Salariul minim – 670 de lei. Creşte presiunea pe firme

Autori


Guvernul vrea să îşi acopere deficitul tot pe seama firmelor private. Au avantaj angajaţii, pentru că vor primi mai mulţi bani în mână, dar angajatorii vor suporta costuri şi mai mari cu forţa de muncă. Radu Soviani spune că statul impozitează „abrupt şi păgubos“ sectorul privat. GdS a calculat cât vor plăti în plus firmele şi angajaţii la stat (contribuţii şi impozite) după majorarea salariului minim.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că executivul a majorat salariul minim brut pe ţară pentru anul 2011 de la 600 la 670 de lei. Boc a explicat că „am stabilit salariul de bază minim brut pe ţară la valoarea de 670 de  lei, care acoperă, în fapt, nivelul inflaţiei pentru anul 2009 şi pentru anul 2010“, dar această majorare va aduce, de fapt, venituri mai mari în vistieria statului, pe seama privatului. Deşi, aparent, pare o măsură în sprijinul angajaţilor plătiţi cu salariul minim, care, într-adevăr, vor primi o sumă de bani în plus la salariu, în realitate se pune o presiune fiscală şi mai mare pe angajator, în special pe firmele private.

Cresc din nou costurile cu angajaţii

Companiile din sectorul privat vor fi nevoite să plătească  contribuţii mai mari la stat, pentru salariile angajaţilor. În plus, firmele vor achita mai mulţi bani salariatului. Dar şi angajatul va achita contribuţii mai mari la stat şi un impozit mai mare pe venitul din salarii. Patronatele spun că au strâns destul cureaua şi că, dacă nu vor avea un nivel acceptabil al afacerilor anul viitor, atunci vor fi nevoite să facă din nou disponibilizări de personal.

În plus, patronatele spun că firmele private plătesc greşelile guvernului. „Pozând în grija pe care o au pentru cei mulţi, cei de la guvern cresc povara fiscală pentru firmele private. În special pentru firmele private, că pentru bugetari nu mai contează salariul minim, dar nouă nu ne primesc actele dacă plătim un angajat cu mai puţin decât salariul minim“, a precizat Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. El a mai spus că, de doi ani, camerele de comerţ solicită guvernului să fie acceptate la negocierile actelor normative care se referă la mediul privat.

„Noi, camerele de comerţ, nu suntem primite la discuţii, deşi noi cunoaştem şi suferinţele firmelor, şi pe cele ale angajaţilor. Dar guvernul preferă să cadă la pace doar cu sindicatele“, a spus preşedintele Ioan Vigaru.

„Noi nu am fost de acord cu majorarea salariului minim, nici măcar în Consiliul Economic şi Social, de care trebuie să ţină seama guvernul. Suntem îngrijoraţi pentru ce va fi anul viitor, pentru că noi nu ştim ce venituri vom avea, dar ştim că ne-au crescut impozitele şi contribuţiile către stat. Firmele şi acum abia fac faţă costurilor cu salariile angajaţilor, dar la anul? Dacă vom avea venituri mici la anul, atunci nu avem decât să disponibilizăm. Unele firme nici nu mai au de unde să disponibilizeze“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Radu Soviani pentru GdS: Este o majorare de fiscalitate!

Întrebat de ce îşi acoperă statul deficitul bugetar pe seama firmelor private, analistul şi, totodată, realizatorul TV Radu Soviani a răspuns pentru GdS: „Pentru că statul altfel nu ştie. Aplică duble standarde, impozitând netransparent, abrupt şi păgubos, suplimentar sectorul privat. Miza acestui salariu este, în fapt, plaja de salarii minime din România (spre exemplu cei cu studii superioare au «minim» de două ori salariul «minim»). Prin urmare, prin creşterea salariului de la 600 la 670 de lei, un angajat cu studii superioare, pe salariul minim aferent poziţiei sale, va fi impozitat suplimentar pentru 140 de lei (diferenţa de la minimul de 1.200 de lei şi noul minim de 1.340 de lei). În fapt, este o majorare de fiscalitate!“.

Radu Soviani consideră că decizia guvernului de a creşte salariul minim va duce la disponibilizări în mediul privat: „Majorarea salariului minim este o tâmpenie. Salariul minim în România nu mai are relevanţă, la modul în care este implementat. Va contribui la disponibilizări în măsura în care stimulii pentru plata «la plic» se accentuează în urma fiecărei majorări de fiscalitate“.

Cu cât vor creşte contribuţiile

GdS a calculat ce costuri în plus vor suporta firmele private şi angajaţii din mediul privat, începând cu 1 ianuarie 2011. În prezent, la un salariu minim brut de 600 de lei, angajatul încasează lunar 461 de lei, iar angajatorul plăteşte în total 773 de lei, statului şi angajatului. Din 2011, la un salariu de 670 de lei, angajatul va primi în mână 510 lei (cu 49 de lei mai mult decât primeşte acum), iar angajatorul va achita în total pentru o singură persoană plătită cu salariul minim 863 de lei, deci cu 90 de lei mai mult decât anul acesta. De asemenea, la salariul de acum, angajatorul plăteşte la stat contribuţii de 173 de lei, iar salariatul achită impozit pe venit de 40 de lei şi contribuţii individuale (sănătate, pensii, şomaj) de 139 de lei. Anul viitor, angajatorul va plăti la stat contribuţii de 193 de lei, iar din banii angajatului se vor vira la buget 160 de lei în contul contribuţiilor la pensii, sănătate şi şomaj, plus 50 de lei impozit pe venitul din salariu. Aceste sume sunt plătite tot de către firma angajatoare, care pentru un singur muncitor necalificat angajat cu salariul minim trebuie să achite 863 de lei către stat şi angajatului în mână salariul minim. Deci, pentru un singur om, firmele vor plăti lunar în plus 90 de lei la stat. La 100 de angajaţi, de exemplu, firma va da statului mai mult cu 9.000 de lei pe lună.

Salarii mai mari şi pentru cei cu studii superioare

Majorându-se salariul minim brut pe ţară, automat vor încasa mai mulţi bani la salariu toate categoriile de personal plătite cu salariul minim, pentru că acei coeficienţi de ierarhizare a salariilor stabiliţi de HG 1.507/2007 şi de contractul colectiv de muncă la nivel naţional se aplică în funcţie de pregătirea profesională a angajaţilor şi de specificul postului. Un muncitor necalificat are un coeficient de 1, adică primeşte doar salariul minim brut, care va fi 670 de lei, faţă de 600 cât este acum. Un muncitor calificat sau un angajat cu studii medii au un coeficient de 1,2, adică vor avea un salariu brut de 804 lei (pe cartea de muncă). Şi angajaţii cu studii superioare plătiţi cu salariul minim vor încasa mai mulţi bani anul viitor. Angajatorii nu le pot trece în acte salarii brute mai mici de 1.354 de lei, pentru că acestora le revine un coeficient de 2, aplicat la salariul minim brut pe ţară.

Salariul minim şi contribuţiile actuale şi viitoare

I. Salariul minim brut 600 de lei

Contribuţii salariat: – CAS (pensii) – 63 de lei

                                 – CASS (sănătate) – 33 de lei

                                 – şomaj – 3 lei


Impozit pe venitul din salarii: 40 de lei

Contribuţii angajator: – CAS – 125 de lei

                                  – CASS – 31 de lei

                                  – şomaj – 3 lei

                                  – alte contribuţii – 14 lei

Salariu net: 461 de lei

Total: 773 de lei

II. Salariul minim brut 670 de lei

Contribuţii salariat: – CAS (pensii) – 70 de lei

                                 – CASS (sănătate) – 37 de lei

                                 – şomaj – 3 lei

Impozit pe venitul din salarii: 50 de lei

Contribuţii angajator: – CAS – 139 de lei

                                    – CASS – 35 de lei

                                    – şomaj – 3 lei

                                    – alte contribuţii – 16 lei

Salariul net: 510 lei

Total: 863 de lei

 Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. Bengu said:

  510 RON adică 5milioane o suta de mii lei vechi adică 130-140 de euro??!!!! Pe luna!!!!!! Adică ca sa iei banii astia trebuie sa te duci la munca 22 de zile…scuzati-mă dar ati facut mare greșeală de l-ati împușcat pe Ceaușescu…..da ce contează ca aveți parcuri faine si fântâni arteziene marfa de tot si asa, ce sa faceți voi cu bani?!? Vouă nu va trebuie asa ceva ca sunteți niște neam de slugi cu mentalitate de sclavi!!! Dăva draku, sa taceti…sa nu iesiti in strada….sa va duceti la munca pe nimic si sa nu cumva sa va revoltati împotriva sistemului!

 2. bajbujucu said:

  bine ai zis-o bengule,sa dea benganeala in toti,ca isi merita soarta

 3. bajbujucu said:

  bine ai zis-o bengule,sa dea benganeala in toti,ca isi merita soarta,care sistem?si de ce sa se revolte?ca ei au ales sistemul ce i-a transformat in sclavi

 4. anticristul said:

  pe piata treb sa reziste firmele care fac fata.scopul nu este de a exista 100 de firme care decat sa aglomereze piata…cd pot exista 20 de firme puternice care sa inglobeze toti salariatii…si sa isi permita cheltuieli salariale.patronasii astia ar treb sa se grupeze sa creeze firme puternice…ce e mizeria asta cu firme care au cate 3-4 angajati carora le da 500 de ron.de ex sunt in cv firme de textile care platesc 370 ron/luna…e o mizerie.sa dispara astea mici sa sa fina firme puternice.tara o tii pe loc daca oamenii nu au salarii…care bani oricum se duc in casele si masinile patronasilor…putin i sunt cei care reinvestesc profitul…si …la urma urmei profitul nu se fae platind mizer oamenii…caci nu imparti la final capitalurile dobandite cu oamenii carora nu le-au fost platite salariile pe masura.salariul ar treb impus de stat la 8-900 de euro…si s-ar scutura piata de firmele astea…oricum fiind cerere pentru un prods sau altul…se vor adapta firmele serioase

 5. Bengu said:

  Acum sincer, cât de rău putea sa fie dacă Ceaușescu nu era omorât de miseii care i-au luat locul? Mai putin de 130€ pe luna nu cred ca se poate asta cine are servici ca sunt mulți care nu i-au nici banii astia. Baaaaaa, astia sunt chitiți sa va termine, sa va bage in mormant!!! O sa va lase in cvrul gol, o sa va fure si o sa va pacaleasca pana nu o sa mai fie de furat….si voi ce faceți?!? Va plimbati prin parcurile făcute de solomon pe stomacul gol?!? Va bucurati de fântână arteziana din centru???

 6. xxx said:

  Da , mai “Bengule”, dar ce poti face la o multime ce tot asteapta ….”pica , para malaiata , in gura lui natafleata”!!?? Pana l o alta “explozie a mamaligii”, uite-i cum privesc la “conducatori” impusi din neamul LA FAMILIA !!

 7. xxl said:

  Astea nu sunt salari. Sa traiasca un patron cu 510RON numai o singura luna si apoi mai scrieti articolul.

 8. ioooo said:

  prostia lu soviani ala ca cica patronii nu o sa reziste majorarii ,bre sovianule economia romaneasca nu a rezistat integrarii mai baiatule noi am semnat ca primarii romanii nici acum habar nu au in ce s-au integrat ,sa va dau un ex probabil multi au fost trimisi in delegatie la bucuresti ,drumul cu masina firmei costa in jur de 150 lei (in pretul benzinei peste 50 % sunt taxe lucru unic doar in UE restul lumii nu face asa ceva benzina costa jumatate in america ) ziua de munca a angajatului respectiv faca pana in 70-80 lei ,pai ba baiatule daca observi cat de neproductiv e angajatul repectiv te crucesti degeaba scazi costul cu salariul pe zi la 50 de lei ,nu recuperezi mare branza ,capishi bre soviani? salariul minim brut poti sa-l faci si 100 de lei aceleasi firme care rezista acum vor rezista si atunci ,sa ne fie clar sunt o gramada de domenii care in Ro nu mai pot exista ,mai putine locuri de munca dar mai bine platite ca omul oricum nu poate trai cu mizeria de salar minim si isi cauta in vest ,iar dupa patronii tipa ca nu gasesc oameni cum se intampla in 2008 ,sunt curios cum calculeaza guvernul costul vietii din moment ce impune un salariu minim ,apoi mai e evaziunea adik platit cu salariul minim la alb si pliculetul la negru ,deci nu sta in picioare povestea cu falimentul firmelor din cauza salariului minim , marirea accizei la benzina falimenteaza mai multe firme decat cresterea salariului minim spre ex.

 9. hai cu scandalu said:

  romanu e bun de barfa dar de fapte lasam capu plecat,ne punem capra si statu intra pella spate cu tot cu salariu lunar.Pai daca nu iasa nimeni in strada sa de-a foc la niste masini de stat,un taraboi mare in fata primariei si in capitala alaturi de alti romani o sa stam mereu capra din cauza politici de este in ro si numa javre de conduc sa fure pe alti .Invatam la greu ,ne chinuim zilnic sa tinem pe niste politicieni hoti ..pacat de cei della revolutie cazuti sanatate tuturor

 10. vpy said:

  ce articol de retard….creste fiscalitatea si nu mai puporta firmele!! cred ca cine a scris articolul e bolnav mintal!! pai cine nu e in stare sa dea un salariu de 670 de lei sa plece…sa inchida si pa!!

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 noiembrie 2010

Actualitate

» Handbal: Vasile Stângă nu va mai fi antrenorul echipei Energia Pandurii Târgu Jiu
» Subvenţia integrală RAT, anulată în 2011
» „Scorpionii“ căzuţi la Cincu vor fi înmormântaţi astăzi
» S-a privatizat primăria
» Trei proiecte cu fonduri UE pentru Băileşti
» Parlamentul decide luni soarta asumării lui Boc
» Gorj: Însoţitorii persoanelor cu handicap îşi vor primi banii
» Atenţie, companii! Un escroc pretinde că vă returnează impozitele
» Falsuri sub ştampila Primăriei Craiova
» Gorj: Caloriferele de la Şcoala in Glogova, elemente de decor
» Dolj: Maşina soţiei fostului subprefect, distrusă în parcare
» Craiova: Un adolescent vrea să trăiască pe propriile picioare
» Iarna s-a instalat la Rânca

Local

» Profesorii nu-şi mai asumă Pactul Naţional pentru Educaţie
» Costul medicaţiei românilor cu HIV – 50 de milioane de euro pe an
» Căldură în şcoli, frig în case
» Factura greu întreţinută
» Staicu, şah la Anghel
» Benzinăriile automate intră în România
» Şase ani de închisoare pentru Drăgan
» Chelu şi ai lui rămân în arest
» Frate de procuror, arestat la Craiova
» Cosmin Sandu s-ar fi sinucis…

Sport

» Piţurcă, doar o etapă
» Ultima impresie contează
» Frăţică: Vrem măcar patru puncte din ultimele două jocuri
» Mladen, în sferturile Cupei Italiei
» Cîrţu, demis de la CFR
» Cum mută Piţi?
» Scoţienii cer arbitri străini
» Ştefan Radu scapă de operaţie
» Serena nu serveşte la Melborne
» Hănescu vrea în top 20 ATP
» Baschetbaliştii de la SCM-U joacă astăzi cu Braşov
» Prinţul William susţine candidatura Angliei la CM 2018

Bani & Afaceri

» Belvedere către podul de peste Dunăre
» Scurte ştiri
» Salariul minim – 670 de lei. Creşte presiunea pe firme

Sanatate

» Coplată la medic, de anul viitor
» Tratarea răcelii fără medicamente
» Ritmul cardiac normal

Magazin

» „Religia în formare“
» Fereşte-te de radar!
» Agenda evenimentelor
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Ia te uită
» Horoscop
» Cinci oraşe pentru inspiraţia artistică

Opinii

» Război mamelor

Top