9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord amână investiţiile la Craiova

Ford amână investiţiile la Craiova

Ministerul Finanţelor a precizat, în exclusivitate pentru GdS, că Ford a investit la Craiova 98 de milioane de euro

Noul contract al Ford pentru fabrica auto de la Craiova va apărea în luna octombrie, când va fi semnat actul adiţional prin care americanii de la Ford Motor Company au cerut amânarea investiţiilor la Craiova. Anunţul a fost făcut de Wolfgang Schneider, vicepreşedinte al Ford Europa, în cadrul Salonului Auto de la Geneva, precizează Mediafax. În luna august a anului trecut, Ford a solicitat reprezentanţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să decaleze cu un an investiţiile programate la uzina de la Craiova şi prevăzute în contractul de privatizare. În acest fel, producătorul auto ar fi trebuit să fie exonerat de la plata penalităţilor prevăzute în contractul de privatizare. Potrivit contractului, Ford România trebuie să ajungă într-un interval de patru ani de la preluarea efectivă a fabricii la un volum de producţie de peste 250.000 de unităţi anual, în caz contrar compania americană urmând să plătească statului daune de până la 25% din valoarea achiziţiei fostei societăţi Automobile Craiova.

Investiţii totale de un miliard de euro

Wolfgang Schneider a declarat la Geneva că Ford îşi menţine angajamentele privind România şi, în plus, după 2012, vor urma o serie de investiţii pe termen lung, care ar putea cumula un miliard de euro, cele mai multe fiind planificate în 2013. Iniţial, Ford îşi propusese să investească la Craiova 650 de milioane de euro. Oficialul Ford a făcut aceste anunţuri la Geneva, unde Ford a prezentat noul model B-Max, care va fi fabricat în uzina craioveană, începând cu anul viitor.

Oficial, Ford a investit 15% din cât a promis

GdS s-a adresat Ministerului Finanţelor Publice pentru a afla ce investiţii a făcut Ford la uzina din Craiova, dar şi ce ajutor a primit de la stat.
„În urma verificărilor efectuate de Ministerul Finanţelor Publice în baza prevederilor OUG nr. 109/2008 privind acordarea de ajutor de stat individual având ca obiect dezvoltarea regională, s-a constatat la data de 16.04.2010 că Ford România a realizat în perioada 2008-2009 investiţii în utilaje şi echipamente noi în valoare de 98,22 milioane de euro“, au spus reprezentanţii Ministerului, arătând că, de fapt, Ford a investit doar 15% din suma totală promisă. Ministerul Finanţelor nu a avansat ce sumă a fost plătită de statul român către Ford sub formă de ajutor de stat şi nici valoarea investiţiilor pe 2010.  
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII