Acasă Bani & Afaceri Cum să devii funcţionar european

Cum să devii funcţionar european

Pentru a obţine un astfel de post trebuie să treci prin multe probe de foc, dar salariul pe care îl obţii merită efortul depus.

Oricine a auzit că un post de funcţionar european este foarte bine plătit, dar şi foarte greu de obţinut. Prin ce probe trebuie să treci pentru a obţine un astfel de post am discutat cu Alin Ghizăşan, project manager euroconcurs.ro.
Ca să ajungi funcţionar european trebuie să te prezinţi la concurs şi să treci o serie de probe de preselecţie. Dacă reuşeşti să treci cu brio de aceste probe, eşti considerat „laureat“ şi eşti trecut automat pe lista de rezerve. Abia atunci poţi candida efectiv pentru un post vacant în cadrul vreunei instituţii europene. Din 2010, procesul de recrutare este organizat în cicluri anuale după cum urmează: martie – competiţie pentru administratori (AD), august- competiţie pentru lingvişti (traducători şi interpreţi) şi decembrie – competiţie pentru asistenţi (AST).

O nouă etapă în noiembrie

„Pentru sesiunea din decembrie, înscrierile încep la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, iar această perioadă durează 30 – 40 de zile. Înscrierile se fac on line. Totodată, candidaţii trebuie să completeze un CV tot on line“, a declarat Alin Ghizăşan. Acesta a mai spus că în perioada de înscriere are loc testarea, ce constă într-un test pe computer contra cronometru (de aceea se numeşte CBT- computer based test), organizat în unele din centrele din Bucureşti. „Fiţi atenţi că nu puteţi să vă înscrieţi în cadrul unei sesiuni la mai multe categorii, ci doar la una“, a subliniat reprezentantul euroconcurs.ro. „Faza următoare presupune analiza CV-ului completat on line la înscriere. Dacă aţi trecut de faza aceasta, pregătiţi-vă de o evaluare la Bruxelles. Această evaluare constă în trei etape: interviul cu o serie de oameni, un exerciţiu de grup şi analiza unui document legat de specialitatea pe care aţi ales-o. Dacă aţi trecut de toate aceste faze, nu vă rămâne decât să semnaţi contractul de muncă pe o perioadă nedeterminată pentru un salariu cuprins între 2.400 şi 4.190 de euro“, a afirmat Alin Ghizăşan.

Concursul constă în două etape

Pentru joburile de administratori şi asistenţi pot candida absolvenţi de studii superioare din domeniile economie, audit, administraţie, comunicare, studii europene, resurse umane, agricultură, drept, IT, secretariat, telecomunicaţii etc., în funcţie de necesităţile instituţiilor europene.
Din martie 2010, procesul de selecţie este structurat în două mari etape (etapă de preselecţie şi centrul de evaluare) care sunt descrise pe larg în continuare. În plus, comparativ cu competiţiile trecute, din 2010 este necesar ca pentru înscrierea la etapa de preselecţie să se completeze un formular de candidatură mult mai detaliat, care să prezinte foarte clar educaţia, experienţa şi, nu în ultimul rând, motivaţia fiecărui participant.
Etapa de preselecţie. Se dă pe computer contraconometru (de aceea se numeşte CBT- computer based test) şi se testează abilităţile de raţionament verbal, calcul matematic şi abstract, precum şi capacitatea de gândire situaţională. Testele de preselecţie vor fi realizate în a doua limbă a candidatului (care poate fi la alegere dintre engleză, franceză sau germană).
Centrul de evaluare. Dacă treci cu brio de etapa de preselecţie, dacă CV-ul tău corespunde profilului pentru care candidezi, eşti chemat la Bruxelles şi intri într-un centru de evaluare (toate costurile de deplasare şi cazare sunt suportate de UE). Aici vei avea de susţinut o probă scrisă ce constă dintr-un studiu de caz din domeniul tău de specialitate, un exerciţiu de grup, se testează abilităţile de prezentare şi, în final, dacă treci de toate acestea, mergi la interviul structurat faţă în faţă cu comitetul de selecţie.  În cadrul Centrului de Evaluare (Assessment Centre) se pune accentul pe testarea competenţelor profesionale ce sunt necesare profilului pentru care candidezi. Testarea este gândită astfel încât toate cele opt competenţe corespunzătoare fiecărui job (capacitatea de a analiza şi soluţiona probleme; abilităţile de comunicare; capacitatea de a obţine calitate şi rezultate; abilităţile de formare şi dezvoltare; capacitatea de a prioritiza şi organiza; flexibilitatea; abilităţile de colaborare şi lucru în echipă; abilităţi de leadership) să fie evaluate de cel puţin două ori. Evaluările vor fi realizate în a doua limbă a candidatului (care poate fi la alegere dintre engleză, franceză sau germană), cu excepţia profilurilor care cer anumite abilităţi de limbi străine.
Lansat în aprilie 2006, site-ul Euroconcurs.ro şi-a propus, în primul rând, să atragă atenţia asupra perspectivei unei cariere europene, fiind primul site dedicat în exclusivitate celor care doresc să devină funcţionari europeni. La un an şi jumătate de la lansare, la sfârşitul lui 2007, Euroconcurs.ro era deja site-ul de referinţă pentru românii care îşi doresc o carieră europeană. În prezent, Euroconcurs.ro este singurul site de informare şi pregătire pentru românii care sunt interesaţi să lucreze pentru instituţiile Uniunii Europene.
Gândit ca o resursă atât pentru cei care descoperă posibilitatea unei cariere europene, cât şi pentru cei care au început deja pregătirea pentru riguroasele probe de preselecţie, Euroconcurs.ro şi-a propus pentru anul acesta să continue constituirea comunităţii române a viitorilor funcţionari publici europeni.

Diana State / diana.state@curierulnational.ro
Exit mobile version