10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicroîntreprinderile pot opta pentru taxarea veniturilor cu 3 la sută

Microîntreprinderile pot opta pentru taxarea veniturilor cu 3 la sută

Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal astfel încât microîntreprinderile să poată alege dacă plătesc un impozit pe profitul net de 16% sau unul pe venituri, de 3%, măsură agreată deja de Fondul Monetar Internaţional şi de Comisia Europeană
De la 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile pot să opteze astfel dacă au o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro anual şi un număr de salariaţi cuprins între unu şi nouă.
„Sunt şi microîntreprinderi care nu pot opta: cele care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc şi cele care obţin venituri din consultanţă şi management“, a declarat ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, după şedinţa de guvern desfăşurată joi.
Ialomiţianu susţine că va fi mai simplu pentru firme să prefere impozitul de 3% pe venituri, iar încasările la buget vor creşte.
„Impactul bugetar este pozitiv: dacă toate întreprinderile vor opta pentru 3% este aproape de 100 de milioane de lei. Decât 16% la nivelul profitului net, vă spun că majoritatea vor opta pentru 3%“, a estimat ministrul.
Acesta a anunţat că guvernul intenţionează să simplifice şi contabilitatea pentru întreprinderile mici.
„Noi avem în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru întreprinderile mici. Avem şi o recomandare de la Comisia Europeană care spune că trebuie să reducem povara administrativă de la întreprinderile mici“, a spus Ialomiţianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII