10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTeleviziunea digitală terestră, amânată până în 2015

Televiziunea digitală terestră, amânată până în 2015

Decizia de amânare cu trei ani, de la 1 ianuarie 2012 până la 1 ianuarie 2015, a trecerii la televiziunea digitală terestră în România a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
 Autorităţile promit că în 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui document vor da o altă hotărâre de guvern privind noul calendar de implementare a tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. În document se mai arată că celor şapte companii care cumpăraseră caiete de sarcini necesare participării la licitaţie li se vor restitui banii din bugetul autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
Recepţia prin antena terestră în format analogic a programelor TV ar fi trebuit să înceteze până la 1 ianuarie 2012, conform obligaţiilor asumate de România faţă de UE. În mod surprinzător însă, pe 11 august, guvernul a emis o hotărâre care modifică tot acest proces şi menţionează că finalizarea procesului de încetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face până la 1 ianuarie 2015.
Tot până la această dată ar trebui acordate şi două multiplexe digitale naţionale „cu obligaţia ca acestea să retransmită programele publice naţionale de televiziune transmise în sistem analogic, pe cale radio terestră, precum şi posturile private de televiziune, potrivit criteriilor şi modalităţilor stabilite de CNA“.
În document se mai menţionează că, până la 1 ianuarie 2015, „cele două multiplexe digitale va trebui să asigure o acoperire pentru programele de televiziune naţionale publice şi pentru cele cu acoperire şi indici de audienţe semnificative de minimum 90% din populaţie şi 80% din teritoriu, iar până la sfârşitul anului 2015, o acoperire de peste 95% din populaţie“. Documentul publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial (27 august, vineri, – Partea I nr. 609) nu precizează cum se va face exact acest lucru, însă se menţionează ca în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui document va fi emisă o nouă hotărâre de guvern pentru stabilirea calendarului de implementare a strategiei de trecere la televiziunea digitală terestră în România.

 ANCOM promite să anunţe în curând cum va afecta această decizie procesul demarat deja

Hotărârea adoptată pe 11 august de guvern a luat total prin surprindere autoritatea de reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care coordona procesul demarat deja de acordare a două licenţe de televiziune digitală terestră. Contactată ieri de HotNews.ro, conducerea instituţiei a menţionat că este în proces de analiză şi că va anunţa în curând consecinţele juridice şi efectele produse de adoptarea acestui act. „ANCOM va stabili şi va anunţa în cel mai scurt timp care sunt consecinţele juridice care decurg din adoptarea acestui act normativ, precum şi modul în care prevederile acestuia vor afecta derularea procedurilor de selecţie comparativă care au fost deja demarate de ANCOM în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru pentru operarea primelor două multiplexe de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României“, a declarat pentru HotNews.ro Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Adrian Vasilache, Hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII