Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

ANAF ia la puricat persoanele fizice

ANAF a declanşat inspecţii fiscale la persoanele fizice care au avut în 2006 – 2010 venituri impozabile din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală şi contracte de colaborare peste plafonul de scutire de la plata TVA prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada respectivă. Printre persoanele verificate, se numără jurnalişti, analişti financiari, analişti politici, artişti şi moderatori de emisiuni TV.

România, cea mai săracă din UE

România va rămâne cel mai sărac stat din UE în următorii 15 ani, reiese din prognozele analiştilor de la Nomura. Cehia, Slovacia şi Polonia sunt primele ţări est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din UE până în 2025. Ultimele date FMI arată că PIB pe cap de locuitor al României a fost depăşit de cel al Bulgariei în 2009. În 2025, PIB pe cap de locuitor va fi în România de 60% din media UE, faţă de mai puţin de 40%, cât este în prezent.

Exporturile, a patra creştere din Uniunea Europeană

România ocupă poziţia a patra în UE în privinţa creşterii exporturilor de anul trecut (28%) şi locul nouă în funcţie de avansul importurilor (20%), potrivit Eurostat. Exporturile au urcat la 37,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat la 46,8 miliarde de euro. Pe primul loc în topul creşterii exporturilor este Estonia (35%), urmată de Bulgaria şi Lituania (33%) şi Letonia (30%).

Dobânzi mai mari la creditele refinanţate

Băncile se bat în acest an pentru refinanţarea clienţilor cu credite în derulare. Majoritatea susţin că prin refinanţare clienţii pot face economii la rate de până la 70%. Analiştii avertizează însă că asemenea scăderi pot fi obţinute doar cu creşterea semnificativă a termenului de rambursare. În aceste cazuri, dobânzile totale sunt mult mai mari.

Noul Cod va creşte cu 20% rata de ocupare

Rata de ocupare din România, adică raportul dintre numărul total de persoane apte de muncă şi numărul de angajaţi care lucrează legal, este de 58,6%. Aceasta înseamnă că numai 4,5 – 5 milioane de români dintre cei 8 milioane apţi de muncă lucrează cu forme legale. Noul Cod al Muncii va duce la o flexibilizare a pieţei, în aşa fel încât rata de ocupare să crească măcar cu 5 – 6%.

Producţia de petrol din Libia a scăzut la o treime

Compania naţională petrolieră din Libia (NOC) a anunţat că va continua să îşi onoreze contractele cu companiile străine din domeniu care operează în această ţară, potrivit AFP. „Ne vom onora toate angajamentele şi contractele cu companiile străine care operează în Libia. Nu avem intenţia de a anula aceste contracte“, a precizat Chokri Ghanem, preşedintele NOC. El a adăugat însă că producţia şi exporturile libiene de petrol au scăzut la 400.000 de barili pe zi pe fondul evenimentelor din ultima perioadă, faţă de 1,2 milioane în perioadele normale. Libia produce în mod obişnuit 1,69 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 1,2 milioane, în principal pentru Europa (85%).

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version