11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAcord nou de finanţare cu FMI

Acord nou de finanţare cu FMI

Preşedintele României, Traian Băsescu, primul-ministru Emil Boc, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut ieri o întâlnire de lucru la sediul băncii centrale, în cadrul căreia au fost stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au anunţat reprezentanţii băncii centrale.
În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. „În acest context, a fost evidenţiat faptul că, pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă, este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu Uniunea Europeană“, potrivit unui comunicat al BNR.
Conducerea executivă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) discută astăzi raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu România, în urma căruia ar putea decide eliberarea celei de-a şaptea tranşe de împrumut, în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro.
Dacă România va obţine aviz favorabil, FMI va elibera cea de-a şaptea tranşă din acordul de finanţare semnat în primăvara anului 2009. România a primit în 2010 patru tranşe de la FMI în valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde de euro), acordarea ultimelor două fiind condiţionată de luarea unor măsuri de austeritate care să permită încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.
Ţara noastră urmează să mai primească de la FMI în 2011 două tranşe în valoare totală de 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a şaptea tranşă de 769 milioane DST şi a opta, în valoare de 874 milioane DST.

Condiţiile impuse de FMI

Printre condiţiile impuse de FMI pentru eliberarea celei de-a şaptea tranşe s-au numărat adoptarea legii pensiilor, a legii salarizării, a bugetului, precum şi modificarea OUG 50 privind contractele de credit ale populaţiei, în sensul neaplicării acesteia la contractele de credit în derulare.
De asemenea, Jeffrey Franks preciza că obiectivul-cheie al viitorului Acord încheiat cu România va fi consolidarea stabilizării economice, dar vor fi avute în vedere şi reformele structurale care vor genera în viitor o creştere economică mai mare.
România a agreat în 2009 cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii internaţionale un pachet de asistenţă financiară pe doi ani de aproape 20 de miliarde de euro. Până în prezent, România a primit 11,27 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, 3,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII