10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFalimente salvate cu ajutoare de stat

Falimente salvate cu ajutoare de stat

Mai multe firme din Oltenia au primit la momentul privatizării de la statul român ajutoare care totalizează 170 de milioane de lei. Suma cea mai mare au primit-o Uzinele Sodice Govora – nici mai mult, nici mai puţin – 114 milioane de lei. Acum, la câţiva ani de la plata acelor ajutoare, unele firme au evoluat în piaţă, în timp ce altele s-au adâncit şi mai mult în datorii. GdS arată cât ne-au costat aceste privatizări.

Multe firme din Oltenia au beneficiat de zeci de milioane de lei de la statul român, pentru a fi „atractive“ la privatizare. În general, ajutoarele de stat au fost acordate pentru ştergerea datoriilor istorice pe care le aveau firmele în momentul privatizării. De multe ori, societăţile salvate de la faliment în urmă cu patru-cinci ani, prin schemele de ajutoare de stat permise la vremea respectivă, nu au reuşit să se redreseze şi acumulează în continuare datorii şi pierderi, chiar dacă au „păpat“ zeci de milioane de lei din vistieria statului. Pentru alte firme însă, ajutoarele de stat au fost „mană cerească“. Asemenea companii s-au dezvoltat cu bani de la stat, ba chiar s-au abonat la banul public, în diverse ipostaze. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) informează, la solicitarea GdS, că până acum, în Oltenia au fost acordate ajutoare de stat (la privatizare, adică ajutoare pentru ştergerea unor datorii către stat) de aproape 170 de milioane de lei. Cine a luat atunci bani de la stat, în momentul privatizării, nu mai are dreptul la noi ajutoare de stat acordate pe perioada crizei, pe diverse acte normative propuse de AVAS. „Subliniem faptul că aceste ajutoare de stat au fost acordate pentru restructurarea societăţilor, la momentul privatizării acestora, pe baza legislaţiei de la acea dată“, au precizat reprezentanţii AVAS.

Uzinele Sodice Govora, ajutoare de zeci de milioane de euro

Ajutorul de stat cel mai însemnat în regiune a fost acordat către Uzinele Sodice Govora (USG) din Vâlcea. Compania, privatizată cu polonezii de la Ciech Chemical Group, a „păpat“ 114 milioane de lei, adică 31 de milioane de euro (la cursul din 2006), reprezentând ajutoare de stat pentru plata unor datorii istorice. Suma enormă primită de la statul român cu titlu de ajutor nu a salvat compania. Potrivit bilanţului contabil al firmei, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pierderile nete ale USG erau la sfârşitul anului 2008 de 90,88 milioane de lei şi datoriile totale ale companiei erau 395 de milioane de lei. Societatea avea un număr mediu de salariaţi de 1.000 de persoane, la aceeaşi dată. Reprezentanţii companiei au spus, la nivel neoficial, că ajutorul de stat a fost acordat pentru ştergerea unor penalităţi de întârziere la plata contribuţiilor. Iniţial, Uzinele Sodice Govora au fost cumpărate de una dintre firmele fraţilor Cristescu, iar în 2006 compania a ajuns la polonezi, schema de ajutor de stat mergând în continuare. După primirea ajutoarelor de stat de 114 milioane de lei (1.140 de miliarde de lei vechi) la nivelul anului 2005, firma a rezistat pe piaţă în continuare. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii SC Uzinele Sodice Govora nu au prezentat un punct de vedere oficial.

Sume mari, oferite pe tavă „muribunzilor“ economiei

În momentul în care au avut loc cele mai multe privatizări în România, firmele din portofoliul AVAS acumulaseră datorii de zeci sau sute de miliarde de lei vechi. Dacă nu s-ar fi privatizat, firmele s-ar fi închis, mai devreme sau mai târziu, din cauza datoriilor acumulate. Statul a preferat să le privatizeze pe nimic, ba chiar să le acorde noilor proprietari privaţi o serie de privilegii, sub forma ajutoarelor de stat, pentru că legislaţia permitea atunci asemenea manevre. Acum, după intrarea în Uniunea Europeană, de regulă, pentru acordarea de ajutoare trebuie notificată Comisia Europeană, Comisie care s-a pronunţat până şi în cazul privatizării Daewoo, când cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni, Ford Motor Company, a trebuit să plătească încă 27 de milioane de euro statului român, suma fiind considerată ajutor de stat nelegal pentru Ford.

Cât ne-au costat privatizările

Ajutoarele de stat acordate în urmă cu cinci-şapte ani au fost aprobate de către Consiliul Concurenţei. Banii nu erau acordaţi efectiv firmelor, ci li se ştergeau datoriile istorice, dacă le plăteau pe cele curente. Potrivit datelor furnizate de AVAS, după privatizare, SC Rostramo din Gorj a primit ajutoare de stat de 26,4 milioane de lei, MAT Craiova s-a ales cu ştergerea unor datorii de 16 milioane de lei, Romvag Caracal a primit ajutoare de 4,9 milioane de lei, Popeci Utilaj Greu a beneficiat de ajutoare de 3,9 milioane de lei, Metal Lemn Craiova – 2,1 milioane de lei, Drobeta Comb din Mehedinţi – 1,1 milioane de lei şi Severmind – 0,56 milioane de lei. Unele firme spun că au fost condiţii greu de îndeplinit pentru a beneficia de acele ajutoare, dar… a meritat. Banul public le-a ajutat să scape de datoriile istorice. Este şi cazul firmei omului de afaceri Constantin Popeci – Popeci Utilaj Greu (fostul IUG), care a beneficiat de ajutoare de stat de 3,9 milioane de lei. Firma a fost privatizată în 2002, la vremea aceea Călin Popeci, fiul lui Constantin Popeci, plătind statului 1,33 milioane de euro pe pachetul majoritar de acţiuni. Dar a meritat.
Ce spun reprezentanţii companiei despre ajutorul de stat. „În primă fază, condiţiile pentru a beneficia de acele ajutoare de stat au fost greu de îndeplinit. Pentru a beneficia de scutiri trebuia să plătim totul la zi. Am fost în proces cu statul şi, în cele din urmă, s-a rezolvat. Am beneficiat de ajutoare pentru stingerea datoriilor istorice“, a afirmat Gina Foarfă, director economic la Popeci Utilaj Greu. Ea mai spune că, de atunci şi până acum, compania a mai beneficiat de ajutoare de stat, sub altă formă: „Avem în derulare un proiect cu fonduri structurale de zece milioane de euro, din care jumătate suportă compania, iar jumătate sunt fonduri nerambursabile. Proiectul este pe POS – „Creşterea competitivităţii economice“, iar componenta nerambursabilă (exprimată în lei) este de 2,5 milioane de lei – de la bugetul naţional, adică de la stat, şi 15,86 milioane de lei de la FEDR. În total, 18 milioane de lei. Tot cu atâta contribuie şi firma. Avem spre aprobare şi ajutoare de minimis“. Potrivit bilanţului contabil pe 2008, Popeci Utilaj Greu înregistrase un profit de 4,6 milioane de lei şi avea un număr mediu de 690 salariaţi.

Unele proiecte, abandonate în criză

În perioada crizei, situaţia economico-financiară a multor firme privatizate s-a înrăutăţit, astfel că AVAS a gândit un nou sistem de a „dona“ bani publici, cu dedicaţie, tot pentru firmele abonate la ajutoare de la stat. Până la sfârşitul săptămânii trecute, proiectul nu fusese transpus într-un act normativ. AVAS a transmis spre aprobare guvernului un proiect de ordonanţă privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a derulării afacerilor în vederea depăşirii actualei crize economice, informează AVAS, dar beneficiari ar urma să fie tot agenţii economici care au primit anii anteriori ajutoare de stat. Conform proiectului ordonanţei, se instituie la nivelul AVAS un sistem de ajutor de stat pentru operatorii economici care au dificultăţi în implementarea măsurilor din programele de restructurare sau de investiţii, „care au stat la baza acordării ajutoarelor de stat în urma procesului de privatizare“. Numai că firmele din regiune nu se mai înghesuie la asemenea „cadouri“ de la stat, cel mai probabil din cauza condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi bani de la stat. „Până la această dată, nici unul dintre agenţii economici care sunt înregistraţi în zona Olteniei şi se află/sau au fost în monitorizarea AVAS nu au solicitat sprijin financiar în conformitate cu proiectele afle pe site-ul Autorităţii. De altfel, lipsa de interes pentru aceste măsuri a determinat AVAS să reanalizeze proiectele propuse, renunţând la o parte dintre ele“, au spus, pentru GdS, reprezentanţii AVAS.

Ajutoarele de stat acordate efectiv firmelor din Oltenia*

Ajutor de stat pe bază de decizii individuale ale Consiliului Concurenţei
1. POPECI UTILAJ GREU (fostul IUG), Craiova (Dolj) –  3.926.958 de lei
2. MAT, Craiova (Dolj) – 16.259.460 de lei
3. METAL LEMN, Craiova (Dolj) – 2.141.589 de lei
4. ROSTRAMO, Târgu Jiu (Gorj) – 26.413.300 de lei
5. ROMVAG, Caracal (Olt) – 4.939.605 lei
6. UZINELE SODICE GOVORA (Vâlcea) – 114.544.894 de lei
TOTAL  168.225.806 lei

Ajutor de stat acordat pe bază de decizii ale Consiliului Concurenţei pe scheme de societăţi mici şi mijlocii
1. DROBETA COMB DR.TURNU SEVERIN (Mehedinţi) –  1.134.608 lei
2. SEVERMIND DR.TURNU SEVERIN (Mehedinţi) –  565.965 de lei

* Datele au fost furnizate de AVAS

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU