11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia va apela la un nou împrumut în 2011?

România va apela la un nou împrumut în 2011?

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat ieri, înaintea întâlnirii liberalilor cu delegaţia FMI, că măsurile propuse de guvern, în baza constrângerilor impuse de Fond, vor determina România ca în 2011 să apeleze la un nou împrumut.
„Toate măsurile propuse de guvernul Boc, în baza constrângerilor impuse de Fond, vor determina România ca şi în 2011, când vom avea o creştere economică de minus doi, să apeleze la un nou împrumut, care va fi utilizat în continuare pentru plata pensiilor şi a salariilor. Aceasta este situaţia reală a acordului încheiat de România astăzi (ieri-n.r.) cu FMI“, a spus Ruşanu.
Vicepreşedintele liberal a dat citire unei declaraţii a şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care spunea în noiembrie 2009 că performanţele înregistrate până la sfârşitul lunii septembrie în cadrul programului încheiat de România au fost bune, iar toate ţintele au fost atinse. Mai mult, Franks spunea în mai 2010 că „România este deja o poveste de succes“, trecând peste perioada de criză mult mai bine decât era aşteptat.
„Ce constatăm? După mai bine de un an de la semnarea acordului cu FMI şi obţinerea împrumutului, situaţia economică a României este mult mai grea, iar datoria publică este dublă astăzi faţă de 2008. Ca perspectivă, pentru luna mai 2011, când expiră acordul cu FMI, în mod cert situaţia economică a României va fi şi mai grea, iar gradul de îndatorare atins de România în perioada 2009-2010 este nemaivăzut până acum în istoria postdecembristă, fapt care va greva asupra generaţiilor viitoare“, a spus Ruşanu.
Acesta a atenţionat că în ultima perioadă exporturile au crescut, însă investiţiile şi consumul s-au redus drastic, ceea ce înseamnă că economia României este „departe“ de a-şi reveni. „Măsurile propuse de Fond, de creştere a TVA şi scădere a salariilor cu 25%, nu şi-au atins scopul, determinând o pauperizare a populaţiei“, a adăugat Ruşanu.
Mai mult, acesta a spus că acordul de la Viena, încheiat în 2009 între FMI şi nouă dintre cele mai importante bănci comerciale străine din România, prin care acestea se angajau să nu îşi exporte beneficiile în statele lor, „nu au îmbunătăţit cu nimic creditarea agenţilor economici în România“. „Din contră, băncile comerciale au obţinut profituri fabuloase, împrumutând statul român, şi nu agenţii economici“, a mai spus liberalul.
Ruşanu a precizat că acestea vor fi şi temele discutate de liberali cu delegaţia FMI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS