16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăriile au ajuns la fundul sacului

Primăriile au ajuns la fundul sacului

Primăriile din Gorj au rămas cu vistieriile goale, fie pentru că au primit bani mai puţini la ultima rectificare de buget, fie au cheltuit tot ce mai aveau în conturi şi în curând nu vor mai avea posibilitatea să asigure funcţionarea minimă a administraţiei locale.

Unii primari din Gorj trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte bugetele locale. Edilii sunt nemulţumiţi de sumele primite în urma rectificărilor bugetare şi spun că sunt nevoiţi să renunţe rând pe rând la iluminatul public sau la plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Referitor la achitarea lucrărilor efectuate de diferite societăţi pe raza comunelor gorjene, situaţia este aceeaşi peste tot. Din cauza lipsei de fonduri, activitatea societăţilor de construcţii este în cele mai multe cazuri complet blocată. Constantin Pârjol, edilul din Văgiuleşti, a renunţat de curând la iluminatul public în satele comunei, întrucât nu a mai avut posibilitatea de a achita facturile la energie electrică. Pentru a nu face noi datorii în contul comunei, primarul a fost nevoit să sisteze alimentarea cu energie electrică. Fără iluminat public, sătenii sunt practic la mâna hoţilor. „Am fost nevoit să opresc iluminatul public în localitate din cauza lipsei banilor. După ce, la rectificarea de acum trei săptămâni, au mai fost retrase şi peste 300.000 de lei, investiţiile sunt în aer. Mă tem că nu voi avea bani nici pentru plata salariilor pe luna decembrie“, a declarat Constantin Pârjol, edilul din Văgiuleşti.

Cu 500 de lei în cont

Primăria Samarineşti mai are doar 500 de lei în cont, cu excepţia banilor primiţi pentru plata lucrărilor executate de diferite firme în comună. Potrivit primarului Marian Ardeiu, nici indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap nu au mai fost achitate de două luni: „Nu ştiu cât o s-o mai ducem în ritmul acesta. Probabil că trebuie făcute lunar rectificări, dar nu ştiu cum şi de unde. O să ajungem la întârzieri de luni de zile. Dacă vom continua astfel, nu îmi dau seama cum vom mai putea asigura funcţionarea primăriei. Oamenii au nevoie de primărie, chiar şi pentru actele acelea care se eliberează. Oamenii se nasc, mor. Nu putem să închidem o perioadă, că nu suntem firmă de construcţii, şi iarna stăm acasă“, a menţionat Marian Ardeiu, edilul din Samarineşti. Primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, declară că nu are, de asemenea, fonduri pentru achitarea salariilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap şi spune că ultima rectificare nu a influenţat în bine bugetul primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS