16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVremea călduroasă întârzie lucrările agricole

Vremea călduroasă întârzie lucrările agricole

Agricultorii doljeni sunt cu ochii pe cer, sperând că doar-doar va ploua şi în această zonă a ţării. Vremea călduroasă are avantaje şi dezavantaje. Dacă orăşenii se bucură de cele peste 23 de grade cât arată termometrele, ţăranii invocă ploaia, pentru a putea munci pământul. Partea bună pentru agricultură este că, pe o asemenea vreme, se pot recolta porumbul şi floarea-soarelui în condiţii bune. Există şi o parte proastă a lucrurilor: în lipsa precipitaţiilor, într-o bună parte din judeţ nu se pot semăna rapiţa de toamnă şi grâul, din cauză că terenul nu poate fi pregătit pentru înfiinţarea culturilor. „Acolo unde a plouat se poate lucra terenul, dar în zonele de sud şi de vest nu se poate ara, nu se poate discui, deci nu se poate pregăti pământul pentru înfiinţarea culturilor de rapiţă şi de grâu“, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, Cristian Costea. El a precizat că anul acesta erau programate arături „de vară“ pe o suprafaţă de 238.000 de hectare, dar au fost lucrate până acum numai 40.000 de hectare, adică aproximativ 16% din suprafaţă.

Rapiţa, diminuată din cauza vremii

Pentru cei care şi-au propus să cultive rapiţă, anul acesta pare a fi cel mai dificil. Perioada optimă pentru înfiinţarea acestei culturi este una scurtă, de cel mult până pe 20-25 septembrie. „Mai sunt două săptămâni în care se mai poate înfiinţa cultura de rapiţă. Din cauză că nu a plouat, aceasta nu a putut fi semănată până acum. Din 32.000 de hectare programate să fie cultivate cu rapiţă, s-au semănat doar 5.140 de hectare. Dacă plouă în perioada următoare, sunt şanse să se poată lucra terenul şi să se cultive şi rapiţa“, a spus directorul Costea. Anii anteriori, producătorii agricoli doljeni au pariat pe rapiţă, iar cei care au folosit tehnologia completă au scos producţii bune. Rapiţa este una dintre culturile care poate aduce foarte mulţi bani în buzunarele fermierilor, în condiţiile unui an bun.
Dacă va ploua, săptămânile care urmează sunt şanse ca grâul să fie semănat în condiţii normale. Dacă vremea în Dolj rămâne secetoasă, atunci vor fi diminuate şi suprafeţele care se vor cultiva cu grâu. Perioada optimă pentru semănarea acestuia se prelungeşte până la jumătatea lunii octombrie.

Cine nu lucrează terenul riscă amenzi usturătoare

Noul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, a propus ca deţinătorii de terenuri care le ţin pârloagă să fie amendaţi cu 60 de euro pe hectar. Exprimat în lei, înseamnă că pentru fiecare hectar arabil pe care cresc doar buruieni deţinătorul ar urma să plătească o amendă de circa 256 de lei, la cursul oficial de luni, dar acest lucru este posibil dacă propunerea lui Tabără se concretizează într-un act normativ. În Dolj se va şti abia în iarnă ce suprafaţă ajunge pârloagă. Rămâne de văzut cine va raporta situaţia din judeţ. Directorul Cristian Costea spune că vor face informările din teritoriu specialiştii de la Camerele agricole de pe lângă primării, întrucât circa 70% dintre angajaţii DADR Dolj au fost disponibilizaţi.

100.000 de hectare nelucrate în Dolj

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, anul trecut, din cele 500.000 de hectare de teren arabil, 20% au fost nelucrate. Înseamnă că 100.000 de hectare au fost lăsate pârloagă, ceea ce înseamnă destul de mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII