6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriModificare pe furiş la Legea Registrului Comerţului

Modificare pe furiş la Legea Registrului Comerţului

Deputaţii PSD şi PNL din Comisia Juridică au adoptat marţi seară, în mare secret, un amendament la Legea Registrului Comerţului prin care transferă Serviciul de Asistenţă Juridică (aflat acum la Registrul Comerţului) în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi PC, printre aceştia numărându-se senatorul Dan Voiculescu şi senatorul PNL, Cristian David – ginerele preşedintelui Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov.
Serviciul de Asistenţă Juridică şi furnizare a Buletinului procedurilor de insolvenţă se află în prezent în subordinea Registrului Comerţului şi oferă asistenţă pentru înfiinţarea, autorizarea şi înregistrarea firmelor de către Registrul Comerţului. Totodată, acest serviciu acordă autorizaţiile de funcţionare şi înregistrează societăţile comerciale contra unei taxe.
Prin amendamentul adoptat de deputaţii jurişti, asistenţa juridică va trece în subordinea Camerei de Comert şi Industrie, instituţie privată şi independentă de stat. Practic, Camera de Comerţ ar avea acces la toate datele firmelor din România şi ar acorda asistenţă pentru autorizaţiile de funcţionare şi înregistrare contra cost, bani care vor intra în vistieria Camerei de Comerţ.
În şedinţa Comisiei juridice de marţi seară, deputaţii PSD şi PNL – profitând de absenţa deputaţilor PDL – au suplimentat ordinea de zi şi au introdus spre dezbatere controversata Lege a Camerelor de Comerţ. Vicepreşedintele Comisiei juridice, social-democratul Florin Iordache, a propus la începutul şedinţei suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de lege nr. 502/2009, care vizează modificarea Legii Camerelor de Comerţ şi a Registrului Comerţului.
Potrivit surselor parlamentare, Iordache a fost cel care a propus amendamentul care prevede trecerea Serviciului de Asistenţă Juridică din subordinea Registrului Comerţului la Camerele de Comerţ. Aceleaşi surse susţin că PSD şi PC intenţionează să introducă raportul luni, 25 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor.
Contactat de HotNews.ro, vicepreşedintele Florin Iordache a refuzat să facă declaraţii pe modificările Legii nr. 502/2009.
Amendamentul a fost adoptat de către juriştii PSD şi PNL, singurul care a votat împotrivă fiind reprezentantul UDMR, Mate Andras. Deputatul UDMR a declarat pentru HotNews.ro că va cere în plen retrimiterea la Comisia juridică pentru eliminarea amendamentului.
Preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, nu a putut fi contactat pentru precizări.
Conform procedurii legislative, Comisia juridică a elaborat un raport final care va fi supus plenului Camerei Deputaţilor, care este şi forul decizional în acest caz. Totodată, la solicitarea plenului, raportul elaborat de către Comisia juridică poate fi trimis înapoi la reexaminare.

A treia încercare

Legea Camerelor de Comerţ şi a Registrului Comerţului a creat de-a lungul anilor un adevărat scandal în Parlament. Primul proiect de lege care prevedea acest lucru a fost iniţiat în 2005 de liberali, între care Ovidiu Silaghi, ministru al IMM-urilor. Legea a fost aprobată de parlament, dar contestată la Curtea Constituţională. În urma ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către un grup de deputaţi din mai multe partide politice, Curtea Constituţională a declarat legea neconstituţională în întregul ei.
În 2007, al doilea proiect de lege a fost introdus în parlament tot de aceeaşi echipă de liberali, care au eliminat mai întâi unele prevederi referitoare la Registrul Comerţului, dar au păstrat preluarea Biroului Unic şi a informaţiilor de la Registrul Comerţului, gratuit, precum şi interzicerea, în favoarea Camerelor de Comerţ, a desfăşurării activităţii de asistenţă pentru înfiinţarea, autorizarea şi înregistrarea firmelor de către Registrul Comerţului. Legea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.
În noiembrie 2009, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind trecerea oficiilor de Registru al Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camerele de Comerţ. Votul a fost unul controversat, reprezentanţii PDL susţinând că nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică.
Parlamentarii PDL au contestat la Curtea Constituţională proiectul de lege, iar pe 10 decembrie judecătorii au decis că Legea Camerelor de Comerţ şi Registrul Comerţului este neconstituţională.
Proiectul de lege s-a reîntors în parlament. Senatul a dat raport negativ proiectului de lege şi, conform procedurii legislative, a ajuns în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaţilor.

Miza transferării Registrului Comerţului la Camera de Comerţ
a României

Proiectul de lege prevedea ca datele deţinute de Registru să fie de utilitate publică, iar banii proveniţi din tarifele impuse de Registrul Comerţului urma să fie direcţionaţi către Camerele de Comerţ Judeţene şi apoi către Camera de Comerţ a României pentru bugetul propriu. Iniţitiva legislativă mai prevedea ca doar excedentul de bani colectaţi să fie direcţionaţi către bugetul de stat.
Miza transferului Registrului Comerţului în subordinea Camerelor de Comerţ era bugetul primei instituţii, în valoare de 48 de milioane de euro (în 2008), venituri anuale de 30 de milioane de euro, o bază de date cu mai mult de 400.000 de societăţi comerciale şi un patrimoniu evaluat anul trecut la peste zece milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII