10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul Economiei vrea bani pentru plata datoriilor

Ministerul Economiei vrea bani pentru plata datoriilor

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care solicită suplimentarea bugetului ministerului pe anul 2010 cu suma de 30,6 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară prevăzut pentru acest an, pentru plata obligaţiilor res-tante.
„Prin alocarea sumelor necesare plăţii arieratelor înregistrate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se asigură încadrarea în ţintele stabilite prin Acordul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, încrederea investitorilor în climatul socio-economic românesc“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Acordul stand-by încheiat cu FMI impune României atingerea anumitor ţinte referitoare la pierderile operaţionale şi arieratele care reprezintă o condiţionalitate pentru eliberarea tranşelor aferente împrumutului contractat.
Totodată, creşterea cuantumului arieratelor şi a pierderilor operaţionale determină mărirea deficitului bugetului general consolidat, ceea ce conduce la nerespectarea ţintei cuprinse în strategia fiscală bugetară 2011-2014, potrivit proiectului citat.
„MECMA nu are asigurate fondurile necesare pentru asigurarea producţiei de apă grea în vederea punerii în funcţiune şi completării necesarului tehnologic pe durata de viaţă a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, în conformitate cu prevederile OUG nr. 80/2006, aprobată prin Legea nr. 78/2007, cu modificările şi completările ulterioare“, se mai arată în nota de fundamentare.
Neasigurarea finanţării producţiei de apă grea ar avea implicaţii negative majore, în sensul că pentru desfăşurarea etapelor de oprire în condiţii de siguranţă ar fi necesar un efort financiar de peste 220 de milioane de lei, spun reprezentanţii MECMA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS