11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Vânătoare de TVA

Persoanele fizice ale căror afaceri au depăşit 35.000 de euro pe an vor fi puse de Fisc să plătească la stat retroactiv taxa pe valoarea adăugată

Toate persoanele fizice care au avut afaceri mai mari de 200.000 de lei în 2006 şi de peste 35.000 de euro anual din 2007 încoace şi nu au plătit la stat TVA sunt bune de plată de anul acesta, cu tot cu majorări şi penalităţi, susţine şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. În urmă cu câteva zile, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis o circulară către Fiscul doljean, care clarifică modul în care trebuie să „alerge“ finanţiştii locali după persoanele fizice care nu s-au declarat plătitoare de TVA, după cum detalia GdS pe 23 martie. „Identificăm persoanele fizice care trebuie să plătească TVA, le înregistrăm ca plătitoare de TVA (…). Le calculăm sumele de plată din urmă cu majorări de întârziere şi penalităţi. Mergem până la sechestru pentru cei care nu plătesc“, a spus Călinoiu. Circulara ANAF este cât se poate de clară: trebuie să se înregistreze ca plătitori de TVA acele persoane care au realizat venituri comerciale, venituri din profesii liberale sau din drepturi de autor şi care au depăşit într-un an plafonul de 35.000 de euro.

Fiscul doarme de şase ani

Întrebat de ce de şase ani Fiscul nu a încercat să recupereze TVA-ul de la astfel de persoane fizice, Eugen Călinoiu a declarat că oamenii erau obligaţi să ştie legea fiscală: „Nu era obligaţia noastră să facem lucrul acesta. Toată lumea trebuie să cunoască legea. Se lucrează din 2008 la astfel de cazuri. Avem sute de persoane fizice care trebuie să plătească TVA: medici, avocaţi, notari“. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a mai spus că există de multă vreme prevederi în Codul Fiscal, cum ar fi articolul 153, care spun că persoanele fizice care au anumite categorii de venituri trebuie să plătească TVA de multă vreme. Nu sunt obligate să plătească TVA la stat persoanele fizice care au încasat banii pe baza unor contracte individuale de muncă.

Cum îi caută Finanţele pe oameni

DGFP Dolj va căuta documentele existente ale persoanelor fizice cărora li se pune în cârcă TVA. Eugen Călinoiu susţine că Finanţele îi vor lua pe oamenii care au obligaţia plăţii TVA din documentele existente, fişe fiscale, Declaraţia 070 şi din alte contracte şi documente. Deci, vor fi taxate veniturile reale, evidenţiate în acte. Cu alte cuvinte, cine a avut venituri la negru scapă şi de data aceasta, pentru că nimeni nu verifică banii din economia subterană care ajung în buzunarele unora. „Nu avem pârghii să verificăm averea personală“, se justifică directorul Fiscului doljean. Veniturile din chirii şi activităţi medicale sunt scutite de plata TVA pe persoană fizică. 

Cine plăteşte TVA pe persoană fizică?

În categoriile de persoane fizice şi de venituri detaliate de circulara ANAF intră: persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, prestările de servicii, practicarea diverselor meserii, activităţi de producţie, comerţ, spectacole culturale, intermedieri imobiliare, contract de mandat, de reprezentare, vânzarea în sistem de consignaţie, transport de bunuri şi de persoane.
De asemenea, mai sunt vizate persoanele cu profesii liberale: profesori meditatori, medici, avocaţi, notari, experţi contabili, consultanţi fiscali, arhitecţi, executori judecătoreşti.
Fiscul doljean susţine că multe persoane încadrate în categoriile de mai sus sunt deja declarate la Finanţe şi plătesc TVA pentru activităţile pe care le prestează.
Încă din 2008 au existat primele persoane fizice care s-au trezit executate pentru neplata TVA. Este vorba despre dezvoltatorii imobiliari care au făcut tranzacţii pe persoană fizică şi cărora Fiscul le-a cerut banii din urmă. Mulţi au procese cu statul pe tema TVA.

Care sunt paşii prin care Fiscul caută TVA-ul

Mai întâi, DGFP Dolj încearcă să identifice toate persoanele care au avut contracte de prestări servicii, de convenţii civile, contracte de drepturi de autor şi altele, ale căror venituri au depăşit 35.000 de euro pe an, din 2007 încoace (respectiv 200.000 de lei în 2006. Obligaţiile dinainte de 2006 sunt deja prescrise). După identificare, oamenii sunt somaţi să meargă la Fisc să se înregistreze ca plătitori de TVA, începând cu luna următoare celei în care s-a primit somaţia. După ce se înregistrează ca plătitori de TVA, trebuie să plătească din urmă, de când au depăşit plafonul şi până acum. Finanţele calculează debitul, majorările de întârziere şi penalităţile aferente. Dacă omul nu plăteşte, atunci va fi executat silit. De asemenea, dacă nu se înregistrează ca plătitori, vor fi trecuţi din oficiu de către Fisc.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII