22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEşalonarea datoriilor, o mare păcăleală

Eşalonarea datoriilor, o mare păcăleală

Cine îşi ipotechează locuinţa în favoarea Fiscului pentru amânarea datoriilor pe cinci ani?

Teoretic, firmele şi persoanele fizice care au datorii către Fisc pot să îşi eşaloneze sumele restante pentru o perioadă de cinci ani.
Practic, se aşteaptă ca în zece zile să apară procedura de aplicare a ordonanţei, prin ordin al ministerului finanţelor. În forma actuală, proaspăta OUG 29/2011 nu este operabilă.
La articolul 5, aliniatul (2) se menţionează clar că actul normativ nu se poate aplica în acest moment pentru că nici măcar cererea nu poate fi completată de către contribuabil: „(2) Conţinutul cererii prin care se solicită eşalonarea la plată, precum şi documentele justificative care se anexează acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice“.

Ce se poate amâna la plată

Eşalonarea la plată se acordă pentru toate obligaţiile fiscale administrate de ANAF. Dar nu se acordă această facilitate pentru restanţele de până la 500 de lei ale persoanelor fizice, precum şi pentru sumele mai mici de 1.500 de lei ale firmelor sau instituţiilor publice. „Nu se eşalonează amenzile de nici un fel“, a spus şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu.

Garanţii consistente

Statul spune că eşalonează datoriile pe cinci ani, dar obligă persoanele fizice şi juridice să constituie garanţii în favoarea Fiscului, al căror cuantum este în funcţie de valoarea restanţelor către stat. Oamenii sunt puşi chiar să accepte ca Fiscul să le pună ipotecă pe case sau gaj pe diverse bunuri, „libere de sarcini“. Persoanele fizice sunt reticente să accepte ipotecă pe casă în favoarea Fiscului, iar firmele nu mai au garanţii materiale nici pentru credite la bănci. Nu sunt obligate să depună garanţii persoanele fizice care au datorii la Fisc de până în 5.000 de lei şi persoanele juridice care au restanţe sub 20.000 de lei. Garanţiile se depun în funcţie de perioada care urmează să fie eşalonată şi ajung de la 10% până la 40% din valoare, dacă persoana cere o amânare pe perioada maximă permisă de lege: cinci ani. „Cine nu are garanţii nu primeşte eşalonarea, dacă nu cumva normele de aplicare vor stabili altceva“, a precizat directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu. 

Ce garanţii pot depune firmele şi oamenii

Potrivit ordonanţei, garanţiile pot consta în:
a) mijloace băneşti consemnate pe numele contribuabilului la dispoziţia organului fiscal, la o unitate a Trezoreriei Statului;
b) scrisoare de garanţie bancară;
c) instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului;
d) încheierea unui contract de ipotecă sau gaj în favoarea organului fiscal competent pentru executarea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului pentru care există un acord de eşalonare la plată, având ca obiect bunuri proprietate a unei terţe persoane, libere de orice sarcini.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS