6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

TVA majorată degeaba

Deşi cota de TVA a crescut de la 19% la 24%, încasările au scăzut considerabil

Creşterea cotei de TVA de la 19% la 24% nu a sporit încasările în vistieria statului, aşa cum era de aşteptat. Dimpotrivă, la nivelul Doljului, statul a colectat mai puţini bani decât ar fi trebuit, în perioada care s-a scurs din 2011. Aşadar, în primul trimestru al anului în curs, firmele doljene plătiseră la stat o taxă pe valoarea adăugată mai mică decât cea încasată de stat pe primele trei luni ale anului 2010, când TVA era 19%. Potrivit cifrelor de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în trimestrul I al anului în curs s-au încasat 67,31 milioane de lei din TVA, deşi cota este de 24%. Încasările de acum sunt mai mici cu 1,66 milioane de lei decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când mediul privat a „produs“ TVA de 68,97 milioane de lei, plătiţi către Fiscul doljean.

Rambursări mai mari de TVA

Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a găsit o explicaţie în legătură cu scăderea efectivă a sumei care a rămas din TVA, după ce s-au rambursat sumele cerute de companiile doljene. „Taxa pe valoarea adăugată rambursată în trimestrul I din 2011 este mai mare decât cea rambursată în aceeaşi perioadă a anului trecut“, a precizat Antonescu. Cifrele oficiale date publicităţii de DGFP Dolj, la solicitarea GdS, arată că, pe primele trei luni din 2010, Fiscul a rambursat TVA de 8,6 milioane de lei, în timp ce pe primul trimestru din 2011 rambursările au urcat la circa 11 milioane de lei.

Sute de firme neplătitoare de TVA

Încă un motiv al scăderii încasărilor efective de TVA invocat de Fisc este acela că a scăzut numărul firmelor care plătesc această taxă. Practic, cine a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri sub 35.000 de euro a avut posibilitatea să iasă din sfera plătitorilor de TVA. „Peste 450 de firme din Dolj care fuseseră plătitoare de TVA au optat, până pe 20 ianuarie 2011, să nu mai fie cuprinse în categoria plătitorilor de TVA“, a spus directorul adjunct Mihai Antonescu. Cum numărul persoanelor juridice plătitoare de TVA este în scădere, statul încearcă să colecteze taxa de la persoanele fizice. Astfel că oamenii care au profesii liberale, contracte de drepturi de autor sau au încasat venituri din activităţi comerciale sub diverse forme (printre care şi contracte şi convenţii civile) şi au avut în anii anteriori venituri de peste 35.000 de euro devin automat plătitori de TVA la stat.
Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, spunea zilele trecute că instituţia se găseşte în plin proces de identificare a acestor persoane fizice care au avut venituri mari din anumite activităţi şi care trebuie să achite TVA la stat. Sunt exceptate persoanele care au avut salarii de peste 35.000 de euro pe an, precum şi cei cu venituri din chirii.


Toţi am pierdut din cauza creşterii TVA

Cel puţin la Dolj, în perioada analizată statul nu şi-a atins scopul în ceea ce priveşte creşterea cotei TVA. Cu alte cuvinte, din majorarea cotei taxei pe valoarea adăugată a avut de suferit toată lumea: statul a încasat mai puţini bani decât estimase, firmele au avut mari probleme de piaţă din cauza TVA-ului, iar consumatorul final – populaţia – a trebuit să suporte preţuri mai mari, tot ca urmare a creşterii cotei de TVA.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII