10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCodul Muncii a trecut. Urmează măsuri anticriză

Codul Muncii a trecut. Urmează măsuri anticriză

ACPR a prezentat vineri premierului textul final al documentului de modificare a Codului Muncii, acceptat de zece confederaţii

Reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) au avut vineri o întrevedere la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc, cu ministrul muncii, Ioan Botiş, şi cu cel al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, discuţiile axându-se în principal pe găsirea celor mai bune măsuri în vederea relansării economice. ACPR a prezentat în acelaşi timp şi câteva amendamente de reglaj fin în ceea ce priveşte Codul Muncii. „Discuţiile de la Ministerul Muncii pe baza Codului Muncii au reprezentat doar 1% din timpul care era alocat întrevederii, iar 99% din timp a fost alocat discuţiilor privind măsurile anticriză. ACPR a participat la întâlnirea de la Ministerul Muncii pentru a discuta, de fapt, subiecte economice care sunt arzătoare în acest moment, ţinând cont de perioada de criză pe care o traversăm, şi nu neapărat pentru a discuta despre Codul Muncii, subiect pe care noi l-am considerat închis azi (vineri – n.r.), nefăcând altceva decât să prezentăm nişte amendamente de reglaj fin“, a declarat Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte al ACPR.
Potrivit acestuia, Alianţa a prezentat la Ministerul Muncii două seturi de propuneri în vederea redresării mediului de afaceri şi implicit a întregii economii. „Prima noastră propunere se referă la cofinanţarea fondurilor structurale europene. Antreprenorii trebuie ajutaţi să atragă cât mai rapid aceste fonduri structurale care ne sunt puse la dispoziţie şi a căror contribuţie se va resimţi din plin în economie. În acelaşi timp, am propus relansarea economiei prin reducerea fiscalităţii atât la nivelul TVA, cât şi în ceea ce priveşte cota unică şi contribuţiile sociale“, a precizat Agathon.
Totodată, acesta a adăugat că, în următoarele zile, ACPR îi va prezenta premierului Emil Boc propriile sale simulări privind impactul bugetar al măsurilor propuse pentru relansarea economică.

Firmele mici au nevoie de reglementări simplificate

Tot vineri, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat o conferinţă de presă în care a salutat proiectul de modificare a Codului Muncii, atrăgând însă atenţia asupra faptului că este necesară îmbunătăţirea reglementărilor privind relaţiile de muncă şi simplificarea birocraţiei, în special pentru IMM-uri.
A fost elaborat un set de propuneri care vizează aplicarea simplificată a unor prevederi din actul normativ firmelor mici şi foarte mici. „În prezent, Codul Muncii cuprinde foarte puţine reglementări speciale pentru IMM-uri. Astfel, credem că este necesară excluderea întreprinderilor care au încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi de la obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate şi de la aplicarea procedurilor concedierii colective pentru angajatorii care au mai puţin de 20 de salariaţi“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Totodată, reprezentanţii IMM-urilor propun eliminarea modificării creşterii cu cinci zile lucrătoare a duratei preavizului acordat de angajator în cazul concedierii, pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, în cazul cărora ar trebui prevăzut un termen mai mic.
Pe de altă parte, Dan Matei Agathon a precizat faptul că oficialii au primit forma finală a Codului Muncii, iar alături de cele nouă confederaţii din ACPR –  UGIR, ARACO, CNIPMMR, CNPR, CP „CONCORDIA“, CoNPR, PNR, UNPCPR, CPISC – au primit suport şi din partea UNPR.
Referitor la ultima formă a proiectului de modificare a Codului Muncii, ACPR consideră necesară menţinerea definiţiei actuale a conflictelor de muncă şi neincluderea în această sferă a conflictelor care vizează interese sociale ale salariaţilor, care vor genera astfel efecte grave atât asupra angajaţilor bugetari, cât şi privaţi. În plus, este necesară şi menţinerea perioadei de stagiu ca perioadă de probă, pentru evitarea unei birocraţii excesive la concedierea absolvenţilor în primele şase luni de activitate, care va avea ca efect creşterea şomajului în rândul acestora, în condiţiile în care angajatorii asigură plata unor cheltuieli mari necesare desfăşurării stagiaturii şi practicii acestor salariaţi.
În acelaşi timp, membrii ACPR au mai propus autorităţilor menţinerea actualelor reglementări din Codul Muncii privind organizarea patronatelor, ca organizaţii ale patronilor şi nu ale angajatorilor, precizând că instituţiile publice şi sindicatele care angajează salariaţi nu sunt organizaţii patronale.

Reglementări privind angajatorii

– Creşterea duratei perioadei de probă până la cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie;
– Mărirea cu 12 luni a duratei contractului individual de muncă pe durată determinată;
– Completarea drepturilor angajatorilor cu stabilirea obiectivelor de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora;
– Mărirea termenului de preaviz în cadrul demisiei, care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţie de execuţie, respectiv nu mai puţin de 45 de zile lucrătoare pentru cei care ocupă funcţii de conducere;
– Salariaţii care au beneficiat de un curs/stagiu de formare profesională pe cheltuiala angajatorului nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă stabilită de comun acord, prin act adiţional.


Reglementări privind salariaţii

– Informarea salariaţilor privind fişa postului cu specificarea atribuţiilor postului şi includerea acesteia în cuprinsul contractului individual de muncă;
– Mărirea termenului de preaviz în cazul concedierii de la 15 zile lucrătoare la 20 de zile;
– Instituirea şi pentru angajatorii persoane fizice a obligaţiei de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii executării contractului de muncă;
– Specificarea în contractul individual de muncă a cuantumului prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură;
– Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

• Mădălina Drăghici
Curierul Naţaional

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII