sunt de acord toţi specialiştii în agronomie. Problema este că suprafaţa necultivată în Dolj „este aproximativ aceeaşi de la un an la altul, cu mici modificări“, a precizat directorul adjunct al APIA.

31 de ferme au declarat suprafeţe uriaşe necultivate

Potrivit datelor prezentate de APIA, anul acesta au fost verificate o grămadă de ferme din Dolj, din cauză că au declarat suprafeţe uriaşe nelucrate. „Anul acesta am verificat 31 de ferme mari, care au declarat fiecare peste 50 de hectare nelucrate timp de trei ani la rând“, a explicat Emil Călugăru. La patru dintre ferme au găsit nereguli, în sensul că normele europene obligă fermierii să cureţe terenul de buruieni sau să îi aplice o prelucrare minimă, pentru a putea primi subvenţia. La respectivele ferme, din localităţi diferite, la un prim control, APIA a descoperit că pe terenuri erau buruieni. După ce au verificat întreaga suprafaţă declarată nelucrată, reprezentanţii APIA au constatat că nu tot pământul era plin de buruieni. „Fermierii au fost notificaţi ca în interval de şase luni să remedieze disfuncţionalităţile. În caz contrar, le va fi sistată subvenţia pe terenurile necultivate“, a adăugat Călugăru.
Din cele 585.460 de hectare de teren agricol pe care le-ar avea Doljul, potrivit Direcţiei Agricole, fermierii şi ţăranii doljeni au cerut subvenţii totale (şi pentru teren lucrat, şi pentru cel nelucrat) de 421.000 de hectare, potrivit APIA, dar nimeni nu poate spune oficial cât este exact suprafaţa necultivată în Dolj.

Suprafeţe cultivate în Dolj 

Grâu             161.142 hectare
Porumb            122.862 hectare programate  (90.160 hectare însămânţate până săptămâna trecută)
Floarea-soarelui        41.853 hectare
Rapiţă            28.968 hectare
Orz            8.012 hectare
Orzoaică            2.232 hectare
Legume de câmp şi solarii    10.160 hectare
Mazăre            702 hectare
Cartofi timpurii        1.551 hectare
Cartofi de vară        738 hectare
Cartofi de toamnă        1.139 hectare
*Date furnizate de DADR Dolj
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII