14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectul Nabucco a intrat la evaluare

Proiectul Nabucco a intrat la evaluare

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi IFC, divizia financiară a Băncii Mondiale, au demarat procesul de evaluare a proiectului Nabucco. În acest sens, cele trei instituţii financiare internaţionale au semnat ieri, împreună cu acţionarii Nabucco, o scrisoare de mandat. Evaluarea este o etapă necesară în obţinerea unui potenţial pachet de finanţare de până la patru miliarde de euro.

Scrisoarea de mandat stabileşte condiţiile în care cele trei instituţii vor derula evaluarea proiectului Nabucco şi oferă un indiciu privind potenţialul nivel de finanţare. De asemenea, documentul stabileşte activităţile necesare înainte ca decizia finală de investiţie să poată fi luată.
„Potenţialul pachet de finanţare va fi alcătuit din până la două miliarde de euro de la BEI, până la 1,2 miliarde de euro de la BERD (până la 600 de milioane de euro pentru contul BERD şi până la 600 de milioane de euro care urmează să fie sindicalizate către băncile comerciale) şi până la 800 de milioane de euro de la IFC (până la 400 de milioane de euro pentru contul IFC şi până la 400 de milioane de euro care urmează să fie sindicalizate către băncile comerciale)“, se arată într-un comunicat al Nabucco Gas Pipeline.
După finalizarea evaluării, finanţarea va fi nevoie să fie aprobată de organismele relevante ale fiecărei IFI. Agenţiile de asigurare a creditelor de export şi băncile internaţionale sunt aşteptate să înceapă evaluarea proiectului Nabucco imediat după cea a IFI. Angajamentele din partea potenţialilor creditori sunt preconizate pentru 2011.
Nabucco este noua punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu – cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten, în Austria, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.
Acţionarii Nabucco sunt: Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) şi Transgaz (România). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili pentru negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată pe 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco.
Uniunea Europeană îşi propune, prin realizarea acestui proiect, să asigure securitatea aprovizionării cu gaze naturale pentru ţările membre şi să reducă dependenţa de importurile din Rusia.
Nabucco este considerat un rival al gazoductului anunţat de Rusia, South Stream, proiect în care Bulgaria este deja inclusă. Bucureştiul a anunţat în mai multe rânduri că este şi el interesat să participe la realizarea acestui proiect.
Nabucco urmează să primească undă verde înainte de finalul anului 2010, declara în luna martie comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Acesta a mai spus că Nabucco este mai mult o viziune măreaţă de viitor decât o prioritate a CE.
Claudia Pîrvoiu HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS