10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA-ul de 24 la sută îngroapă investiţiile

TVA-ul de 24 la sută îngroapă investiţiile

Administraţia judeţului Dolj acuză faptul că trebuie să suporte costuri cu aproximativ 4,8 milioane de lei mai mari în contul diferenţei dintre cotele de 19% şi 24% ale TVA-ului. Din aceeaşi cauză, primăriile care au câştigat proiecte pe fonduri structurale sunt supuse la presiuni.
Cota de 24 de procente a TVA-ului a scumpit proiectele de investiţii. Potrivit mecanismului actual, autorităţile care derulează proiecte pe fonduri nerambursabile sunt obligate să vină cu segmentul de cofinanţare şi TVA-ul calculat la valoarea proiectului. De pildă, la un proiect în valoare de 100.000 de euro, o primărie trebuie să suporte un cost de 2.000 de euro, la o cofinanţare de 2%, dar şi TVA-ul. Înainte de creşterea cotei, costul era 19.000 de euro. Acum, „preţul“ ar fi de 24.000 de euro. Chiar dacă statul rambursează această sumă, mai întâi, autoritatea care derulează proiectul este obligată să aibă aceşti bani în buget. O primă problemă sesizată de administraţia judeţului Dolj apare în cazul proiectelor câştigate de primării pe măsura 322. Mai mulţi primari din judeţ au cerut sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, motivând că se află în imposibilitatea de a implementa proiectele, potrivit vicepreşedintelui economic al CJ, Dan Mogoş. „Aceste proiecte gravitează în jurul valorii de 2,5 milioane de euro, iar primăriile trebuie să suporte un TVA crescut la 24%. Proiectele trebuie implementate în doi ani, nefiind posibile mai mult de patru tranşe de plată în toată această perioadă. Practic, fiecare primărie este pusă în situaţia ca, de două ori pe an, să achite câte o tranşă de peste 800.000 de euro pentru că mai întâi plăteşti furnizorii şi serviciile şi apoi se decontează banii“, a spus Mogoş, în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, la sediul PNL Dolj.

Diferenţă de aproape cinci milioane de lei în bugetul CJ

În condiţiile în care bugetele din care primăriile trebuie să acopere cofinanţările şi TVA-ul sunt între 100.000 şi 300.000 de euro, acestora le este practic imposibil să ducă la bun sfârşit proiectele câştigate, după cum a explicat vicepreşedintele CJ Dolj. „Consider că prin această creştere prostească a TVA-ului nu se face altceva decât să se pună o frână tuturor investiţiilor. La nivelul consiliului judeţean, această situaţie, tradusă în cifre, înseamnă că noi trebuie să suportăm o diferenţă de 306.000 de lei, iar din punct de vedere al proiectelor mari din fonduri structurale, diferenţa aceasta ajunge la 4,5 milioane de lei. În loc să introducem aceşti bani în noi investiţii, va trebui să plătim această diferenţă de TVA“, a afirmat Mogoş. „Dacă guvernul are dorinţa să revină la vechea cotă de 19%, să o facă repede, pentru a nu sugruma noi investiţii. Dacă guvernul are amabilitatea – şi eu consider că este doar o problemă de voinţă politică -, ar fi util să dea, aşa cum era în vigoare pe vremuri, acea scutire de plată a TVA-ului măcar la proiectele pe fonduri structurale“, a adăugat liberalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII