9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia va putea accesa fonduri europene şi după 2013

România va putea accesa fonduri europene şi după 2013

Firmele şi autorităţile locale nu au motive de îngrijorare. Acestea vor putea accesa finanţare de la UE şi după 2013. Pentru a avea şanse să fie finanţate, proiectele trebuie însă să se concentreze asupra dezvoltării regionale.

Veşti bune pentru întreprinzători şi autorităţile locale. 2013 nu va fi ultimul an în care vor putea solicita sprijin financiar de la UE. „După 2013 vor exista cu siguranţă programe de finanţare. Nimeni nu ştie dacă economia se prăbuşeşte, dar este absolut sigur că vor exista fonduri de sprijin“, a declarat Lambert Van Nistelrooij, MEP, coordonatorul PPE al Comisiei de Dezvoltare Regională, în cadrul unei mese rotunde organizate la Parlamentul European de la Bruxelles la care au participat zeci de primari din Dolj şi Vâlcea. Acesta a explicat că, probabil, politica regională va fi principala direcţie pentru investiţii. Astfel, indiferent de tipul de proiect, important nu este dacă e realizat de o comunitate mică sau mare, ci modul în care cel care elaborează proiectul participă la politica de dezvoltare regională. „Este o problemă de solidaritate. Trebuie să avem o dezvoltare a întregului, astfel că, pentru proiectele viitoare, trebuie să aveţi o viziune care depăşeşte zona rurală“, a adăugat Lambert Van Nistelrooij. Acesta a explicat că, chiar dacă banii vor veni peste trei-patru ani, este important ca reprezentanţii autorităţilor locale să înceapă să discute încă de pe acum, mai ales că pentru a crea un proiect mare e nevoie de timp. În plus, este important ca să fie informaţi la timp cei interesaţi şi să participe la întâlnirile care au loc.

„E nevoie de proiecte mai inteligente şi durabile şi să includem cât mai mulţi parteneri“

În ceea ce priveşte situaţia actuală a accesării de fonduri europene, România nu stă foarte bine. „Acum două săptămâni ne-am deplasat în România să vedem cum folosiţi banii şi am observat că încă aveţi probleme. Cu toate că suntem la mijlocul perioadei 2007-2013, doar 10% din fonduri au fost plătite“, a precizat Lambert Van Nistelrooij, care a atras atenţia că un element extrem de important este cooperarea. „E nevoie de proiecte mai inteligente şi durabile şi să includem cât mai mulţi parteneri“, a fost sfatul lui Van Nistelrooij. Alt element care ar putea ajuta la o atragere cât mai mare a acestor finanţări este şi descentralizarea (centrul de luare a deciziei de finanţare este bine să fie la nivel regional, unde se împart banii) şi diminuarea birocraţiei.

Probleme apărute în obţinerea sprijinului financiar de la UE

Altă problemă în atragerea fondurilor este şi lipsa banilor pentru cofinanţare, precum şi faptul că multe proiecte au fost prost făcute de firme mari, proiecte pentru care s-au cheltuit, din nefericire, sume importante de bani de la bugetele locale. „Pe Măsura 3.2.2., de exemplu, au fost depuse foarte multe proiecte făcute de firme mari, dar care au fost neeligibile. Astfel, aici există un aspect extrem de important – pe cine alegi ca firmă şi câţi bani îi dai. Poţi, ca primar, să negociezi cu firma respectivă şi să-i explici că nu-i dai bani dacă nu este eligibil şi nu are măcar un punctaj minim. Poţi să fii şi mai tare şi să le explici că nu le dai bani decât dacă obţin finanţarea. Dacă nu reuşesc, le dai o parte din bani pentru a-şi acoperi micile cheltuieli“, a atras atenţia europarlamentarul Marian Jean Marinescu, care a organizat masa rotundă de la Bruxelles. Acesta a atras atenţia că în prezent există axe prioritare în cazul cărora valoarea proiectelor depuse depăşeşte suma alocată şi axe în cadrul cărora nu au fost depuse decât foarte puţine proiecte. „În acest moment sunt depuse proiecte de şase miliarde de euro, sunt contractate proiecte de peste un milion, dar sunt plătite foarte puţine dintre acestea. Deci există contractate foarte multe, dar plătite foarte puţin, şi gradul de absorbţie se judecă după valoarea plăţilor efectuate“, a adăugat Marinescu. Acesta a subliniat faptul că principalul motiv pentru această situaţie este lipsa de interes, de preocupare şi de expertiză. Altfel spus, România are în continuare o problemă cu capacitatea administrativă, ceea ce înseamnă că nu avem oameni pregătiţi în administraţie. „Unele proiecte nu au putut fi aprobate pentru că nu au existat experţi evaluatori acreditaţi de UE“, a atras atenţia Marian Jean Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS