10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBecurile ecologice îşi fac cu greu loc pe piaţă

Becurile ecologice îşi fac cu greu loc pe piaţă

Becurile de 75 de waţi au fost interzise de la 1 septembrie în spaţiul Uniunii Europene, după ce anul trecut au fost retrase cele de 100 de waţi. Becurile clasice vor fi înlocuite cu leduri, becuri fluorescente compacte, becuri incandescente îmbunătăţite sau becuri cu halogen.

Becurile incandescente de 100 de waţi tot mai sunt comercializate în unele magazine din Craiova, deşi au fost interzise de acum un an. Cele de 75 de waţi au fost interzise de la 1 septembrie în spaţiul Uniunii Europene. Singurele care s-au conformat prevederilor impuse de UE sunt marile magazine care au înlocuit becurile cu filament cu becurile economice, iar din gama veche le-au păstrat pe cele de 60 de waţi, care vor fi scoase de pe piaţă de anul viitor, dar şi pe cele de 40 şi 25 de waţi, acestea urmând să fie retrase până în anul 2012. Cu toate că becurile clasice au fost interzise, tot mai sunt căutate de craioveni. Mulţi dintre ei nici nu au habar că în viitorul apropiat acestea o să dispară de la vânzare. Ele sunt preferate nu neapărat pentru calitatea lor, cât pentru costurile reduse, diferenţa de cost fiind de 20 de ori mai mare între un bec ecologic şi unul cu filament. „Ne obligă să cumpărăm becuri ecologice, dar la preţul ăsta cine îşi permite. Într-o casă sunt cinci, şase becuri. Am eu garanţia că nu se ard repede? Eu tot din cele vechi iau, pentru că încă se găsesc. O să ajungem cu becurile ca ăştia cu ţigările de contrabandă“, a fost părerea craioveanului Nicu Pavelescu, care îşi achiziţiona numai un bec de hotă.

Becurile clasice au căutare

La standurile de profil din complexul comercial Parc (fost Pelendava), comercianţii şi-au învăţat lecţia. „Becuri de 100 de waţi nu mai există, mai avem de 75 de waţi, până epuizăm stocul. Acum puteţi folosi din astea, ecologice. Sunt mai scumpe, dar mai bune“, a spus o vânzătoare. Nu aceeaşi situaţie este la magazinele mici, de cartier. Rafturile sunt pline de becuri de 100 de waţi, toate de provenienţă chinezească. „Da, avem becuri de 100 de waţi“, a spus o vânzătoare de la un magazin situat în piaţa de la spital. Toate chioşcurile de aici au la vânzare becuri clasice. Producătorul? Nici o firmă cunoscută. În schimb, nici urmă de becuri ecologice. O situaţie similară se întâlneşte şi la unele magazine din zona Ciupercă, din cartierul 1 Mai. Şi cu siguranţă exemplele pot continua.
La un magazin din zona fostului târg, comerciantul s-a conformat regulilor, şi comercializează numai becuri fluorescente. „Sunt mai bune becurile ecologice. Sunt din clasa energetică A şi au un consum mai mic. Avem şi lămpi cu halogen, care produc o lumină caldă, asemănătoare becului clasic, iar economiile la factură sunt vizibile. Eu am început să le înlocuiesc treptat în locuinţă“, a afirmat comerciantul.

Reguli fără control

Singura instituţie care poate stopa livrarea pe piaţă a becurilor clasice este Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Dolj. Numai că şi instituţia respectivă închide ochii la aceste nereguli „minore“, considerându-i pe micii comercianţi şi aşa prea năpăstuiţi. „Nu mai au voie să le scoată la vânzare. Am mai făcut şi noi controale şi acolo unde îi depistăm le atragem atenţia să le scoată din circuitul comercial. Important este că au dispărut din marile magazine. Aici se fac vânzările cele mai mari. Micii comercianţi şi aşa este vai de ei“, declară reprezentantul OJPC Dolj, Gheorghe Marinescu.
Garda de Mediu nu are nici o atribuţie în acest sens. „Noi nu putem urmări comercianţii dacă vând sau nu becuri clasice şi nici nu putem să-i obligăm să scoată pe piaţă numai becuri ecologice. Ce putem face este să-i urmărim dacă îşi plătesc fondul de mediu“, a precizat Ileana Şerban, şeful Gărzii de Mediu Dolj.

Noile becuri – mai economice

Becurile cu incandescenţă folosesc numai 5% din energia pe care o consumă pentru a produce lumina, restul de 95% fiind transformat în căldură. Noile becuri sunt mai economice şi au o durată de viaţă de şase până la zece ori mai mare decât cele vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII