12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul la deszăpezire a aprins consiliul local

Preţul la deszăpezire a aprins consiliul local

Discuţii aprinse ieri la şedinţa Consiliului Local Craiova pe tema banilor ce se vor aloca pentru deszăpezirea din această iarnă. Unii consilieri locali le-au cerut socoteală edililor în privinţa creşterii preţurilor solicitate de Serviciul de Salubritate din cadrul primăriei. Dacă anul trecut Primăria Craiova s-a angajat la plata a 4,6 milioane de lei numai pentru promisiunea că, în caz de zăpadă, există utilaje care să şi lucreze, în acest an, preţul va creşte semnificativ. De exemplu, în caz de intervenţie pe străzi, municipalitatea va plăti ora de funcţionare a unei automăturători cu lamă cu 169 de lei, faţă de 149 de lei, anul trecut. Pentru simplul fapt că firma are utilajul pregătit, operatorul va încasa 70 de lei pe oră, faţă de 66 de lei, pe toată perioada care urmează să fie anunţată de primărie. Sunt şi cazuri unde tariful a crescut şi cu 33% numai ca să aştepte venirea zăpezii, aşa cum se întâmplă la tipul de utilaj TIH, unde costul pe oră a sărit de la 33 la 46 de lei. Motivul pentru care Salubritatea a cerut creşterea tarifelor ar fi „modificarea preţurilor unitare la materiale, carburanţi, lubrifianţi, anvelope, acumulatori, precum şi modificarea cotelor cheltuielilor indirecte de secţie şi de administraţie“, după cum se arată într-un raport al Primăriei Craiova.
„Vorbim că nu avem bani suficienţi. Executivul se chinuieşte să cârpească găurile, dar ar trebui să facă un audit la Salubritate. Nu este normal ca firma privată să închirieze utilaje de la Regia de Administrare a Domeniului Public şi de la cealaltă firmă, să încaseze bani de la Salubritate, iar Regiei să-i dea doar o mică parte din ei“, a spus unul dintre consilierii nemulţumiţi de creşterea tarifelor.
Viceprimarul Dincă a precizat că alt motiv de modificare a preţurilor este inflaţia: „În contractul de acum un an s-a prevăzut ca în fiecare an preţul pe kilometru să se majoreze cu cuantumul inflaţiei. Este adevărat, preţul de acum doi-trei ani era mult mai mic. Dar, dacă vă uitaţi la cantitatea de materiale deja achiziţionate, veţi vedea că aceasta este sunt un pic mai mare. Nu putem schimba cu altă firmă pentru că avem angajament pe patru ani. Să sperăm că iarna aceasta va ninge mai puţin“. În cele din urmă, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre. Valoarea acordului-cadru pe patru ani este de 32 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII