17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza imobiliară loveşte în forţă Primăria Craiova

Criza imobiliară loveşte în forţă Primăria Craiova

Din cauza crizei din sectorul imobiliar, municipalitatea nu a vândut apartamentele, casele şi spaţiile de producţie ale datornicilor, scoase la licitaţie. Noul director al Direcţiei de Impozite şi Taxe, Sorin Marcu, susţine că pe piaţă nu există cerere pentru imobilele pe care s-a pus sechestru. Se numără pe degetele de la o mână casele vândute de Primăria Craiova anul acesta, chiar şi la jumătate de preţ.

Datornicii către primărie pot să stea relativ liniştiţi. Casele sau halele de producţie nu pot fi vândute cu una, cu două de către municipalitate, pentru că nu vrea nimeni să le cumpere. În schimb, datornicilor li se pot lua banii direct din cont sau din salariu, în cazul în care au serviciu şi/sau un cont bancar şi, totodată, nu şi-au plătit impozitul pe locuinţă. Totuşi, este neplăcut să locuieşti la bloc, de exemplu, şi să afle toţi vecinii că ţi s-a pus sechestru pe apartament pentru că nu ţi-ai plătit la timp impozitul. În goana după atragerea impozitelor către buget, primăria execută silit aproape orice datornic. Doar că actuala criză dă planurile peste cap celor care-i execută silit pe aceştia.

Doar cinci imobile au fost vândute de primărie

Măsurile de executare silită a datornicilor către bugetul local (în mare parte, datornici care nu au achitat la timp impozitul pe clădiri) au fost în impas în 2010. Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova nu a putut vinde decât cinci imobile din miile de clădiri particulare şi hale industriale pe care s-a pus sechestru anul acesta. Directorul Direcţiei respective, Sorin Marcu, a spus, pentru GdS: „Nu am vândut mai nimic, nici apartamente, nici spaţii de producţie, din cauza crizei imobiliare. Pur şi simplu, nu există cerere pe piaţă şi nu avem cum să valorificăm imobilele pe care punem sechestru şi pe care le scoatem apoi la licitaţie“. Potrivit legii, cine datorează impozit pe proprietate şi nu plăteşte la timp urmează să fie executat silit. Persoana fizică sau juridică primeşte mai întâi somaţie de plată şi titlu executoriu, apoi, dacă nu-şi plăteşte datoria, i se fac popriri pe conturi şi abia după aceea i se pune sechestru pe apartament sau pe altă clădire pentru care nu şi-a plătit impozitul. Urmează ca imobilul să fie scos la licitaţie, dar numai după ce este evaluat în prealabil. Dacă la prima licitaţie nu cumpără nimeni clădirea, municipalitatea este obligată să scadă cu 25% preţul. Dacă nici la a doua nu se vinde, atunci preţul scade cu 50% faţă de preţul evaluat iniţial.

Preţul rămâne derizoriu, cumpărătorii tot nu se arată

Culmea este că în Craiova nici aceste reduceri nu i-au determinat pe cumpărători să se înghesuie, spre norocul datornicilor. „Nici după ce preţul de pornire a licitaţiei a scăzut cu 50% nu s-au găsit cumpărători pentru clădirile scoase de noi la vânzare. Criza imobiliară ne-a adus în acest punct“, a precizat directorul Sorin Marcu. În cazul în care tot nu s-a vândut imobilul nici după reducerea de 50%, nici după reevaluare, atunci Direcţia de Impozite şi Taxe nu prea are multe opţiuni să recupereze banii. În plus, primăria cheltuieşte destul de mult pentru a scoate la licitaţie un imobil. Chiar dacă toate costurile cu evaluarea clădirii, cu organizarea licitaţiei sunt imputate debitorului, primăria le suportă înainte. Iar dacă nu se vinde casa, instituţia rămâne cu… cheltuielile.

Speculatorii imobiliari nu se înghesuie

Faptul că nu se vând imobilele nici după ce primăria le scade preţul cu 50% arată cât de adâncă este criza imobiliară în Craiova. „De regulă, la astfel de licitaţii se porneşte de la un preţ evaluat, apoi se scade cu 25% la a doua licitaţie şi cu 50% la a treia. Este curios că nu se vând nici la a treia licitaţie imobilele, pentru că, teoretic, cel puţin speculatorii imobiliari trebuia să se fi înscris la licitaţii şi să fi cumpărat imobilele scoase la vânzare“, a spus Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

Mii de case, sedii de firme şi hale au fost sechestrate

Potrivit datelor furnizate de Sorin Marcu, de la începutul anului şi până în prezent, Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova a instituit sechestre pe 327 de imobile aparţinând firmelor craiovene (clădiri de birouri, spaţii comerciale, hale industriale). Norocul Fiscului primăriei este acela că firmele, după ce s-au văzut cu clădirile sechestrate, şi-au plătit datoria. Aşa s-a întâmplat în 227 dintre cele 327 de sechestre la persoanele juridice. Valoarea datoriilor pentru care s-au pus sechestre a fost de 23,9 milioane de lei, din care s-au încasat deja 18 milioane de lei. Persoanele fizice care nu şi-au plătit impozitele pe locuinţe şi care s-au ales în 2010 cu casele sechestrate a fost şi mai mare. „La persoanele fizice s-au pus sechestre anul acesta pe 1.590 de imobile, din care s-au achitat sumele pentru 1.195 dintre cazuri. Valoarea totală a datoriilor a fost de 1,2 milioane de lei, din care s-au încasat după instituirea sechestrelor 930.000 de lei. În multe cazuri, oamenii fac tot posibilul şi plătesc datoria după ce li se pune sechestru“, a precizat Sorin Marcu.

Sechestru şi pentru o datorie de 100 de lei

Teoretic, după ce expiră termenele de plată a impozitelor şi taxelor locale, persoana care nu şi-a achitat dările către primărie poate fi executată silit. Legea spune că se poate ajunge la sechestru pe imobilul pentru care omul datorează impozitul chiar dacă suma de plată nu este foarte mare. Se poate pune sechestru şi pentru o datorie de 100-200 de lei, cam cât reprezintă impozitul anual pentru un apartament în Craiova. Termenele de plată sunt 31 martie, pentru sumele aferente primului semestru al anului, şi 30 septembrie, pentru sumele datorate de oameni şi de firme pentru al doilea semestru al anului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII