16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul apartamentelor, mai mic în 2011

Preţul apartamentelor, mai mic în 2011

Preţurile ar putea fi influenţate de acţiunea concertată a băncilor, care ar putea scoate pe piaţă ipotecile pe care le execută silit. Măsurile de austeritate contribuie şi ele la scăderi. 

Analiştii pieţei imobiliare aşteaptă scăderi drastice ale preţurilor locuinţelor vechi în 2011. Potrivit acestora, comportamentul băncilor, care vor arunca pe piaţă un aflux de imobile executate silit, ar putea determina scăderea preţurilor cu până la 25%. Alt factor care ar influenţa preţurile ar fi măsurile de austeritate din acest an. În 2010, majoritatea pieţelor rezidenţiale din România au avut un plus ca număr de tranzacţii faţă de anul trecut, în special ca urmare a programului Prima Casă. Piaţa rămâne extrem de sensibilă la mişcările economiei. După anunţarea măsurilor de austeritate, timp de câteva luni pieţele rezidenţiale din România au fost blocate, iar acum sunt într-o uşoară revigorare. Analiştii cred că, după o scădere drastică a preţurilor în 2011, acestea nu vor reveni la valorile din 2008 decât după opt-zece ani.
Majoritatea băncilor au început să execute garanţiile imobiliare, dar până acum au scos la vânzare ipotecile doar în trepte, pentru a nu influenţa piaţa şi a deprecia valoarea activelor din portofoliu.

Băncile execută imobile din Craiova

Spre exemplu, în Craiova avem mai puţine imobile executate decât în alte oraşe, dar asta nu înseamnă că nu putem asista în perioada următoare la o avalanşă de vânzări. BRD a avut chiar marţi licitaţii pentru valorificarea unui imobil la Coşoveni, de 3.450 mp (pe platforma Banu Mărăcine, fosta hală de păsări), precum şi un teren intravilan de 420 mp în Drumul Apelor (Craiova), dar şi un teren la Cârcea – de 1.000 mp, evaluat la 83.000 de lei şi unul la Pieleşti – de 431 mp, care pornea de la circa 42.000 de lei. CEC Bank a scos la vânzare o garsonieră din Craiova cu preţ de pornire de circa 80.000 de lei, în timp ce Europe Credit Bank are la vânzare apartamente. În zona Gării Craiova, un apartament de patru camere la etajul doi este evaluat la peste 210.000 de lei, iar în Rovine un apartament de două camere la etajul doi porneşte de la 145.000 de lei. Unicredit Ţiriac a scos la vânzare proprietăţi ale familiei Briac, acţionară la societăţi ca Minteger Impex şi Pexrom Industries, societăţi grav afectate de criza imobiliară. În anii de boom imobiliar, Minteger a demarat proiectul „Mara Residence“, un cartier rezidenţial aflat în apropierea Metro. Pentru împrumuturi de peste 1,4 milioane de euro, Unicredit a scos la vânzare mai multe garanţii, cum ar fi un teren şi o vilă evaluate la 182.000 de euro, un apartament ultracentral de trei camere – evaluat la 60.000 de euro, un teren de peste 3.600 mp, evaluat la aproape 36.000 de euro, precum şi o casă şi un teren de 255 mp în Craiova, evaluate la 134.000 de euro.  
În prezent, piaţa imobiliară din Craiova este amorţită din cauza economiei, care stagnează, spun reprezentanţii pieţei imobiliare. Aceştia admit că o acţiune concertată a băncilor ar putea trage în jos preţurile imobiliarelor. „Aceste previziuni se referă strict la ce vor face băncile. Dacă va exista un aflux mare de bunuri imobiliare scoase pe piaţă, se va pune presiune pe piaţă. Băncile ar putea însă să scoată la vânzare imobilele executate în tranşe şi să renegocieze eşalonarea plăţilor cu clienţii. În aceste condiţii, preţurile ar putea fi ţinute în echilibru“, spune Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). „Craiova este o piaţă atipică faţă de restul ţării, pentru că avem o economie moartă. Tranzacţii se mai fac la ora actuală, dar foarte puţine“, a mai afirmat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII