Evaziune de 18 milioane de euro în Dolj

Autori


O firmă doljeană emitea facturi cu bunuri diverse către alţi parteneri din ţară. Firma craioveană nu înregistra acele facturi în contabilitate, dar clienţii ei le înregistrau. Aşa au fost prinşi evazioniştii, pentru că facturile au ieşit la iveală într-un sistem informatic naţional. Societatea din Bănie a prejudiciat statul cu 79,2 milioane de lei (circa 18 milioane de euro). Fiscul spune că este un caz excepţional, o reţea cu legături în multe judeţe.

O firmă cuibărită în Craiova a făcut o evaziune fiscală uriaşă. Reprezentanţii Fiscului doljean spun că societatea a prejudiciat statul cu 32,5 milioane de lei provenind din TVA, cu impozit pe profit de 24,6 milioane de lei, la care s-au calculat accesorii de 22,1 milioane de lei. În total, 79,2 milioane de lei. „Reţeta“ evaziunii nu este nouă, spun reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, ci este cunoscut modul de operare, doar că valoarea prejudiciului estimat este foarte mare: 18 milioane de euro. Din informaţiile Fiscului, evaziunea uriaşă s-a produs în ultimii ani. Un calcul simplu ne arată că, dacă TVA este de 32,5 milioane de lei şi luăm în calcul că la vremea res-pectivă TVA era de 19%, atunci valoarea totală a facturilor emise de acea firmă ar fi fost de 171 de milioane de lei. Iată cum au făcut unii evaziuni de milioane de euro timp de câţiva ani, chiar sub nasul autorităţilor.

Firma vindea aproape orice

Cum s-a întâmplat. Firma craioveană activează în domeniul comerţului. Ea emitea facturi cu diverse bunuri, puse alandala pe facturi, dar în cantităţi impresionante: becuri, carburanţi, distribuitoare de gaze etc. Aceste facturi erau emise către firme din ţară, din Argeş, Dolj, Olt şi Ilfov, dar nu le înregistra în actele contabile, deci nu le declara la Fisc. Iar firmele beneficiare le înregistrau în contabilitate. Aşa ieşeau la iveală matrapazlâcurile. Există un sistem informatic la nivel de ţară prin care toate facturile emise de unii şi primite de alţii trebuie înregistrate într-o declaraţie (Declaraţia 394) care se depune semestrial la Fisc. Atât furnizorii, cât şi clienţii declară ce facturi au emis, respectiv au primit de la alţii. Organele de control fiscal fac apoi corelaţii să vadă dacă factura declarată de X că a emis-o către firma Y este şi înregistrată de Y în Declaraţia 394, şi invers, dacă beneficiarul declară că a primit o factură de la o altă firmă se verifică şi dacă acea firmă recunoaşte că a emis-o. Aşa s-a aflat la Dolj de evaziunea acestei firme, după ce Fiscul a sesizat Garda Financiară din mai multe judeţe să verifice beneficiarii acestei societăţi, iar comisarii din ţară au trimis la Dolj copii după facturi. Inspectorii fiscali au verificat şi au constatat că firma nu evidenţia acele facturi în contabilitate, ci doar clienţii ei le înregistrau. „Am făcut controale încrucişate în colaborare cu Gărzile Financiare din mai multe judeţe ale ţării. Valoarea prejudiciului estimat la această firmă am calculat-o din facturile emise de firmă către societăţi din alte judeţe“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, care se ocupă temporar şi de Activitatea de Inspecţie Fiscală. „Firma evazionistă nu înregistra vânzările, deci nu înregistra TVA colectat şi impozit pe profit. Ulterior, s-a constatat că nu funcţiona la sediul declarat. Au fost chemaţi cei doi administratori ai firmei craiovene să vină să dea explicaţii să aducă documente, dar nu au venit, deci nu s-au prezentat documentele de provenienţă a bunurilor respective trecute pe facturi“, a spus Alexandru Barcan, şef Serviciu Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Dolj, care a arătat că dosarul a fost înaintat la Parchet. Curios este că doar firma era înregistrată în Dolj, iar cei doi asociaţi/administratori nu au domiciliul în acest judeţ. În acelaşi timp, din afacere câştigau şi clienţii din Argeş, Olt, Ilfov şi chiar din Dolj, pentru că îşi deduceau TVA-ul de pe acele facturi.

„Este un caz excepţional!“

Finanţiştii spun că nu este o noutate modul de operare al evazioniştilor, ci valorile, sumele vehiculate în această evaziune sunt impresionante. „Este un caz excepţional! Nu se întâlneşte zi de zi aşa ceva. Valorile facturilor emise de această firmă către multe societăţi din ţară sunt impresionante. Prejudiciul adus statului este de 79 de milioane de lei“, a explicat Alexandru Barcan.

Dacă firma a vândut fictiv bunurile respective este şi mai grav. Înseamnă că şi firmele beneficiare şi-au înregistrat tot fictiv recepţia acelor bunuri. Fiscul local spune că aceste aspecte sunt de competenţa celor din judeţele vizate.  


Legături cu alte firme din Craiova

Reţeaua nu a fost identificată în totalitate. Şefii Fiscului spun că verificările continuă şi pe teritoriul Doljului. Inspectorii Fiscului doljean susţin că printre clienţii firmei evazioniste figurează şi o firmă din Craiova, care a primit o astfel de factură. „Beneficiarului acestei facturi i s-a întocmit plângere penală pentru evaziune fiscală, iar verificările continuă. Este un lanţ întreg. Pentru că şi această ultimă firmă a emis facturi pe bunurile respective către alte firme“, spune Barcan.

Cazul nu este închis, dar rămâne să se pronunţe organele de cercetare penală. Oamenii Fiscului au lăsat să se înţeleagă că, orice ar face, evazioniştii tot vor fi prinşi, datorită sistemului informatic care arată toate tranzacţiile din ţară. Acolo unde există suspiciuni şi se dovedesc evaziuni pe ultimii ani, organele abilitate pot merge cu controlul în urmă chiar şi pe zece ani.

Alt caz, dar de valoare mai mică

În Dolj a mai fost descoperit în 2008 un caz de evaziune mare, dar prejudiciul creat atunci statului era de 35 de milioane de lei, la mai puţin de jumătate decât în cazul descoperit în noiembrie 2010. La vremea respectivă, firma evazionistă fusese depistată că fraudase statul la accize şi TVA.

 Comenteaza acum

36 Comentarii

 1. minel said:

  Nu ne spune-ți cine sunt patronii sau directorii acestor firme ca sa știm si noi? Sau e firma X care făcea afaceri cu firma Y

 2. bataie de joc said:

  O MARE BATAIE DE JOC ACEST ARTICOL!!! LA CE MAMA DRAQ NU DATI SI NUMELE FIRMEI MA ?ATI FACUT UN ARTICOL DOAR ASA SA VA AFLATI IN TREABA!!! SI EU PUTEAM SA FAC UN RâS DE ARTICOL CA ACESTA!!! VAI MAICA VOASTRA DE “juranalisti”

 3. Yog said:

  gloata nu trebuie sa stie.cel putin la noi in sud gloata afla numai ce trebuie sa afle .presa e murdara.
  romania e tara nimanui

 4. ziaristica said:

  Ca de obicei, articole de rahat scrise de ramona olaru…firma x care a dat facturi frmei y….alooooo, cocoana, putin respect pt ai care te citesc….sa nu vii sa spui ca a zis marele geniu antonescu de la finante ca nu poate da numele, ca ar putea fi dat in judecata?!…..dar tu ce puii mei faci….NU TE DOCUMENTEZI

 5. eu2 said:

  Poate si peresoanele de la fisc care au verificat cit si cei ce au scris articolul sint tot fictive ca si acele firme si atunci invitatia. hai la mine sa mincam nimic.

 6. IOIOIO said:

  este secret de stat numele firmei??..de ce nu o spuneti??..poate ca este un articol scris lA Comanda ca sa aratti ca fiscul are activitate…are…c a stoiculescu mihaela, ia banii degeaba acolo unde este..trimite somatii la firme desfiintate de multi ani…doarme in post, saracuta,..dar are pile..pilele sa-i traiasca!

 7. DX said:

  Lipsa numelui firmei si alte amanunte sunt secrete pe motiv ca face parte din nepotisme si ceia ce nu ganditi.Posibil,un hacker mai face pomeni si mai da in cate o firma,apoi cand vede ca e pericol,o dezbraca in public si o culeg ziaristii.Se vor vedea mai multe,mai asteptati un timp si se va vedea ceia ce veti citii ca,visati si aveti cosmaruri.Incercati a sparge cateva site-uri importante si va veti documenta cum se fac afacerile in RO si de ce sunt bogati multi peste noapte,dar nu umblati la lacomie ca,aveti necazuri……Ceia ce scrie presa,sunt franturi adunate de pe str…….,daca era un amarat din popor,atunci erau coloraturi diverse in sensul negativ al realitatii………a sa numai trebuie sa mai cereti nume firmei ca,va apare ceia ce nu exista ori ceva dictat de…..

 8. mihai said:

  Ramono, ne-ai umplut de respect! ai scris articolul asta de rahat ca sa faci trafic pe net la rasul asta de publicatie! cine e patronul, cum se numeste firma ca poate sint multi pagubiti de ei?! se merita sa intri pe gds.ro numai sa citesti comentariile celor ce citesc amaratul asta de ziar, te mai amuzi, te mai umpli de indignare, te mai apuca nervii, dar tot esti mai castigat decat sa citesti stirile astea fara miez! rusinos!

 9. Nicu din Craiovita said:

  Se pare ca autoarea n-a avut ce sa scrie, asa ca a inventat ea o firma care ar fi facut nu stiu ce evaziuni fiscale. Rusinos mod de a face presa! Cum puteti publica asa ceva?

 10. robert said:

  ca de obicei o bomba fara mecansimul de actionare deci neoperationala cine sunr mai reprorterilor de la gds patronii? dc nu le dati numele?/deci un reportaj de 2 bani in concluzie cacacios

 11. contribuabil said:

  Halal sistem informatizat!Frauda nedepistata ani de zile conform articolului.Organili au dormit in post si de aia au facut corelatiile asa de tarziu!:)))

 12. pt 1 said:

  Ce te mananca pe tine tzarane, despre numele firmelor respective, te bagi aiurea-n seama precum chilotu-n kur!

 13. "returnari" said:

  Pai asta este o suma enorma fratilor! Oare cum a fost posibil, ca vreme de ani de zile sa nu fie depistata o asemenea megaescrocherie? Cu alte cuvinte legile sunt facute pentru a le da posibilitatea interlopilor sa fraudeze si autoritatilor sa inchida ochii. Sunt convins ca doar lacomia impricinatilor si pura intamplare au condus la descoperirea prejudiciului. O sa ne trezim intr-o buna zi ca nemernicii astia ne-au vandut si ce a mai ramas din tarisoara asta. Halal legislatie, halal autoritati.

 14. Aristotel said:

  Sunteti saraci cu duhul ! Pana nu se afla toate increngaturile, nu sa da numele evazionistilor! Daca se publica de pe acum, majoritatea isi iau masuri, inregistrand facturile la o data ulterioana, pentru ca isi lasa numere in registru, pentru inregistrare ! Legislatia tarii noastre este foarte stufoasa, pentru ca nu dispunem inca de un sistem informational centralizat pus la punct ! In SUA, te poti inregistra cu o firma in maxim 1o min. luandu-se de baza declaratiile tale, privind obiectul afacerii. Pe urma, se pune in miscare sistemul informational si daca ai calcat alaturi, om te-ai facut ! Nu mai punem la socoteala, ca pentru evaziune fiscala, in State, primesti ani grei de detentie ! La noi, inca mai merg smecheriile, dar pana la urma, se vor descoperi !

 15. pentru dob. de la 5 said:

  esti un retardat,nci nu sti ce e un mogul,iar mai apoi gcp este un OM mai vierme

 16. costel said:

  probabil se asteapta definitivarea anchetei ca apoi sa vedem si numele firmei – eu am incredere ca presa sta cu ochii atintiti la aceasta firma si ne ve anunta si numele respectivei firme la momentul oportun

 17. huterer said:

  e pus la misto deaia si zice asta e sa arate ca fiscu ai prinde pe toti cum sa nu le dai numele oamenilor si numele firmei sau poate sunt favorizati

 18. Dan said:

  Mergeti in Bucuresti, in zona Dragonului Rosu si veti vedea zeci (poate chiar sute) de ciori care vand facturi. DA! Te duci la ei, spui ca vrei o factura de1000 de lei, dai cateva zeci de lei si pleci fericit cu factura completata pe loc. Politia face ceva? Evident ca nu!

 19. Max said:

  Autoarea nu mentioneaza sursa acestei informatii si nici motivul pentru care nu sunt facute publice numele firmelor. Probabil ca redactia a primit un comunicat de presa de la Fisc cu aceste informatii, pe care Ramona l-a transformat in super-ancheta stand confortabil in birou. Jurnalista trebuia sa mentioneze din primul paragraf DE CE nu da numele firmelor, pentru a nu lasa loc de speculatii. Asa se poate crede ca ascunde numele firmelor implicate dintr-un motiv murdar (spaga, cenzura, etc). Ceea ce sunt sigur ca nu e cazul. Sugerez redactiei sa modifice articolul si sa raspunda la comentarii.

 20. il comandante said:

  Articolul i-mi aduce aminte de emisiunile de la 0tv : daca persoana care se simte cu musca pe caciula nu cotizeza , atunci numele sau va fi facut public. Cum cotizeaza ? Simplu : pt ziar prin reclama ,iar pt controlorii de la fisc prin diverse cadouri -vezi cazul Chelu! Oricum lumea e proasta si uita repede ! PDL-ul sa traiasca ! Si Udrea sa il albeasca !

 21. nae de la ghidici said:

  eu cred ca este firma lui rotariu pentru ca a disparut subit din comentarii! tovarase unde esti?

 22. trotineta Fraud said:

  noroc cu “gres`ala” altora ca altfel nu o mai “descopereau” zapcii “stimulati” pentru stressul acumulat cu batrinicile de prin piete sau cu casierele care nu elibereaza bon de casa pentru tzshpe roni! trombonit bobor!

 23. jalnic said:

  ha ha ce treaba au cumparatorii ca nu isi baga vanzatorii actele in gestiune .de cat timp or face iei asta si garda doarme a nu isi ia dreptu si doarme

 24. Pt.Dan poz. 22 said:

  Domnule , uite cum sta treaba ! Acele facturi de care vorbesti, ii pot eventual ajuta pe evazionisti doar pe drum! Ei completeaza la repezeala factura aia stampilata si semnata, cu cantitatile si cu marfa pe care o transporta… In caz de control pe drum, daca controlorul este un novice, trece ! La destinatie, acele facturi se distrug, ei introduc marfa spre vanzare, in masura in care cea existenta in magazin de acelasi fel, e vanduta ! Apoi iau din asta fara acte si o introduc in magazin ! Unde o tin intre timp ? In nici un caz in depozitul magazinului( de regula in spate! )! O tin fie la domiciliul unuia dintre parinti, la rude, sau in podul casei ! Legislatia tarii noastre este prea blanda ! In alte tari cu civilizatie mai avansata, pedeapsa e mult mai grea, iar in alte tari, este prevazuta pedeapsa cu moartea ! Din cauza legislatiei prea blande, se intampla atatea la noi ! S-a ajuns pana acolo, incat afaceristii tranzactioneaza doar facturi ! Daca lacomii astia s-ar opri la un moment dat, nu i-ar prinde! Dar banul e ochiul dracului…

 25. nelu said:

  e firma de casa a PDL-ului,farma la care nu s-a avut acces la control pana acum.O data cu caderea lui Catalin Chelu vor iesi la lveala multe matrapazlacuri ale mafiotului.Cunosc persoane nevinovate care au facut ani grei de inchisoare pentru acest Chelu.Si-au distrus viata si cariera pentru ca el sa prospere,iar judecatorii care stiau si au luat banutii de spaga ce fac acum?numara banii…Despre asta vorbim, despre Chei care la adapostul PDL-ului au furat si au distrus …

 26. anabela noua motociclista said:

  lipsa de comunicare intre mineri si frizeri care se cred staruri rock care o mai fi si astea gen ….smurfi si prejudicierea statului ? un nou impotent deobicei si cardiac “jos cenzura ” parazitii tampiitilor care castiga la loto cu noroace de arthitect fata de persoanele cu alte drepturi ca-n Ally McBeal-him gen europarlamentari fosti elevi ai profesorilor ca de-a au dat note proaste sa aiba nepotii frumosi ca pe untu pe rosii

 27. GDS said:

  Gazeta de Sud nu putea publica numele firmei din Dolj si al actionarilor implicati in evaziunea fiscala de 18 milioane de euro, deoarece, potrivit Direcţiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Codul de Procedura Fiscala interzice publicarea acestor informatii pana la solutionarea defintiva si irevocabila a cazului.

 28. Laly said:

  In cazul acesta, GDS nu trebuia sa faceti publice datele problemei atata timp cat ancheta este in plina desfasurare. N-ati facut decat sa le dati un semnal de alarma celor din caracatita afacerilor ilegale.

 29. GdS said:

  Ancheta a fost finalizata. Solutionarea definitiva si irevocabila a cazului inseamna ca firma respectiva poate contesta in justitie actul de control. Numele ei si al actionarilor vor putea fi facute publice oficial dupa eventuala trimitere in judecata a celor vinovati. Pana atunci, GdS a decis sa publice articolul pentru a-si informa cititorii nu atat asupra numelui firmei si al actionarilor, cat mai ales asupra metodei folosite si pentru a arata ca firmele nu iau pauza niciodata in incercarea de a pacali statul

 30. firma curata said:

  @34: serios? asta fac firmele? nu stiam! credeam ca UNELE firme fac asta, nu toate, asa cum afirmati. tz, tz, tz, asta da ziarist!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. xyz said:

  ce vrem mai mult?x si y sunt vinovati,z e complice.suma e prea mare ca sa aflam pe x,y sau z.x,y si z vor fi curati dupa ce un procent va merge la w si totul va intra in normal.solutie acceptata

 32. e=mc2 cu tot cu prezervativ nu e tot una said:

  statul pacaleste firmele prin simplu fapt ca ….nu respecta ….ca nici ei nu stiu ce anume tvu “buget de 50.000 euro isi bate joc de noi” sri “in mintea mea te-am sters deja …cu schimbatoru stii cum se apuca ” sau …impotentu ala care i spui bunic cu bani de ziare pt …piulita strungarilor care planteaza usturoi in porbagaje de masini pick-up gen DIAVOLUL tot sportivu conduce bine …glet ca s-a inventat si barca gonflabila pt fata de primar sa invete intai cu ….becu cu insurubarea nu de altceva daca vorbim de sri peste ….MOSSAD “beaves si butthead” pt romani care interzic vasectomii la fam mogos in tara gen tanasache si pilula sulfurica numita si anticonceptional acuma in functie cu retine femeia pardon tripla de duster daca este ….”felfelita’ mediatic de rosu si alb care il vede rosu virgina sau nu

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 noiembrie 2010

Actualitate

» Harta rutieră a Craiovei se modifică în 2011
» Dolj: Orbi cu permis de conducere
» Comisia de muncă a decis ca vârsta de pensionare să fie de 60 de ani la femei şi 64 la bărbaţi
» Doljchim, o miză de 30 de milioane de euro
» Chelu, arestat în dosarul mitei de la Interne
» Razii prelungite în Dolj
» Craiova: Cercetări prelungite pentru un accident de motocicletă
» Nicolas Cage începe filmările în Gorj
» Navă încărcată cu porumb, eşuată
» Deputatul Ionuţ Chisăliţă a provocat un accident în Mehedinţi
» Criza financiară „falimentează“ sistemul asistenţei sociale
» Firmele scapă de birocraţia de la Fisc
» Mehedinţi: Şi-a găsit sfârşitul după ce a căzut de la înălţime
» Dolj: After-school gratuit pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate
» Mere de 1,1 milioane de lei pentru elevii doljeni
» Farmaciile se profesionalizează
» Gorjenii se înghesuie la RAR
» Tichete-cadou pentru ortacii din Oltenia
» Gorj: Peste 100 de locuri de muncă vacante şi 15.000 de şomeri
» Testul Babeş Papanicolau se face gratuit în Slatina
» Peste de 7.000 de cereri pentru ajutorul de încălzire în Târgu Jiu
» Olt: Încă 553 de şomeri, prin disponibilizări colective, până la sfârşitul anului
» Raportul la Legea educaţiei, returnat Comisiei de învăţământ
» Guvernul ar putea renunţa la introducerea impozitului forfetar
» Câteva zeci de angajaţi ai Agenţiei Domeniilor Statului protestează în faţa instituţiei din Capitală

Local

» Aruncaţi în stradă
» Udrea, preşedinta PDL Bucureşti
» Soprana Roxana Briban s-a sinucis
» Lotul Tiugan, eliberat de judecători

Sport

» Nikolic, total nemulţumit de „fluieraşi“
» Barcelona a umilit-o pe Almeria
» Zlatan a fost decisiv
» Încă un succes pentru voleibalişti
» Craiovenii, la a patra înfrângere consecutivă
» Papură acuză arbitrajul
» „Găzarii“ s-au ţinut de promisiune
» Grigoraş: Dumnezeu a fost gorjean!
» Fără Găman şi Bărboianu la Mediaş

Bani & Afaceri

» România va putea accesa fonduri europene şi după 2013
» Bani direct de la UE

Magazin

» Scurte ştiri
» Horoscop
» Pe scena filmului şi teatrului
» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Iarna nemulţumirii noastre

Top