16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLa ce preţ intrăm pe acţiunile FP?

La ce preţ intrăm pe acţiunile FP?

După mai bine de patru ani de promisiuni neonorate, listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti este, în sfârşit, aproape. Deopotrivă, persoanele despăgubite care vor să îşi lichidizeze deţinerile şi investitorii interesaţi să achiziţioneze pachete de acţiuni au ocazia de a se întâlni într-o piaţă reglementată, după ce titlurile respective s-au tranzacţionat doar în regim extrabursier.

 Necunoscuta cea mare va fi reprezentată de cotaţia de piaţă. Dincolo de informaţiile cu privire la Fond, de atractivitatea acestuia, important va fi preţul. Aducerea acestui emitent la cota BVB într-o perioadă în care pieţele de acţiuni se află deja în zone de maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate, după creşteri întrerupte de puţine mişcări corective începând cu martie 2009, creează un plus de vulnerabilitate pentru cei care doresc să îşi facă intrarea. În precedentul val al crizei s-a observat că titlurile financiare din pieţele emergente şi periferice au fost deosebit de vulnerabile la puseele de vânzare de pe bursele mature. Este şi motivul pentru care o intrare a investitorilor pe paliere de cotare ridicate îi expune pe aceştia riscului de a se vedea în mai puţin de jumătate de an în poziţii pierzătoare.
Mark Mobius (foto), preşedinte al Templeton Emerging Markets Group, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni la Bucureşti că această perspectivă poate fi cât se poate de reală. „Nimeni nu poate să spună acum care va fi preţul acţiunilor Fondului Proprietatea peste un an, după cum nimeni nu ştie unde se vor afla pieţele de acţiuni anul viitor pe vremea aceasta“, a spus Mobius. El crede că titlurile Fondului Proprietatea reprezintă o investiţie atractivă, însă a subliniat că investitorii trebuie să fie foarte atenţi la preţul în care îşi vor face intrarea.

Să nu picăm de fraieri într-un „sucker’s rally“

Optimismul din pieţe poate favoriza urcarea agresivă a cotaţiilor, însă investitorii nu trebuie să devină euforici şi să realizeze tranzacţiile sub imboldul sentimentelor. Mark Mobius a declarat că aceştia trebuie să fie atenţi la datele de ordin fundamental şi să achiziţioneze acţiunile la preţuri suficient de mici astfel încât să îşi asigure un premium. Indicatorii de evaluare sunt foarte importanţi, iar investitorii trebuie să se asigure că preţul nu depăşeşte cu mult respectivele repere, a răspuns Mobius la o întrebare a Curierului Naţional asupra pericolului ca la BVB optimismul exagerat să conducă la un „raliu al fraierilor“. Reprezentantul Franklin Templeton a adăugat că, de altfel, primul lucru pe care investitorii instituţionali doresc să îl afle despre Fond este discountul la care se tranzacţionează faţă de activul net. „Este o responsabilitate şi a presei aceea de a-i informa pe investitori cu privire la datele fundamentale ale Fondului“, a mai spus Mobius.

Ce discount să aşteptăm

Preţul de piaţă reprezintă şi punctul pe care se axează raportul de analiză al casei de brokeraj Prime Transaction întocmit în vederea listării Fondului Proprietatea, sosit ieri la redacţie. Societatea de servicii şi investiţii financiare recomandă cumpărarea titlurilor la 0,51 lei/acţiune şi vânzarea acestora la 0,80 lei/acţiune. Studiul citat indică o valoare unitară a activului net a Fondului Proprietatea de 1,076 lei, apropiată de cea acceptată de CNVM în decembrie 2010 la 1,1124.
Pentru a stabili o cotaţie reper pentru prima zi de tranzacţionare, Prime Transaction a luat în calcul discountul mediu faţă de activul net la care se tranzacţionează SIF-urile la Bursa de Valori Bucureşti, care era de 54%, la data de 13 ianuarie 2011. „Ţinând cont numai de acest factor, putem estima că Fondul Proprietatea ar putea să se tranzacţioneze în jurul valorii de 0,51 lei/acţiune“, se afirmă în raport. O altă metodologie de evaluare este prin comparaţie cu alte fonduri închise din pieţe emergente administrate de companii financiare reputate. Au fost incluse în analiză nouă fonduri cu investiţii pe pieţe emergente şi frontier administrate de Morgan Stanley, Franklin Templeton, Deutsche Asset Management, BlackRock şi Blackstone. Potrivit datelor culese de la Close-End Fund Association, discountul mediu cu care se tranzacţionează aceste vehicule financiare este de 4,62%, precizează Prime Transaction. Totuşi, respectivele fonduri sunt listate pe burse mature, în special la New York, unde sunt foarte vizibile şi accesate de investitori, fapt care explică parţial discountul redus. Pe de altă parte, având în vedere că ponderea titlurilor nelistate (mai greu de evaluat) este destul de ridicată, trebuie păstrată o rezervă faţă de relevanţa acestui indicator. Potrivit acestuia, titlurile FP ar putea ajunge la o cotaţie de piaţă de 1,04 lei/acţiune.
Prime Transaction remarcă faptul că fondurile administrate de Franklin Templeton se tranzacţionează la discounturi mai mici. Templeton Russia & East European Fund, cu active de 104 milioane de euro, este cotat pe piaţă la o valoare mai mică doar cu 0,46% faţă de valoarea activului net, în timp ce Templeton Emerging Markets Fund, cu active de 333 de milioane de euro, se tranzacţionează numai cu 0,13% sub acest nivel.

De ce am cumpăra?

În cazul în care piaţa ar oferi oportunitatea unei intrări la nivelul de 0,51%, aminteşte studiul citat, această investiţie s-ar justifica prin potenţialul unui randament de 120% dacă titlurile se vor apropia de valoarea activului net. „Expunerea în sectorul energetic este punctul forte al Fondului“, se spune în raport. De asemenea, atractivitatea acestuia pentru investitorii instituţionali, propunerea administratorului de distribuire a 100% din profit sub formă de dividende, listarea unor companii din portofoliul Fondului şi o posibilă listare a acestuia la Londra ar fi printre avantajele pe care Prime Transaction le enunţă în favoarea achiziţiilor titlurilor.
În cadrul conferinţei de presă de ieri, managerul Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, a precizat că varianta listării titlurilor pe o altă Bursă va fi analizată împreună cu acţionarii după ce va fi evaluat rezultatul tranzacţionării acestora pe Bursa de Valori Bucureşti. „După câteva luni de tranzacţionare vom vedea dacă are sens să listăm Fondul şi pe altă piaţă. În acest caz, vom vedea şi care dintre pieţe ar putea corespunde noilor cerinţe şi am putea să facem o recomandare acţionarilor“, a spus Konieczny.

De ce trebuie să ne temem?

Prime Transaction estimează că presiunea constantă la vânzare a vechilor acţionari până la finalizarea despăgubirilor ar putea avea impact negativ asupra preţului de piaţă, cu atât mai mult cu cât apetitul noilor cumpărători este necunoscut. Planul de răscumpărare a acţiunilor nu va fi pus în aplicare în primele luni, ceea ce lipseşte titlurile de plasa de siguranţă prevăzută iniţial.
Cel mai mare pericol pentru valoarea intrinsecă a Fondului îl reprezintă însă, în opinia casei de brokeraj, înfiinţarea „giganţilor energetici“ Electra şi Hidroenergetica, societăţi cu management politic în care vor fi angrenate companii profitabile cu unele companii neprofitabile. De asemenea, „donaţia Romgaz reprezintă un precedent periculos şi transmite un mesaj negativ către potenţialii investitori instituţionali“, se afirmă în studiu. Acest fapt a fost adus în discuţie ieri şi de Mark Mobius, care îl consideră ca pe o dovadă că în România drepturile acţionarilor minoritari nu sunt respectate. „Asia creşte foarte repede pentru că investitorii sunt trataţi cu respect. Însă, nu este cazul şi în România. Dacă vrem ca România să ajungă la un nivel mai ridicat trebuie să se schimbe tratamentul pentru investitorii minoritari şi străini“, a declarat Mobius, completând că decizia statului în ceea ce priveşte deturnarea profitului Romgaz reprezintă o expropriere şi „un exemplu foarte clar de slabă guvernanţă corporativă“.

Atractivitatea unei pieţe periferice

Viitorul aparţine pieţelor emergente, consideră conducerea Franklin Templeton. Reprezentantul companiei americane, Mark Mobius, a amintit ieri că ţările emergente reprezintă 82% din populaţia lumii, 74% din suprafaţa globului, în timp ce PIB-ul acestora adună numai 31% din economia mondială şi acestea înseamnă doar 36% din capitalizarea de piaţă. „Cred că în acest an pieţele emergente vor creşte de trei ori mai rapid decât cele dezvoltate. Raportul dintre datoria statelor emergente şi PIB este foarte mic“, a spus acesta. El a arătat că în ţările dezvoltate ponderea datoriei publice în PIB a crescut în ultimii zece ani de la 68% la 90%, în timp ce în cazul statelor emergente acest raport a scăzut de la 48% la peste 30%. „Pieţele emergente au mult de recuperat, iar acest lucru nu poate însemna decât că există mult potenţial care poate fi dezvoltat. România este o ţară de frontieră, iar aceasta o face mai atractivă pentru investitori“, a adăugat Mobius.
Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, are o estimare apropiată de cea a Comisiei Europene, anticipând o creştere de 1-2% a produsului intern brut în România. Acest lucru ar putea favoriza Bursa de Valori Bucureşti, care, în opinia lui Mobius, este cea mai ieftină din Europa Centrală şi de Est, luând în considerare raportul dintre preţul unei acţiuni şi valoarea contabilă a acesteia. „România a subperformat în ultimii cinci ani şi cred că este cea mai ieftină piaţă din Europa Centrală şi de Est, dacă ne luăm după evaluarea Price to Book ratio, a afirmat acesta.

Listarea Fondului poate schimba faţa Bursei

Lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti s-ar putea dubla sau chiar tripla odată cu aducerea la tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea, a declarat ieri Dana Mirela Ionescu, director general al Raiffeisen Capital & Investment. Fondul ar fi a doua companie de la BVB din punct de vedere al capitalizării, însă în ceea ce priveşte free-float-ul, acesta ar fi mai mare decât cel al primilor zece emitenţi de pe piaţa de capital românească. Listarea FP ar duce capitalizarea bursieră de la 10,3 miliarde de euro, la 14 miliarde de euro şi free-float-ul de la 2,6 miliarde de euro la 4,7 miliarde de euro. „Fondul pune din nou România pe harta investitorilor străini. Chiar şi fondurile mai conservatoare vor avea avantajul că Fondul Proprietatea este deja diversificat şi oferă acces la sectoare strategice din economia românească. Are şi un manager de fond de calibru, iar această combinaţie de factori va favoriza titlurile în prima zi de tranzacţionare din 25 ianuarie, în condiţiile în care multiplii de la BVB sunt sub cei din 2005, iar în 2010 Bursa a subperformat faţă de alte pieţe şi are de recuperat în 2011 acest decalaj“, a spus Dana Mirela Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU