10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului a scăzut cu 13 la sută

Economia Doljului a scăzut cu 13 la sută

Sumele pe care mediul de afaceri le-a declarat la Fiscul doljean în luna septembrie sunt în scădere cu 13% faţă de septembrie 2009, respectiv cu 2,33% mai puţin decât în august 2010, ceea ce înseamnă că firmele din judeţ au avut mai puţini salariaţi (deci au plătit contribuţii mai mici) şi că activitatea economică a fost la nivel mai mic. Încasările efective au fost mai mari datorită executărilor silite.

Dacă analizăm nivelul afacerilor declarate de firme către bugetul de stat, cât impozit pe profit au de plată, ce TVA depun în vistieria statului şi ce contribuţii achită pentru angajaţi, putem să ne facem o idee despre mersul economiei. Dacă aceste sume declarate sunt mai mari decât în trecut înseamnă că activitatea economică s-a revigorat, dar dacă sunt mai mici înseamnă că economia a mers şi mai prost decât până acum. În această a doua situaţie se găseşte Doljul, după ce s-au analizat sumele declarate de operatorii economici din judeţ în luna septembrie (sume aferente lunii august) la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Potrivit instituţiei, în septembrie 2010, mediul economic a declarat la Fisc sume mai mici cu 13% decât în luna similară din 2009 şi cu 2,33% mai mici decât în august 2010. În cifre absolute, în septembrie 2010 s-au declarat către bugetul consolidat al statului 121,5 milioane de lei, pe când în septembrie 2009 se declaraseră sume de 137,5 milioane de lei. Până şi în august 2010 a fost mai mult – 124,4 milioane de lei. Nu sunt luate în calcul impozitele şi contribuţiile plătite de marii contribuabili, pentru că aceştia îşi achită obligaţiile bugetare direct la ANAF, şi nu la Finanţele doljene. S-au declarat sume mai mici atât la impozitul pe profit, cât şi la TVA, ceea ce arată că volumul afacerilor a scăzut în perioada analizată. De exemplu, către bugetul de stat operatorii economici din judeţ au declarat în septembrie 2010 doar 63 de milioane de lei, mai puţin decât în august – 64,6 milioane de lei şi mult mai mici decât în septembrie 2009 – 70,3 milioane de lei. Nici sumele declarate de firme către bugetul asigurărilor sociale (pensii), sănătate şi şomaj nu au fost mulţumitoare în septembrie, la toate aceste contribuţii declarându-se mai puţini bani decât în lunile similare analizate. Cauzele pentru care au fost înregistrate obligaţii de plată mai mici către bugetul consolidat sunt multiple. „Sumele declarate sunt mai mici în septembrie din următoarele motive: reducerea impozitului pe salarii şi a contribuţiilor din cauza disponibilizărilor fie din sectorul privat, fie din sectorul de stat, reducerea salariilor la instituţiile bugetare, care a creat contribuţii mai mici de plată către stat, dar şi din cauza activităţii economice reduse a unor firme, pentru că, de fapt, sumele declarate la septembrie sunt pentru activitatea din luna august, activitate care a fost diminuată, pentru că, pe de o parte, a fost perioadă de concedii, iar pe de alta, ca urmare a efectelor crizei economice“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

Încasările au crescut, dar din executări silite

Dacă sumele declarate de firme la Fisc au fost mai mici, încasările efective au fost mai mari luna trecută (141,21 milioane de lei) decât în septembrie 2009 (133,55 milioane de lei). Luna trecută s-au încasat mai mulţi bani la Dolj şi faţă de august, când au intrat în vistieria statului 125,32 milioane de lei. Nu ar fi fost agenţii economici dornici să dea bani la stat, dar au fost executaţi silit de Fisc. „Au crescut încasările cu 5,97% faţă de septembrie anul trecut datorită recuperării unor sume mai mari de la contribuabili mijlocii care au pondere în arieratele recuperabile ale Doljului. De exemplu, de la SNCFR s-au recuperat cinci milioane de lei“, a precizat directorul adjunct Antonescu. Arieratele recuperabile au scăzut la 335 de milioane de lei la 30 septembrie, faţă de 350 de milioane de lei la finalul anului trecut.

În octombrie, economia „la vedere“ nu dă semne de revenire

Deşi în octombrie se aştepta o revigorare a activităţii economice, cifrele au arătat că a fost şi mai rău decât în lunile anterioare din aceeaşi categorie, adică luni de trimestru. Încasările în octombrie, până pe data de 20, au înregistrat o scădere covârşitoare faţă de luna similară de trimestru, iulie, luni în care plătesc impozitele toţi agenţii economici. Plătesc lunar doar cei care au avut anul anterior o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro. Firmele care au avut afaceri sub această sumă achită impozitele trimestrial, în aprilie, iulie, octombrie şi în ianuarie anul viitor – pentru trimestrul patru al acestui an. Revenind la analiza noastră, până pe 20 octombrie se încasaseră la bugetul consolidat al statului 44,4 milioane de lei, inclusiv accize şi taxe vamale, pe când la aceeaşi dată din luna iulie (lună de trimestru) se încasaseră 56 de milioane de lei. Şefii Fiscului doljean îşi păstrează optimismul că economia îşi revine, precizând chiar că şi pe octombrie încasările totale vor fi mai bune, întrucât „cei mai mulţi agenţi economici plătesc pe ultima sută de metri. Sperăm ca pe 22 şi 25 octombrie să vină cei mai mulţi bani“. Aceste cifre reflectă economia „la vedere“. Nimeni nu poate spune cu exactitate la ce nivel este economia subterană. Astfel că scăderea activităţii economice a Doljului este doar în acte, la suprafaţă, dar, în realitate, banii circulă pe canale „subterane“ şi în buzunarele diverselor persoane.

Au scăzut încasările din TVA
Încă o dovadă că economia la vedere s-a contractat este şi faptul că încasările din TVA s-au diminuat în septembrie faţă de august. Potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj, în septembrie, firmele au plătit la stat 28,8 milioane de lei, pe când în august se achitaseră 29,2 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII