13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul Proprietatea, pândit de îngheţ

Fondul Proprietatea, pândit de îngheţ

După o şedinţă furtunoasă cu tranzacţii de peste 280 de milioane de acţiuni la listare, lichiditatea a scăzut drastic în următoarele zile. În aşteptarea unui trend, investitorii tranzacţionează doar pachete mici de acţiuni.

Prima săptămână de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) a debutat marţi, cu un record de tranzacţii, de aproape 50 de milioane de euro şi cu un maxim al cotaţiilor, de 0,67 lei/acţiune. În zilele următoare, cotaţiile au început să scadă, îngrijorând proprietarii. Vineri, în jurul prânzului, acţiunile erau cotate la un maxim de 0,63 lei/acţiune. Se realizaseră puţin peste 1.000 de tranzacţii, cu 31,6 milioane de acţiuni. Spre comparaţie, în ziua listării s-au făcut tranzacţii cu peste 280 de milioane de acţiuni, în valoare de peste 40 de milioane de euro.

Foştii proprietari, nemulţumiţi de cotaţii

Cei care au marcat prima zi de tranzacţionare au fost în general speculatorii, care au cumpărat pachete mari de acţiuni de pe piaţa gri, spun analiştii pieţei de capital. Foştii proprietari, care au primit despăgubiri în acţiuni FP la valoarea nominală de 1 leu/acţiune, sunt dezamăgiţi. De la crearea FP, la sfârşitul lui 2005, proprietarii despăgubiţi în acţiuni nu au avut posibilitatea să şi le vândă pe o piaţă reglementată. Ulterior, statul a permis vânzarea lor pe aşa-numita „piaţă gri“. Preţurile oferite au fost însă ridicol de mici, sub 0,5 lei/acţiune. Nici după listare, banii încasaţi nu se ridică la nivelul despăgubirilor.
„Cei care au vândut în aceste zile nu sunt primii proprietari ai acţiunilor, ci cei care le-au cumpărat de pe piaţa gri. Ei au ieşit în câştig. Primii proprietari nu sunt dispuşi să vândă la actualele preţuri, dar dacă preţurile vor scădea şi mai mult vor intra în panică şi vor vinde“, a spus Adrian Săndiţă, reprezentantul Oltenia Grup Invest, societate de servicii de investiţii financiare. Potrivit acestuia, pachetele tranzacţionate în Craiova sunt foarte mici, între 100.000 şi 500.000 de acţiuni. Războiul nervilor continuă. Toată lumea aşteaptă intervenţia administratorului FP, compania Franklin Templeton. Aceasta a anunţat că va răscumpăra acţiuni de pe piaţă în limita a 10% din capitalul social, dar la preţuri cuprinse între 0,2 şi 1,5 lei/acţiune. Această operaţiune ar putea ridica preţurile pe piaţă.  

Veşti contradictorii din piaţă

Piaţa titlurilor FP este în aşteptare din cauza celor două trenduri care se bat cap în cap.
„Pe de o parte, există această tendinţă de scădere a cotaţiilor. Pe de altă parte, există şi veşti bune care vin din piaţă. În primul rând, ar fi intenţia de listare pe o bursă internaţională. A doua veste bună ar fi intenţia FP de a-şi răscumpăra acţiunile. Am vândut pachete mici, de 100.000-200.000 de acţiuni. În general, au vândut cei care aveau nevoie urgentă de bani. Ceilalţi mai aşteaptă, pentru a se defini un trend“, a spus George Ciobanu, reprezentantul Invest Trust Craiova.
Listarea FP la bursă scoate la iveală acţionarii care până acum rămâneau ascunşi publicului. Printre primii care au ieşit la lumină se numără senatorul UDMR Verestoy Attila, fostul ministru al finanţelor şi director al FP, Ionuţ Popescu, precum şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII