29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIrigăm organizat fără fonduri de la stat

Irigăm organizat fără fonduri de la stat

Utilizatorii de apă din judeţul Dolj au început să se asocieze pentru a prelua în proprietate sistemul de irigaţii aflat în custodia Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).
Au fost înfiinţate federaţii de irigatori pe sistemele Calafat – Băileşti, Cetate – Galicea Mare şi Nedeia – Măceşu, singura problemă rămânând pe tronsonul Sadova – Corabia. Numai reabilitările la tronsonul Sadova – Corabia au costat 23 de milioane de euro. Irigatorii vor prelua sistemul gratuit în custodie şi vor putea accesa fonduri europene pentru întreţinerea lui.
„În 2011, s-a lansat Măsura 1.2.5 în cadrul PNDR – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, prin care irigatorii pot obţine fonduri nerambursabile până la 1.000.000 euro/proiect. Ghidul de finanţare urmează să apară la 1 aprilie.
Condiţiile de eligibilitate sunt dure. Cu un indice de ariditate (23), Doljul obţine mai puţine puncte decât Ialomiţa sau Brăila“, a spus Mihaela Niculeţ, preşedintele Ligii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (LOUAI) Dolj. Pe 28 martie, irigatorii au mers să discute cu oficialii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cărora le-au expus doleanţele. Ei au primit asigurări că MADR va discuta cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) pentru livrarea unei energii mai ieftine, de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. De asemenea, MADR a promis că va suporta de la bugetul de stat penalităţile la energie din 2009. Din 2010, MADR a retras subvenţia de 90% din preţul energiei folosite la irigaţii şi de 80% din costurile reparării sistemului.
„Vom reduce cheltuielile cu 20-25% după preluarea sistemului prin folosirea eficientă a resurselor, dar lipsa subvenţiilor va creşte preţul irigaţiilor cu 200-300%“, a spus Mihaela Niculeţ.
„Calculele nu sunt exacte. Depinde cât vrei să irigi. Este mult mai scump să irigi 20.000 de hectare decât 40.000 de hectare, pentru că sistemul este energofag. Cu cât creşte suprafaţa, scad costurile“, a spus Viorel Ţirei, şeful ANIF Dolj. Până acum, în Dolj s-au contractat pentru irigaţii 33.500 de hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII