13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele de repartitoare, băgate în subsol

Firmele de repartitoare, băgate în subsol

Craiovenii care şi-au montat repartitoare de costuri vor plăti la iarnă 30% pentru încălzirea părţilor comune şi 50% în celelalte luni, dacă firmele de repartitoare nu inventariază, până la începutul sezonului rece, instalaţiile din subsolurile blocurilor.

Firmele de repartitoare şi asociaţiile de proprietari sunt obligate să facă inventarul „suprafeţei echivalente termic“ din subsolurile blocurilor pentru a determina ce contribuţie revine fiecărui proprietar pentru părţile comune. Operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri vor face inventarul în blocurile în care acestea sunt montate, iar asociaţiile – în blocurile necontorizate.
„În cazul în care, din motive bine justificate, operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri nu finalizează inventarierea suprafeţei echivalente termic în subsolurile condominiilor în care sunt montate repartitoare de costuri, până la începutul sezonului de încălzire 2010-2011, se admite, numai pentru acest sezon de încălzire, utilizarea în calcule de repartizare a unei cote procentuale aferente părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire pe lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire“. (art. 2, Ordin ANRSC 343/13 iulie 2010, MO 501/20 iulie 2010).
Încă de la început reglementările ANRSC au născut nemulţumiri, deoarece reglementarea de faţă se adresează numai consumatorilor din imobilele de tip condominiu, care folosesc repartitoarele de costuri, dar nu şi locatarilor care nu şi-au instalat repartitoare.
„Ordinul se adresează numai consumatorilor de energie termică din imobilele de tip condominiu care folosesc repartitoare de costuri. Cei care vor aduce la îndeplinire prevederile acestor norme sunt prestatorii autorizaţi de ANRSC, asociaţiile de proprietari, supervizaţi de autorităţile administraţiei publice locale. Este posibil să se vină cu completări şi pentru proprietarii care nu au repartitoare, pentru că nu este corect să se plătească un procent inegal pentru consumul de căldură pe părţile comune“, a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic al Regiei Autonome de Termoficare Craiova. În Bănie, din numărul total al apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire, 35% au aceste repartitoare, iar 65% nu.
„Legea este părtinitoare. Dacă acest inventar nu se face până în toamnă, cei cu repartitoare vor plăti din totalul facturii la încălzire un procent mult mai mare, fie 30%, fie 50% faţă de ceilalţi proprietari. Celor din urmă le revine un procent mult mai mic pentru cota parte indiviză din proprietatea comună. Acesta este stabilit acum, în cadrul Adunărilor Generale, şi poate fi între 10% şi 20%. Această diferenţă va stârni dispute în rândul proprietarilor“, este de părere preşedintele UJALP Craiova, Dan Remus. În schimb, reprezentantul Elsaco, Adrian Serghiuţă, susţine că procentul de contribuţie la consumul comun ce ar reveni apartamentelor fără repartitoare poate fi şi mai mare de 50%.
Proprietarii care şi-au montat centrale de apartament în scopul „de a se desprinde“ de bloc nu vor fi de acord să plătească o contribuţie pentru părţile comune. Există, în prezent, în Craiova asociaţii care nu repartizează „centraliştilor“ nici o cotă parte din consumul comun al blocului.

Inventar în subsol

Proprietarii sunt la mâna firmelor de repartitoare şi a asociaţiilor de locatari. Dacă inventarierea conductelor, coloanelor şi a corpurilor de încălzire se realizează până la începutul sezonului rece, vor plăti pentru părţile comune un procent corect, repartizat tuturor consumatorilor, fie că este mai mic sau mai mare decât cel prevăzut în norma legală.
„În Craiova, avem contorizate 500 de apartamente şi nu cred că vom reuşi să facem inventarierea suprafeţei echivalente termic din subsolurile acestora. Dacă asociaţiile ar deţine cărţile tehnice ale imobilelor ne-ar ajuta foarte mult. Până acum, nu am demarat această acţiune. Efectuăm o reinventariere a instalaţiilor din apartamente pentru o împrospătare a bazei de date pe care o deţinem“, a declarat reprezentantul ISTA Craiova, Daiana Cerban
În schimb, reprezentantul Elsaco Craiova susţine că firma în cauză deţine deja o inventariere a instalaţiilor blocurilor contorizate de ei. Şi vor înainta o situaţie concretă distribuitorului de energie termică până la începutul sezonului rece. Şi acesta ridică problema diferenţei pe care ordinul ANRSC o creează între proprietarii care deţin repartitoare de costuri şi cei care nu au aparate de măsurat căldura degajată de calorifer.
„Noi am început să facem o inventariere încă de anul trecut, chiar dacă nu exista această prevedere, pentru că tot erau discuţii cu proprietarii care deţineau centrale individuale. Şi cred că vom reuşi până în iarnă să încheiem acest inventar. Problema este cu ceilalţi şi mai ales cu deţinătorii de centrale. Aceştia vor refuza să plătească, iar asociaţiile nu vor să intre în conflict cu ei şi nu le repartizează nimic. Şi mai este un aspect. Calculând cota procentuală aferentă părţilor comune, am avut surpriza, la un bloc din Piaţa Gării, să rezulte un procent de 62%“, a spus Adrian Serghiuţă, reprezentantul Elsaco.
Altă problemă ridicată de unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari: de ce degajă instalaţiile din subsol căldură? Conductele şi coloanele de distribuţie a energiei termice nu trebuie să fie izolate termic, astfel încât să nu existe pierderi de căldură pe traseu? „Nu este corect ce se întâmplă, dar este normă legală şi trebuie să mă supun. Înţeleg să se plătească o cotă parte din factura comună acolo, unde există calorifer pe casa scării, în uscătorie, dar în rest aceste conducte de distribuţie trebuie să fie izolate în aşa fel încât să nu existe pierderi de căldură“, a afirmat preşedinta Asociaţiei nr. 17 Rovine, Mariana Vizitiu.

Ce spune legea
„Inventarierea conductelor şi a coloanelor de distribuţie, a coloanelor de încălzire şi a corpurilor de încălzire aflate în proprietate comună se realizează prin grija asociaţiei de proprietari/locatari şi va fi pusă la dispoziţia prestatorului care exploatează sistemele de repartizare a costurilor pentru determinarea suprafeţei echivalente termic“. Ordin ANRSC 343/2010

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII