Acasă Bani & Afaceri Scurte ştiri

Scurte ştiri

Oltenia, regiunea săracă a UE

Şase dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României s-au situat în 2008 printre cele mai sărace din UE, potrivit Eurostat. Puterea de cumpărare în aceste zone este sub jumătate din media europeană.
Cele mai sărace 20 de regiuni dintre cele 271 ale UE se află în România, Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Regiunea Sud-Vest Oltenia are un PIB pe cap de locuitor de 9.100 de euro, Sud-Est – 9.700 de euro, Sud-Muntenia – 9.800 de euro, Nord-Vest – 10.400 de euro şi Centru – 11.200 de euro. Regiunea Vest avea un PIB de 7.100 de euro pe cap de locuitor, iar Bucureşti – Ilfov – 28.300 de euro pe cap de locuitor. Cea mai săracă regiune era Severozapaden (Bulgaria) – 7.100 de euro, iar cea mai bogată era Inner London – 85.800 de euro pe cap de locuitor.

Petrom scumpeşte din nou carburanţii

OMV-Petrom a anunţat o nouă scumpire a carburanţilor în următoarele zile, după ce în urmă cu o săptămână a majorat preţurile la motorină cu şapte bani, până la 5,45 lei/litru – sortimentul cel mai scump.
Şoferii români vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan mondial să ajungă la un nivel record. Oficialii Petrom nu au făcut deocamdată vreo referire la dimensiunea majorării. Anul trecut, OMV-Petrom a scumpit motorina cu 24%, de la 3,78 la 4,7 lei/litru, iar preţul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 la 4,82 lei/litru.

Pensiunile eco, salvarea turismului

În 2010, vânzările agenţiilor de turism din România au scăzut în medie cu 15% faţă de 2009, iar unele dintre ele s-au închis din cauza crizei. Hotelurile au primit cu 7% mai puţini turişti, însă pensiunile eco aduc deja peste 20.000 de turişti anual, dintre care doar 20% sunt români. Majoritatea străinilor provin din Germania, Franţa, Olanda şi Austria, clienţii fiind persoane cu venituri medii. Pensiunile au adoptat modelul celor din Suedia şi Estonia: au maximum 25 de camere, iar mâncarea provine din gospodăria proprie şi este certificată ecologic. Preţurile de cazare variază între 14 şi 49 euro/persoană, cu mic dejun inclus.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version