16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJumătate dintre olteni nu lucrează nici măcar o oră

Jumătate dintre olteni nu lucrează nici măcar o oră

Potrivit datelor statistice, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, la fiecare 1.000 de persoane angajate sunt alte 1.151 fără un loc de muncă. Problema este cu atât mai arzătoare cu cât aproape 70% dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 24 de ani şi un sfert dintre cele care au între 45 şi 54 de ani sunt inactive.

Indiferent că vorbim de elevi, studenţi, pensionari de toate categoriile, persoane casnice, oamenii întreţinuţi de alte persoane ori de stat sau care se întreţin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente), numărul persoanelor care nu lucrează (şi sunt considerate inactive) la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia este aproape la fel de mare precum cel al celor care au un serviciu. „În trimestrul al II-lea din 2010, în Regiunea Oltenia, populaţia era de aproximativ 2,256 milioane de persoane, din care 85,7% sunt persoane de 15 ani şi peste. Dintre acestea, doar 54,3% erau persoane ocupate“, a declarat Mariana Tănase, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Restul sunt şomeri (4%) şi persoane inactive (44,1%). Astfel, nu este de mirare că la fiecare persoană care lucrează există cel puţin o alta serviciu. „Raportul de dependenţă economică (numărul de persoane inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a fost de 1.151 la mie, mai ridicat pentru femei (1.403 la mie, faţă de 940 la mie pentru bărbaţi), precum şi pentru cele din mediul urban (1.488 la mie faţă de 914 în mediul rural)“, a adăugat Mariana Tănase.

O treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani nu lucrează

O analiză mai atentă a fenomenului scoate la iveală un fapt de-a dreptul dramatic pentru regiune: 70% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani şi mai mult de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani nu lucrează. Dacă avem în vedere şi faptul că o parte dintre persoanele considerate active sunt în şomaj, atunci fenomenul este mult accentuat. „Din totalul de aproximativ 287.000 de persoane cu vârsta între 45 şi 54 de ani din regiune, 73,4 sunt ocupate; iar din totalul de 267.000 de persoane cu vârsta între 55 şi 64 de ani, doar 50% sunt ocupate“, a precizat Mariana Tănase. Făcând o comparaţie pe medii, se constată faptul că, procentual, persoanele de la sate sunt mult mai active decât cele din oraşe. Astfel, în timp ce aproape 28% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani din mediul urban sunt inactive,  în mediul rural, doar aproximativ 15,0% dintre cei având aceeaşi vârstă se află în această situaţie.

Majoritatea angajaţilor actuali sunt absolvenţi de studii medii

Având în vedere ocuparea populaţiei din regiune în funcţie de nivelul de instruire, se observă faptul că majoritatea angajaţilor actuali sunt absolvenţi de studii medii (52,2%) şi persoane cu un nivel scăzut de instruire – gimnazial, primar, fără şcoală absolvită (33,2%), doar 14,6% fiind persoane cu studii universitare. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra numărului de şomeri. Asta, deoarece, potrivit specialiştilor, sunt mult mai uşor de introdus în câmpul muncii persoanele cu studii superioare şi cele cu studii medii. În cazul celorlalţi, reconversia lor este mult mai grea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII