16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziunea din restaurante

Evaziunea din restaurante

Fiscul spune că e imposibil ca restaurantele de top să meargă pe pierderi, când au adaos comercial de 400% şi se aprovizionează cu marfă pe persoană fizică din supermarketuri. Până acum, doar două restaurante craiovene au fost prinse că făceau evaziune. Comerţul, în special cel cu cereale, rămâne domeniul în care se practică evaziunea fiscală la nivel înalt.

Finanţele doljene verifică intens restaurantele craiovene în care bănuiesc inspectorii fiscali că s-ar face evaziune cu sume mari. Din cinci restaurante de top verificate până acum de inspectorii fiscali, două au fost găsite cu mari probleme. „Nu se putea să fii pe pierdere la un restaurant când adaosul comercial este şi de 400%. Am verificat un restaurant care raportase că a organizat 13 nunţi în trei ani. Cu toţii vedem restaurantele că organizează nunţi în sezon şi sâmbăta, şi duminica. Cu toţii mergem la nunţi pe acolo“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. La restaurantul cu pricina, Fiscul a constatat un prejudiciu de 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi) pentru că patronul a luat marfă pe persoană fizică, dar ar fi introdus marfa în restaurant şi a vândut-o cu adaos mare. Filipescu a explicat cum a descoperit Fiscul un evazionist: „El se aprovizionase de trei ani din supermarketuri pe persoană fizică, dar a plătit cu acea legitimaţie făcută pe firmă. Am cerut la supermarket livrările pe firma respectivă şi aşa am constatat că luase marfă de patru miliarde de lei vechi pe persoană fizică şi în cantităţi care sigur nu erau pentru consumul propriu sau al familiei“, a explicat directorul adjunct al DGFP Dolj.

Cerealele de contrabandă le dau de furcă finanţiştilor

Mai-marii Finanţelor au arătat că domeniul de activitate cel mai expus la evaziune fiscală este comerţul, în special comerţul cu cereale, materiale neferoase şi material lemnos. Din cele 53 de cazuri de evaziune descoperite în Dolj în ianuarie-august 2010, 36 de evazionişti activau în comerţul sub diverse forme. Alte domenii de activitate în care s-a descoperit evaziune fiscală sunt în construcţii, imobiliare şi, mai nou, în servicii (restaurante).
În Dolj, comerţul cu cereale neevidenţiat în acte este destul de important. Numai că multe dintre cazurile ajunse în cercetare nu s-au finalizat. În ultimele săptămâni au apărut câţiva evazionişti din domeniul cerealier condamnaţi, dar în alte cazuri nu se văd încă rezultate. „Cele mai multe cazuri de evaziune sunt în stadiu de cercetare penală şi nu s-au finalizat până acum. Acest lucru îi încurajează pe cei care practică evaziunea, pentru că ei văd că nu se întâmplă nimic“, a precizat Filipescu, amintind că ANAF a dat indicaţii în teritoriu ca organele fiscale abilitate să se ocupe de cazurile mari de evaziune, cu prejudicii mari, fapt ce explică numărul mai mic de evaziuni descoperite, dar cu sume similare cu anul trecut. A fost găsit un evazionist pe piaţa comerţului cu cereale, care practica emiterea de facturi către o firmă fictivă, astfel încât să-şi diminueze TVA la firma care este „la vedere“.

Reţea de traficanţi în Dolj

Finanţele doljene susţin că au descoperit o reţea care făcea tranzacţii cu produse petroliere în mai multe judeţe. „Produsele petroliere pleacă fie din Prahova, fie din Constanţa şi se vând în alte judeţe. Doljul este undeva la mijloc. Am luat legătura cu alte judeţe să vedem dacă acele produse petroliere pleacă din antrepozite fiscale sau din alte părţi“, a informat Ioan Filipescu. În Dolj ar exista două astfel de reţele, în acte, „în faţă“ sunt prezentaţi alţi administratori, iar sumele cu care este prejudiciat statul sunt foarte mari. Numai în cazul exemplificat, prejudiciul adus bugetului de stat este de 24 de milioane de lei, la o singură firmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII