17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFrancul elveţian, mai scump decât dolarul

Francul elveţian, mai scump decât dolarul

Cine are credite în franci elveţieni îşi plânge de milă în această perioadă. Moneda elveţiană a crescut fantastic în comparaţie cu leul şi a ajuns chiar mai scumpă decât dolarul, în ultima perioadă. GdS vă explică de ce se scumpeşte valuta exotică.

În ultimele zile, cursul francului elveţian a urcat fantastic, scumpind şi mai mult creditele persoanelor care s-au împrumutat în această monedă. Miercuri, 24 noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) cota francul elveţian la 3,2454, iar joi cursul s-a mai temperat, coborând uşor la 3,2324 lei pentru un franc, pentru a urca vineri la 3,2516 lei. În acelaşi timp, dolarul era cotat miercuri la 3,2368 lei, mai puţin decât francul, joi ajunsese la 3,2299 lei, iar vineri urcase la 3,2581 lei, potrivit BNR. În acest an, francul elveţian a devenit mai scump decât dolarul pe piaţa românească. La casele de schimb nu se tranzacţionează franci elveţieni, pentru că nu se găsesc, astfel că persoanele care au credite în această valută exotică sunt nevoite să cumpere la cursul băncilor, care este peste cel oficial. Populaţia care a luat credite în franci elveţieni are, în special, credite ipotecare, pe o perioadă mare de timp. Pentru aceşti oameni, devalorizarea francului este zdrobitoare. Unii s-au împrumutat pe vremea când francul era 1,8-2 lei, iar acum plătesc ratele la 3,24 lei pentru un franc elveţian. De exemplu, cine avea o rată de 500 de franci elveţieni la începutul lui 2007 plătea la bancă 1.045 de lei pe lună. Aceeaşi rată de 500 de franci plătită acum îl determină pe om să scoată din buzunar 1.620 de lei pe lună, cu aproape 60% mai mult decât în urmă cu trei ani. În prezent, toate creditele cu dobândă variabilă acordate în franci elveţieni se raportează la indicii de referinţă, adică la LIBOR. Astfel, există riscul ca dobânda la astfel de credite să crească atunci când va creşte LIBOR.

Toată lumea paria pe franci

Cererea de franci elveţieni este foarte mare, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, au spus specialiştii din piaţă, ceea ce face valuta respectivă mai scumpă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât valuta este mai scumpă. „Este o monedă de refugiu în perioada de criză. Toţi investitorii au trecut de pe euro pe franci elveţieni şi pe dolari. De fapt, toţi cei de pe piaţa de capital au trecut pe franci elveţieni şi pe dolari. Şi atunci când este cerere mare pe piaţă, creşte cotaţia valutei respective“, a declarat, pentru GdS, un bancher din Craiova.

Oamenii simpli, singurii perdanţi adevăraţi

Cu toate acestea, în urmă cu trei-patru ani, populaţia se îngrămădea să contracteze credite bancare în franci elveţieni. În prezent, multe bănci au scos din ofertă împrumuturile în această monedă, cel mai probabil din cauza volatilităţii excesive, a instabilităţii francului în ultima perioadă. „Oamenii au luat împrumuturi în franci elveţieni pentru că dobânda a fost foarte bună. Dobânda este mică şi acum la franci elveţieni, dar există o depreciere foarte mare a monedei. Aceasta este problema“, a mai spus bancherul local. Cu cât francul este mai scump, cu atât au mai mult de pierdut cei cu credite în această monedă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII