Facturile la încălzire se pot dubla

Autori


Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei pentru încălzire şi apă caldă.

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finalul anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei Mediafax că guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finalul anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

„Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare“, a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.

„Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor – n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când o să ştim cu exactitate care sunt şi modificările la preţul gazelor“, a mai spus Franks.


Presiune pe autorităţile locale

În prezent, de la nivel central, guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie. La Craiova, de exemplu, preţul plătit de populaţie pentru o gigacalorie este de 194 de lei faţă de un preţ de furnizare de 270 de lei. Locuitorii din Târgu Jiu şi Slatina au scăpat de mult de grija încălzirii centrale, fiecare apartament fiind dotat cu centrală termică.

Potrivit celor mai recente date, pentru energia termică furnizată de CET Bacău, populaţia plăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi este plătită de popu­laţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato Piatra Neamţ este acceptat pentru populaţie un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă de un cost real de 279,79 lei/Gcal.

Diferenţe mari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată de CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).

„Costul facturii populaţiei ar putea creşte cu valori cuprinse între 1 şi 60%, în funcţie de cât de mult vor aloca autorităţile locale pentru a acoperi diferenţa suportată până în prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autorităţile locale, iar primarii care vor reuşi să se gospodărească mai bine sau să taie din investiţii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum creşterea facturii. În alte localităţi, mai ales în cele în care primarii opoziţiei vor dori să acuze guvernul pentru majorarea costurilor şi nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferenţei, factura va creşte“, au arătat sursele. Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. iooo said:

  incredibil cat de mult platim noi craiovenii fata de ceilalti si mai ales raportat la pretul de productie adik practic primaria la noi nu da subventie si prostimea se bucura la fantani si pasaje prin centru si alte bazaconii ,acum vb la nivel de tara subv astea trebuia sa inceteze de multi ani nu e normal sa dai subv pt toata lumea ci doar pt sarmani pt cei care stau cu chirie si au salar sub mediu de ex ,cum sa dai subventie la caldura pt toata lumea si mai ales pt cei care detin imobile adik ce faci ii tii pe aia acolo si le subventionezi mascat valoarea imobilului? apoi te trezesti ca fara investitii fara masuri de eficientizare pretul real ajunge urias si ce am castigat ? oamenii stiau pretul isi luau masuri poate se debransau anumite puncte de incalzire cetralizata ineficiente dispareau asa ne-am furat caciula degeaba ,insa e de remarcat furtul suplimentar al primariei Craiova care nu da nici un fel de subventie adik avem pret mic de prod si pret mare platit de populatie in comparatie cu celelalte orase ,asta pt solomonaci ca cica a facut solomon pe dreak uite cum apare frumos de unde ia banii .

 2. unu' said:

  Concret, in Craiova cu cat la suta ar creste factura la incalzire?

 3. nix said:

  Sa se dubleze. Nu este corect sa contribuim toti, adica si cei care ne incalzim locuintele cu alte surse de caldura, la plata energiei termice furnizate in sistem centralizat. Daca au bani pentru benzina sa aiba pentru caldura. Subventii sa primeasca doar cei cu venituri mici.

 4. iooo said:

  nix corect dar vezi ca pana in 2015 si pretul la gaze trebuie aliniat la cel de import daca ar sta pretul pe loc la gazele de import si tu debransat vei plati cel putin dublu asa ca toti o s-o luam la faza asta de aceea se ia subventia pt caldura de la centralizat ca sa nu se mute aia cu centrale inapoi ar fi fost chiar haios lucru asta :))

 5. nix said:

  pt.iooo: Pretul gazului nu a fost subventionat. Asa cum, cei care folosesc gazul pentru incalzirea locuintei platesc pretul integral al gazului, tot asa si cei care au locuintele racordate la sistemul centralizat sa plateasca pretul gcal integral. Subventii doar pentru oamenii cu venituri mici si nu pentru toti smecherii. In ceea cei priveste pe cei care au microcentrale, nu cred ca se vor mai intoarce la sistemul centralizat.

 6. bili boyu said:

  la microcentrala ai controlul consumului si daca te depasesc costurile lunare le poti ajusta…….dar la termo nu

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 11 mai 2011

Actualitate

» Fotbal – Steaua, prima finalistă în Cupa României
» Fotbal – Foeke Booy: Neşu este conştient şi poate vorbi
» Fotbal – Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ s-au calificat în finala Cupei Ucrainei
» Fotbal – Fiorentina vrea să îl cedeze pe Mutu gratis
» Ne dăm cu avioanele şi elicopterele poliţiei?
» Regele Mihai, fără Hohenzollern
» Microbuze şcolare, conduse de şoferi beţi
» ONG-urile din domeniul jurnalismului consideră că nu este necesară o lege a presei
» Vinietă gratis pentru cei care au plătit
» Piaţa forţei de muncă dă semne de revigorare
» Irigaţiile, un sector cu probleme
» Dinu Patriciu şi-a vândut Adevărul Holding
» Cerere de finanţare nerambursabilă pentru promovarea a două proiecte demonstrative
» Un altfel de aur galben
» Polo – România – Ucraina, scor 18-3, în preliminariile pentru Euro 2012
» Mai mulţi bani pentru Ambulanţa Olt
» Centrul Multifuncţional, ţinut în loc de un cablu electric
» Tenis de masă – România a rămas fără sportivi în probele de simplu la CM din Olanda
» Un bărbat a încercat să deschidă uşa unui avion pe ruta Florida-Boston

Local

» Hoţie la asociaţia de proprietari
» Sesizări penale pentru doi administratori
» Noul Cod al Muncii aduce amenzi şi sancţiuni
» Biblioteca de la Ulm
» Scurte ştiri
» Vântu crede că poate învinge legea
» Scandal pe locurile de parcare
» Calul, poliţista şi amenda

Dolj

» Colectă de carte şcolară
» Elevii doljeni învaţă despre UE
» Carderi doljeni, arestaţi în Capitală

Gorj

» Locuri de muncă pentru şomeri
» Finanţiştii ajută copiii din centrele de plasament
» Audieri în dosarul „Avram-Ţundrea“

Sport

» Dan Petrescu, la Al-Ahli?
» Mihai Neşu, în stare gravă
» Elevii se întrec la Memorialul „Marin Bistriceanu“
» Stancu a marcat, dar turcii îl apostrofează
» Gaz Metan CFR caută întăriri pentru Liga I
» Tineri şi liniştiţi
» Ştiinţa, viitor în ceaţă
» Etapă neutralizată, în memoria ciclistului Wouter Weylandt
» Real are şanse mici să prindă finala Cupei
» Marian Şerban, campion balcanic
» Amariei, prea scumpă pentru Viborg
» Craioveanul Maike Cioacă trage tare pentru Europene

Bani & Afaceri

» Facturile la încălzire se pot dubla

Magazin

» Femeile şi încălţămintea
» Shopping inteligent
» HOROSCOP
» Beyonce, premiată cu „Millennium Award“

Top