11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfitul complexurilor energetice, mai mult pe hârtie

Profitul complexurilor energetice, mai mult pe hârtie

Complexurile Energetice (CE) de la Rovinari şi Turceni au pe anul trecut profit mai mult pe hârtie, decât bani reali în cont. În timp ce reprezentanţii CE Rovinari estimează un 2010 încheiat cu profit, dar se feresc să pronunţe vreo cifră, şefii CE Turceni susţin că profitul pe anul trecut este de 4,6 milioane de lei, însă unitatea are şi un minus în contabilitate de 60 de milioane de lei.

Profitul celor două Complexuri Energetice de la Rovinari şi Turceni nu poate fi prezentat în cifre exacte de conducerile celor doi producători de energie electrică. Cu toate că, teoretic, ar trebui să aibă la dispoziţie datele generale sau măcar aproximative ale bilanţului pe anul trecut, directorii celor două Complexuri Energetice de la Rovinari şi Turceni se feresc fie să pronunţe vreo cifră, fie vorbesc în termeni vagi despre profitabilitatea unităţilor pe care le conduc. În timp ce reprezentanţii Complexului Energetic de la Rovinari nu vor deocamdată să facă publică vreo cifră în ceea ce priveşte profitul, la Complexul Energetic de la Turceni, anul 2010 ar fi fost încheiat cu un profit de 4,6 milioane de lei, însă în actele societăţii mai este înregistrat şi un minus de 60 de milioane de lei.

Pierderi la cursul de schimb

Minusul de 60 de milioane de lei de la Complexul Energetic de la Turceni ar fi cauzat de diferenţele de schimb valutar la un împrumut japonez în valoare de 220 de milioane de euro. Creditul a fost accesat pentru modernizarea grupurilor energetice, însă yenii sunt transformaţi în euro, iar euro în lei, iar de aici ar apărea şi diferenţele respective. Octavian Graure, directorul CE Turceni, a declarat totuşi, că fără diferenţa de 60 de milioane de lei, profitul calculat pentru anul 2010 este de 4,6 milioane de lei: „Pe cele 12 luni ale anului 2010 vom avea un profit de 4,6 milioane de lei. Trebuie făcută însă menţiunea că noi vom înregistra în evidenţa contabilă o sumă de 60 de milioane de lei, diferenţe de curs valutar la un credit din Japonia. Pe mine nu mă afectează cu nimic această sumă. Creditul are o perioadă de graţie de zece ani şi pot să îl restitui în 45 de ani. Nu e vina noastră că apar aceste diferenţe de curs valutar. Noi ne înregistrăm cu ele. Până acum am consumat 140 de milioane de euro din cele 220 de milioane de euro, pentru modernizarea a patru grupuri energetice. Blocurile energetice 4 şi 5 sunt gata în proporţie de 90%, blocul 6 – 40%, iar blocul 3 – 20%. Până în 2013 vom trece de 90% cu execuţia lucrărilor“, a declarat Octavian Graure, care vorbeşte de profit la compania pe care o conduce, în condiţiile în care în evidenţele contabile există un minus de 60 de milioane de lei.   

200 de pensionări şi disponibilizări

Potrivit aceleiaşi surse, principala problemă a Complexului Energetic Turceni nu va fi legată de execuţia la timp a lucrărilor de modernizare, ci de faptul că din 2013 CE Turceni va trebui să cumpere integral toate certificatele de emisii de CO2, adică între 5 şi 6 milioane de certificate pe an. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, a mai spus că în 2011 la Complexul Energetic Turceni vor exista 152 de persoane care vor fi pensionate normal şi anticipat. La cifra amintită se vor adăuga alte 50 de persoane care vor putea depune cereri pentru disponibilizare: 30 din rândul personalului TESA, iar diferenţa din rândul celorlalte categorii de personal. Cei care vor ieşi la pensie anticipat vor beneficia de plata a 75% din salariu până când vor împlini condiţiile legale de pensionare, iar cei care vor fi disponibilizaţi la cerere vor primi din partea Complexului Energetic salarii compensatorii în valoare de 29.000 de lei.

La Rovinari se estimează reduceri de cheltuieli pe 2011

În ceea ce priveşte Complexul Energetic de la Rovinari, potrivit reprezentanţilor companiei, situaţiile financiare pe anul 2010 sunt în curs de finalizare, se vor supune avizării CA şi aprobării AGA, după care vor putea fi comunicate rezultatele economico – financiare ale anului trecut. „Din estimările noastre, unitatea va înregistra profit. SC Complexul Energetic Rovinari SA  are prevăzute în 2011 lucrări şi obiective de investiţii, ponderea însemnată o reprezintă cele de mediu, privind desulfurarea şi modernizarea blocului energetic 6, obligatorii de executat în conformitate cu programul de conformare asumat de Guvernul României. Programul de restructurare, reorganizare al SC Complexul Energetic Rovinari SA a fost aprobat în AGA şi vizează reducerea cheltuielilor cu 11% în 2011 şi cu 11% în 2012. Măsurile care stau la baza reducerii cheltuielilor vizează: trimiterea în regim de aşteptare a salariaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, respectiv a salariaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată până la data de 1.03.2011, din evidenţele unităţii rezultând un număr de 119 persoane. De asemenea, disponibilizarea la cerere a 30 de salariaţi care urmează să beneficieze de plăţi compensatorii în sumă de 41.099 brut, echivalentul a zece salarii medii brute. Totodată, tot personalul unităţii, cu excepţia personalului de exploatare al termocentralei, va fi trimis în şomaj tehnic o lună, începând cu martie. Va mai fi avută în vedere reducerea cu 23% a cheltuielilor pentru acţiunile social-culturale şi reducerea cu 15% a sumei alocate pentru biletele de tratament“, a declarat Diana Milea, purtător de cuvânt al Complexului Energetic de la Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS