17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenţie! Fiscul verifică şi casele de marcat

Atenţie! Fiscul verifică şi casele de marcat

De câteva zile, finanţiştii au dreptul să demareze controale inopinate la firme pentru a verifica utilizarea caselor de marcat. Fiscul doljean a aplicat deja primele amenzi, de câte 8.000 de lei fiecare, pentru firme care nu dădeau bon fiscal clienţilor. Chiar dacă vine Fiscul în control şi firma este în regulă, nu este exclus să treacă şi comisarii Gărzii Financiare, pentru că şi ei verifică utilizarea caselor de marcat.

În goana după descoperirea evaziunii fiscale, ANAF trimite iar oamenii Fiscului la munca de jos. Fiscul are din nou dreptul să verifice tot ce ţine de casele de marcat fiscale, astfel că inspectorii fiscali îi vor lua în „colimator“ pe micii buticari şi/sau pe marii comercianţi, precum şi pe unii prestatori de servicii pentru a vedea dacă şi cum folosesc ei casele de marcat fiscale. Printr-o circulară emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene reiau controalele inopinate la firmele care utilizează sau ar trebui să utilizeze case de marcat fiscale. În anul 2007, ANAF decisese ca de casele de marcat să se ocupe exclusiv Garda Financiară, însă în ultimele zile s-a revenit asupra hotărârii, astfel că se ocupă şi Garda şi Fiscul de acelaşi lucru. „De aproximativ o săptămână, activitatea de inspecţie fiscală are drept sarcină verificarea prevederilor OUG nr. 28/1999 privind deţinerea şi utilizarea caselor de marcat fiscale. Se vor face controale inopinate la cei care ar trebui să utilizeze casele de marcat fiscale. Cei care nu le folosesc vor fi amendaţi cu minimum 8.000 de lei şi, complementar, le va fi suspendată activitatea pe o perioadă de trei luni, iar sumele care se găsesc în plus în casierie se confiscă“, a precizat, pentru GdS, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Ioan Filipescu, cel care răspunde de activitatea de inspecţie fiscală.
Conform articolului 1 din OUG nr. 28/1999, „Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale“. Există şi unele excepţii prevăzute de lege, cazuri în care nu trebuie utilizată casa de marcat.

Curg amenzi usturătoare

Cine nu are sau nu foloseşte casa de marcat riscă o amendă între 8.000 şi 40.000 de lei, potrivit ordonanţei. Finanţele doljene au trecut deja la controale şi chiar au amendat comercianţi care nu utilizau casele de marcat. „Am verificat câţiva agenţi economici şi au fost aplicate trei amenzi de câte 8.000 de lei fiecare“, a spus Filipescu. Cei mai afectaţi de controale şi de amenzi vor fi buticarii de cartier, care nu utilizează casele de marcat. De exemplu, un bec vândut fără bon fiscal înseamnă contravenţie şi se amendează cu 8.000 de lei, susţin oamenii Fiscului. Însă, o astfel de amendă pentru firmele mici poate însemna închiderea.

Fiscul…, un fel de Protecţia consumatorului

Totuşi, apare întrebarea cum selectează Fiscul firmele la care să meargă în control inopinat şi să vadă dacă folosesc sau nu casele de marcat. Şeful activităţii de inspecţie fiscală din cadrul DGFP Dolj spune că: „Avem o bază de date cu firmele care au ridicat case de marcat fiscalizate. Coroborăm datele să vedem cifra de afaceri declarată de contribuabil, comparativ cu vadul pe care îl are. Mai colaborăm şi cu terţi. În plus, luăm în calcul şi reclamaţiile de la clienţii firmelor că nu dau bon fiscal“. Cum şi Garda, şi Fiscul au aceleaşi atribuţii în ceea ce priveşte verificarea firmelor care ar trebui să fie dotate şi să utilizeze case de marcat, este uşor probabil ca acelaşi comerciant să fie „călcat“ de ambele instituţii. Şeful Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, spune că nu se va întâmpla acest lucru, dar nu exclude ca o firmă să fie verificată de două ori pentru acelaşi lucru: „Ne coordonăm activitatea cu cea a Fiscului. Vedem ce firme au fost verificate pe tema caselor de marcat şi, dacă au aplicat ei o sancţiune, atunci noi nu mai mergem acolo. Dar dacă la firma respectivă a fost totul în regulă la controlul Fiscului, putem să mergem şi noi“.

Activităţi exceptate de la utilizarea caselor de marcat
Potrivit OUG nr. 28/1999, există unele activităţi exceptate de la obligaţia de a utiliza casele de marcat fiscale. În această categorie intră comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali care îşi vând produsele în pieţe, târguri şi alte locuri publice autorizate, vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi, transportul public de călători pe bază de bilete şi abonamente, activităţi privind încasări pe bază de bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII