11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Rovinari vinde energie sub preţul pieţei

CE Rovinari vinde energie sub preţul pieţei

Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni au ieşit pe profit la jumătatea anului, însă acesta nu depăşeşte 300.000 de lei pentru fiecare unitate. Directorul Complexului Energetic Rovinari recunoaşte că societatea a vândut energie sub preţul pieţei, însă doar pentru a nu opri grupurile.

Complexurile Energetice (CE) Rovinari şi Turceni au obţinut în prima parte a anului profituri mai mici de câteva sute de ori raportat la bilanţul pe prima parte a anului 2008, înainte de începerea crizei economice. Nivelul profitului în urma bilanţului pe primul semestru al acestui an pentru fiecare dintre cele două societăţi din subordinea Ministerului Economei nu a depăşit 300.000 de lei. Pentru Complexul Energetic de la Rovinari profitul este mai mic de 260 de ori faţă de situaţia înregistrată înainte de începerea crizei, iar pentru Complexul Energetic Turceni – de 300 de ori. În ultimele zile, cele două unităţi au fost nevoite să vândă energie electrică şi cu 50 de lei în pierdere pentru fiecare megawat. Preţurile la care a fost scos la vânzare un megawat produs la termocentralele din Gorj a fost de 114 lei, 93 şi 143 de lei. Media preţului de vânzare a fost astfel cu aproape 50 de lei mai mică decât preţul pieţei.

Trotea recunoaşte că a vândut în pierdere

Tiberiu Trotea, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, recunoaşte că unitatea pe care o conduce a vândut energie sub preţul pieţei. Şeful Complexului susţine însă că a preferat să vândă energia produsă decât să oprească grupurile energetice. Oprirea şi repornirea grupurilor energetice ar fi implicat costuri mult mai mari pe ansamblu decât vinderea energiei electrice la un preţ mai mic.
„Profitul este aşa din cauza crizei economice. Noi avem şi nişte investiţii în derulare pentru care nu a existat finanţare în 2008. Să ne uităm la lista agenţilor economici din România să vedem câţi sunt pe profit în perioada aceasta. Am preferat să producem şi să vindem ce avem. Ne convine să facem astfel decât să închidem grupurile energetice. Este şi perioada în care consumul a scăzut şi toată lumea observă că este momentul de vârf pentru energia produsă în sistem hidro şi este mult mai ieftină decât cea produsă în termocentrale. Noi ne orientăm acum şi spre export, dar nu pot să spun exact zonele“, a menţionat Tiberiu Trotea.

Bani pentru Pandurii, hotelul Miami, la mezat

În timpul în care îşi caută pieţe de desfacere pentru curentul electric şi vinde energie sub preţul pieţei, Complexul Energetic de la Rovinari a aprobat în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie suma de un milion de lei pentru finanţarea Clubului de Fotbal Pandurii Târgu Jiu.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe s-a pus în discuţie soarta hotelului „Energeticianul“ pe care societatea îl deţine la Târgu Jiu. Acesta nu a mai beneficiat de investiţii şi funcţionează în pierdere. „A fost trasată o sarcină de la Consiliul de Administraţie să luăm măsuri cu această unitate. Nu este posibil să meargă în pierdere, când alte hoteluri din Târgu Jiu merg pe profit, chiar şi în această perioadă. Se discută două variante: ori modernizarea, dar să vedem în cât timp se va recupera investiţia şi cât va dura modernizarea, ori să fie preluat în locaţie de gestiune“, a precizat Tiberiu Trotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU