10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUNJR: Justiţia nu se face în piaţa publică

UNJR: Justiţia nu se face în piaţa publică

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită public clasei politice respectarea independenţei justiţiei, în urma dezbaterilor publice ce au urmat pronunţării sentinţei judecătoreşti de
arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu.

„Respectarea justiţiei nu înseamnă proclamarea independenţei sale prin discursuri demagogice. Soluţiile instanţelor de judecată nu sunt subiect de campanie electorală sau monedă de plată a unor răfuieli politice între opoziţie şi putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste. Orice demers contrar presupune abandonarea principiilor ce stau la baza unei democraţii“, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de UNJR întregii clase politice din România.
UNJR le aminteşte politicienilor că justiţia nu se face în piaţa publică şi că probele şi apărările se fac în faţa instanţei de judecată, în condiţiile şi cu respectarea garanţiilor oferite de lege.
„Îndemnul unor lideri politici adresat «oamenilor care vor respectarea legii» de a cere în ziua judecării recursului aplicarea legii, adică libertate pentru domnul Constantin Nicolescu, denotă lipsă de respect faţă de justiţie. Înseamnă îndemn la presiuni publice în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti într-un anumit sens“, susţine UNJR.
Judecătorii le transmit liderilor politici că justiţia nu este nici a opoziţiei, nici a puterii, ci este independentă. „Această independenţă trebuie păstrată nu numai de judecători, ci şi de membrii clasei politice, prin abţinerea de la manifestări sau declaraţii incompatibile cu independenţa justiţiei. Justiţia nu are nevoie de ziduri ridicate împotriva sau în favoarea sa, ci are nevoie de întărirea şi respectarea independenţei sale pentru a putea să îşi exercite rolul constituţional“, potrivit UNJR.
În plus, UNJR susţine că, ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti în cazul Nicolescu, judecătorul cauzei a făcut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare. „Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat traseul profesional al doamnei judecător şi, în sprijinul şi în continuarea acestui demers, UNJR condamnă public şi ferm astfel de încercări de intimidare“, se arată în scrisoarea deschisă.
În acest sens, UNJR condamnă astfel de manifestări contrare principiului independenţei justiţiei şi se opune unor astfel de încercări de intimidare, exprimându-şi convingerea fermă că, în ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecată doar cu respectarea legii.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut vineri, la Piteşti, un apel pentru pichetarea sediilor PDL din întreaga ţară în ziua în care se va judeca recursul faţă de măsura arestării preventive a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu.
Reprezentanţii puterii au criticat dur reacţiile social-democraţilor în cazul Nicolescu. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a punctat că Adrian Năstase ar trebui mai degrabă să fie preocupat de rezolvarea propriilor dosare, considerând că fostul şef de guvern, precum şi Victor Ponta „s-au opus practic justiţiei“ de-a lungul timpului.
Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat de mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv joi seară, pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului Argeş poate fi contestată la Curtea de Apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII