10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRadio pentru tinerii din Europa

Radio pentru tinerii din Europa

60 de persoane din toate ţările Europei s-au întâlnit la Genova, Italia, pentru „construirea“ primului post de radio pentru toţi tinerii europeni.

A trimis dosarul cum a văzut anunţul pe internet. O scrisoare de motivaţie, prin care şi-a mărturisit dragostea pentru radio; un format de emisiune; şi un formular-tip, în care a menţionat experienţa în domeniu. A fost admisă imediat. Şi tot atunci a aflat că era unul dintre cei doi români selectaţi alături de alţi 58 de tineri din Europa „să construiască“ Radio Jeans, primul post de radio pentru toţi tinerii din Europa.
Era vorba despre un proiect iniţiat de ARSSU Liguria, Mandragola editrice (Zai.net) şi European Youth Press (ONG european pentru tinerii jurnalişti) şi finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Tineret în Acţiune“, un proiect al cărui obiectiv era realizarea unui post de radio şi a unei reţele radio de către tineri europeni pentru tinerii europeni.

Cu ei s-au făcut 60

Dintre sutele de dosare care au fost înscrise pentru participare, au fost selectate doar 60. Dintre acestea, două erau ale unor români: al craiovencei Andreea Melinescu şi al bucureşteanului Cristian Predoi.
„Am fost aleşi tineri din nouă ţări – Franţa, Spania, Cehia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Italia şi România“, ne spune Andreea Melinescu, tânăra de numai 17 ani din Craiova, care a fost selectată să participe la realizarea proiectului.
„Pe 26 iulie, ne-am întâlnit cu toţii la primul workshop, care a avut loc la Genova şi a durat o săptămână. Acolo am înţeles ce înseamnă să fii jurnalist profesionist“.
Lor li s-au alăturat, la Genova, şapte profesori, jurnalişti europeni, care au pregătit laboratoare pentru tinerii europeni – Andreas Rogal, jurnalist la Bruxelles pentru Europarl TV, şi Faik Uyanik, jurnalist la secţiunea turcă BBC (multimedia producer), Alberto Severi, Sandra Laborier, Aurore Peignois, Luca Piergiovanni şi Emiliano Poddi.

Workshopul

În cele şapte zile, cei 60 de juniori jurnalişti de radio au avut câteva „teme“ de efectuat. Întâi, participanţii şi-au prezentat ţara prin metode alese de fiecare în parte. Caioveanca noastră a oferit colegilor un film despre România şi Craiova, alăturând acestuia cărţi turistice. S-au format apoi echipe şi s-au realizat proiecte de emisiuni şi emisiuni radio pe diverse teme, de la motociclism până la reciclarea plasticului.
Pe 2 august, primul workshop de la Casa dello Studente di corso Gastaldi, Genova, s-a încheiat. Cei 60 de tineri s-au întors în ţările lor, urmând ca, pe 1 ianuarie 2011, să se întâlnească din nou cu trainerii lor.
„În decursul acestor luni, vom transmite fiecare «de acas㻓, explică Andreea Melinescu programul pe care îl au de urmat pe viitor. „Adică eu voi transmite de la postul de radio al liceului meu, Vocea noastră, dar şi on line. Ne va ajuta o echipă de la Genova, care va trece prin fiecare localitate de unde provin participanţii şi va pune la punct reţeaua radio“.  

Abia începutul

Obiectivul workshopului, ne mai spune Andreea, a fost acela de a oferi tinerilor europeni oportunitatea de a intra în contact cu lumea radioului, de a învăţa lucrurile de bază în jurnalism.
„În acest fel, toată lumea va avea o bază comună de unde să înceapă «construirea» radioului european. Din punctul meu de vedere, a fost o experienţă extraordinară, am rămas plăcut surprinsă de modul de lucru interactiv, de atmosfera relaxată bazată pe comunicare şi colaborare. A fost uimitor să cunosc tineri din toate colţurile Europei, deosebindu-ne doar prin cultură şi limba vorbită, dar uniţi de pasiunea pentru radio. Am învăţat ce înseamnă să fii un jurnalist profesionist“, ne mărturiseşte, nu fără orgoliul de a fi fost aleasă printre cei 60 de tineri europeni, Andreea Melinescu.
Să mai spunem despre ea că este elevă în clasa a douăsprezecea la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova şi că s-a îndrăgostit de radio când a intrat la liceu şi s-a înfiinţat postul cu circuit închis Vocea noastră. Astăzi, ea coordonează toată activitatea radioului. Iar pentru viitor, îşi doreşte să urmeze facultatea de jurnalism. Nu ştie încă în ce ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII