6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBuluc la fondurile europene

Buluc la fondurile europene

Depunerea on line a proiectelor de obţinere de finanţări europene pe POS CCE bate recorduri dubioase: în câteva secunde s-au depus zeci de pro-iecte, lucru aproape imposibil din punct de vedere tehnic. Oamenii de afaceri craioveni suspectează nereguli, pentru că numai pentru a introduce datele de acces durează secunde bune sau chiar minute. Cert este că într-o oră de la deschiderea sesiunii de depunere de proiecte on line, banii se terminaseră în toate regiunile ţării.

Firmele mici şi mijlocii (IMM) din România au luat cu asalt, ieri-dimineaţă, site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a depune on line proiecte prin care solicită finanţare europeană pe Programul Operaţional Sectorial pentru „Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013“, Axa prioritară 1, Domeniul major de intervenţie „Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM“. Este vorba despre proiecte de investiţii de până la 1.075.000 de lei, iar depunerea de proiecte on line a început ieri-dimineaţă, la ora 9.00.

Proiecte depuse cu viteza luminii

În interval de… o secundă fuseseră depuse nouă proiecte. Într-un minut s-a ajuns la 165 de proiecte, lucru aproape imposibil de realizat, spun deopotrivă oamenii de afaceri şi specialiştii în IT. În trei minute – 261 de oameni se înregistraseră şi tot aşa. Pe lista de proiecte afişate de Ministerul Economiei se arată şi ora la care a fost depus proiectul. Aşa am constatat că la ora 9.00.00 erau depuse nouă proiecte. Deci deponenţii au avut la dispoziţie mai puţin de o secundă să depună proiectul, lucru aproape imposibil de realizat. Cătălin Adam, din Craiova, ne-a sesizat la redacţie că este suspect modul în care zeci de firme au putut depune aplicaţia on line în câteva secunde de la lansarea sesiunii de proiecte sau chiar în prima secundă, deşi sunt nişte paşi obligatorii de urmat. „Trebuie să îţi creezi un cont de utilizator, să introduci un user şi o parolă, să completezi un formular pe care să-l ataşezi. Oricât de rapid ai fi şi chiar dacă ai formularul completat dinainte şi îl iei cu copy/paste tot îţi trebuie cam trei minute să aplici on line. Este imposibil să fi aplicat cineva într-o secundă, numai dacă administratorul serverului nu i-a permis accesul înainte de ora 9.00“, a spus Cătălin Adam, de la firma Coridor Financial din Craiova.

Ce spun specialiştii

Pentru a depune proiecte, firmele ar fi trebuit să acceseze un link, să se înregistreze ca utilizator, să completeze un formular (sau să îl ataşeze gata completat). Am încercat şi noi, dar la ora prânzului site-ul arăta eroare la înregistrare, ceea ce însemna că nu mai puteai să depui nici un proiect. Întrebat dacă se poate depune un proiect on line aşa de repede, un specialist IT din Craiova a precizat, pentru GdS, că este aproape imposibil să facă o persoană aceste operaţiuni într-un interval foarte scurt: „Un om nu poate face aceste operaţiuni într-o secundă. Chiar dacă are formularul completat din timp şi doar îl ataşează tot îi ia ceva timp. Eu cred că există două posibilităţi: fie au intrat în serverul respectiv cu complicitatea administratorului serverului, fie au avut programatori buni, «băieţi deştepţi» din domeniul IT, care au creat un soft cu care să se conecteze automat la serverul respectiv la ora 9.00 şi să facă toate operaţiunile pe care le-ar face o persoană“. Un alt specialist, dar în atragerea de fonduri structurale (un consultant), a precizat că este vădit interesul firmelor pentru finanţare şi că este posibil să fi depus proiecte aşa de rapid (chiar şi într-o secundă) dacă serverul ar fi permis logarea (înscrierea) utilizatorului în contul său înainte de ora 9.00, iar la ora la care se deschidea sesiunea de proiecte să le fi considerat deja înscrise pe acelea.   

Formularul s-a modificat vineri

Firmele care solicitau fonduri europene şi intenţionau să depună proiecte de finanţare puteau să-şi completeze formularul de înscriere din vreme, numai că şi acesta s-a modificat vineri, 3 septembrie, după cum anunţa şi Organismul de Implementare pentru IMM-uri. Chiar dacă vreo firmă interesată şi-ar fi completat din timp formularul, ar fi trebuit să îl modifice de vineri seară şi până ieri-dimineaţă şi tot nu ar fi putut să acceseze în mai puţin de o secundă.
După cum se poate observa accesând link-ul http://poscce.mimmcma.ro/, într-o oră de la deschiderea sesiunii de depunere de proiecte s-au terminat finanţările alocate fiecărei regiuni, adică s-au depus aşa de multe proiecte încât au fost depăşite sumele alocate pe toată ţara. Rapiditatea cu care încearcă firmele să-şi depună proiectele poate fi explicată prin faptul că în acest domeniu funcţionează regula „Primul venit, primul servit!“, deci cu cât depun mai repede proiectele, iar acestea sunt eligibile, cu atât sunt şanse mai mari să prindă finanţare.

Simulări de preluare
de proiecte

Cine intră pe site-ul www.minind.ro, la secţiunea „Organismul Intermediar pentru IMM“ şi mai departe la „Cereri de finanţare pe 2010“ poate observa că Organismul Intermediar (OI) a făcut teste să vadă dacă sistemul de acceptare a proiectelor IMM-urilor funcţionează. „Aducem la cunoştinţa participanţilor la POS CCE, Axa prioritară 1, că în intervalul 31 august – 3 septembrie Organismul Intermediar pentru IMM va face teste asupra aplicaţiei informatice de înregistrare on line a proiectelor participante. Toate proiectele înregistrate cu această ocazie vor fi anulate, urmând ca singurele înregistrări valabile să fie cele făcute de solicitanţi începând cu 6 septembrie, ora 9.00“, anunţa OI-ul pentru IMM-uri pe pagina oficială a site-ului Ministerului Economiei.

Nu ai unde să reclami incidentele

Cei care întâmpinau probleme în efectuarea cu succes a aplicaţiei pentru a obţine bani europeni aveau posibilitatea să contacteze un specialist tehnic din minister. Cel puţin teoretic, aşa era postat pe site. Numai că la numărul de telefon afişat pe internet sub sintagma „suport tehnic“ nu a răspuns nimeni preţ de câteva ore. Am încercat să contactăm şi Direcţia pentru Gestionarea Fondurilor Europene pentru IMM-uri din Ministerul Economiei, dar la numărul afişat pe site nu a răspuns nici un consilier avizat. IMM-urile nu prea au cui să-i semnaleze astfel de nereguli din cauză că până şi formularul unde companiile îşi pot spune nemulţumirile, numit „Alertă nereguli“, trebuie completat doar dacă reclami un proiect anume (există câmpuri obligatorii de completat, cum ar fi „numele proiectului“ pe care îl reclami sau data la care a fost depus). Cătălin Adam, omul de afaceri care ne-a sesizat la redacţie, a precizat că o bună parte din comunitatea de afaceri strânge semnături din toată ţara „pentru a transmite un memoriu primului-ministru, precum şi ministrului economiei, pentru că nu este corect ceea ce s-a întâmplat azi (ieri – n.r.). Deja facem apeluri şi pe internet“. El a mai spus că înregistrarea primelor proiecte la ora 9.00 sau la câteva secunde după această oră „încalcă două principii ale acordării fondurilor europene: principiul transparenţei – pentru că cineva avea acces la server înainte de ora 9.00, şi principiul egalităţii de şanse – pentru că nu toate firmele au avut aceleaşi şanse să se înscrie on line“.
În total, ieri s-au depus 688 de proiecte într-o oră şi 21 de minute.

Firmele, dornice de investiţii
În ciuda faptului că România stă prost la atragerea fondurilor europene, pe POS CCE firmele se bat pe finanţări. O privire aruncată pe lunga listă a companiilor care au depus ieri proiecte arată că există multe firme în ţară, inclusiv în Oltenia, dornice să realizeze investiţii cu fonduri structurale. Problema este că pe programele postaderare la Uniunea Europeană prinde finanţare cine şi-a înscris proiectul printre primii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII