13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeclaraţie unică la Fisc

Declaraţie unică la Fisc

Modelul Declaraţiei 112 a fost stabilit şi publicat la sfârşitul lunii decembrie. Angajatorii au la dispoziţie o lună şi jumătate să se familiarizeze cu noul sistem. Firmele speră să nu se blocheze softurile aproape de termenele de depunere din februarie.
 Companiile vor depune anul acesta o declaraţie unică privind impozitele plătite, contribuţiile la sănătate, pensii, şomaj. Declaraţia unică (numită şi Declaraţia 112) trebuie depusă până pe 25 februarie 2011, pentru activitatea din luna ianuarie a acestui an. Mediul privat speră să nu fie probleme cu softurile Finanţelor în preluarea acestor declaraţii. De la 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.
Se presupune că de luna viitoare firmele şi persoanele fizice cu rol de angajator vor depune o singură declaraţie, în format electronic, ce va conţine declararea tuturor contribuţiilor plătite statului, inclusiv impozitul pe venit. Aşadar, firma depune într-un singur loc declaraţia pentru pensii, sănătate, şomaj, impozit pe venit şi plăteşte tot o singură dată. Până acum, angajatorii trebuia să-şi trimită contabilii la mai multe instituţii pentru depunerea declaraţiilor, cum ar fi la finanţe, şomaj, sănătate, pensii. Finanţele locale spun că nu vor fi probleme cu implementarea acestui sistem. „În perioada următoare, împreună cu şefii celorlalte instituţii, vom demara acţiuni de popularizare în mediul de afaceri a modalităţii de depunere a «Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate» şi cred că nu vor fi probleme“, a spus ieri Eugen Călinoiu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.

Le trebuie computere conectate la internet

Până pe 1 iulie 2011 li se permite firmelor să depună la Fisc declaraţia şi pe suport de hârtie (semnată şi ştampilată), însoţită de declaraţia în format electronic (pe suport electronic). Astfel că, până la mijlocul anului, angajatorii care nu au acces la internet trebuie să se doteze cu computere şi să se conecteze la internet.

Încă o undă „de birocraţie“

În hotărârea de guvern citată se prevede ca declaraţia unică să se depună prin intermediul sistemului e-Romania, proaspăt înfiinţat de Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sub denumirea Sistemul naţional electronic de plată a taxelor şi impozitelor (SNEP).
„Ca serviciu în ajutorul cetăţenilor, va fi operabil pe măsura integrării instituţiilor statului, colectoare de taxe şi impozite, în sistem“, se arată într-un comunicat transmis pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Din momentul în care serviciul va deveni operabil cu adevărat, birocraţia va fi limitată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla din iulie încolo cu personalul de la ghişeele instituţiilor implicate, care prelua efectiv aceste declaraţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII