12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Fonduri UE fără efort

Vezi mai jos cum poţi obţine 1.500 euro/an pentru gospodăria de la ţară

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) reprezintă o sursă de finanţare eficientă pentru micii fermieri doljeni. Aceştia pot primi fonduri nerambursabile de 1.500 euro/an dacă depun proiecte pe Măsura 1.4.1. a PNDR – „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă“.
Ferma de subzistenţă produce în principal pentru consumul propriu, dar şi comercializează o parte din producţia realizată. Sprijinul financiar este acordat persoanelor juridice şi fizice în vârstă de până la 62 de ani, care prezintă un plan de afaceri pentru restructurarea exploataţiei agricole. Solicitanţii trebuie să ştie că valoarea fermei lor este cuantificată în unităţi de dezvoltare economică (UDE). Valoarea unei UDE este de 1.200 de euro, iar fiecare cultură vegetală sau animal are un coeficient. Spre exemplu, grâul are coeficientul 0,280. Dacă un fermier are trei hectare însămânţate cu grâu, valoarea este de 3×0,280=0,84 UDE. Coeficientul pentru tutun este de 1,228, iar valoarea pentru trei hectare este de 3×1,228=3,68 UDE. Pentru găini ouătoare coeficientul este de 0,596, iar valoarea la 300 de capete este de 3×0,596=1,78 UDE. Coeficienţii îi puţeţi găsi în Ghidul solicitantului, disponibil pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), la adresa www.apdrp.ro. Valoarea unei ferme de semisubzistenţă este de 2-8 UDE.

Planurile de afaceri se scriu uşor

După trei ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul trebuie să demonstreze viabilitatea economică prin creşterea cu 20% a producţiei destinate comercializării şi prin creşterea cu minimum 3 UDE a valorii exploataţiei, comparativ cu situaţia iniţială menţionată în planul de afaceri.
După această dovadă, beneficiarul mai poate primi sprijin economic încă doi ani. Sunt finanţate cererile aprobate înainte de 31 decembrie 2013. Se preconizează că următoarea sesiune de depunere va fi lansată în iulie 2011, astfel încât potenţialii beneficiari au timp să-şi pregătească planul de afaceri. „În sesiunile anterioare am avut 875 de solicitări depuse. Este avantajos, pentru că proiectele sunt uşor de scris. Cine nu se pricepe poate apela la o firmă de consultanţă. S-au scris proiecte pentru 200 de lei“, a spus Cristian Costea, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj. Numai în acest judeţ există 4.000 de ferme vegetale de subzistenţă care ar putea depune proiecte pentru a primi sprijin nerambursabil în cadrul PNDR.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII