24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri500 de posibile concedieri la CE Craiova

500 de posibile concedieri la CE Craiova

Primii 300 de salariaţi ar putea pleca acasă în martie 2011 dacă sindicatele acceptă varianta propusă de manageri. Complexurile energetice din Oltenia, care produc un sfert din energia electrică a ţării, precum şi SNLO – principalul lor furnizor de cărbune, ar putea pierde peste 4.000 de salariaţi până în 2012.

4.300 de salariaţi de la complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) ar putea fi disponibilizaţi în următorii doi ani, potrivit unui plan de restructurare negociat la această oră cu sindicatele. Până în 2012, cei mai mulţi oameni ar urma să plece de la SNLO – 1.800, urmat de Complexul Energetic Turceni – 1.000, CE Rovinari – 970 de angajaţi, şi CE Craiova – 500. Disponibilizările ar putea conduce la economii de 170 de milioane de lei.
Unele sindicate din sistem nu acceptă propunerile managerilor, ci avansează varianta reducerii salariilor cu 10%. Varianta ar determina economii de 77 de milioane de lei, apreciază specialiştii. Cele mai consistente economii ar urma să fie făcute la SNLO (62,46 milioane lei) – care are în prezent 8.300 de angajaţi. Alte reduceri importante de cheltuieli vor fi la CE Turceni – 47 de milioane de lei, CE Rovinari – 39 de milioane de lei şi CE Craiova – 21,6 milioane de lei.
La ora actuală, negocierile se află în toi, primele liste cu disponibilizaţi urmând să apară în martie 2011.
„Abia am primit o înştiinţare prin care sunt anunţate propunerile de disponibilizări. Este vorba de 300 de disponibilizaţi în 2011 şi 200 în 2012. Trebuie să facem o analiză, după care intrăm în comisia de negociere. Noi nu suntem de acord cu această cifră, pentru că pe unele posturi considerăm chiar că avem nevoie de personal“, a spus Costel Mitruţ, liderul sindical din cadrul CE Craiova.
Acesta a adăugat că, în prezent, nu intră în discuţie varianta reducerii cu 10% a salariilor. Totuşi, la nivel de federaţie, sindicaliştii s-ar fi arătat dispuşi să renunţe la biletele de odihnă şi tratament, precum şi la plata dublă a zilelor nelucrătoare în care vin la serviciu. Potrivit lui Constantin Bălăşoiu, directorul care va conduce gigantul energetic Electra – din care vor face parte complexurile energetice oltene şi SNLO – „piaţa energiei nu mai arată ca în anii precedenţi“ şi, cu toate că organigramele nu sunt încărcate, ar putea fi nevoie de unele adaptări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII