10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDurata de viaţă a companiilor este în scădere

Durata de viaţă a companiilor este în scădere

Criza economică loveşte în tot mai multe afaceri. Numărul spaţiilor comerciale libere din centrul Craiovei creşte de la o zi la alta.

Indiferent că vorbim despre comercianţi de haine de duzină sau de haine de firmă, de comercianţi de bijuterii şi ceasuri de lux, toţi au început să simtă impactul negativ al crizei. Kenvelo, Haute Couture, Nicoli Gioielli sunt doar câteva dintre firmele care până mai ieri îşi aveau sediul în centrul Craiovei şi care au decis că în condiţiile economice actuale e mai bine să-şi înceteze activitatea în Bănie. În locul lor, şi al altor firme, au rămas doar anunţurile de închiriere şi vitrine goale, mărturii ale faptului că mediul de afaceri a fost greu lovit de criză. Totuşi, în timp ce unii întreprinzători au decis să-şi diminueze activitatea sau să se repoziţioneze, alţii profită de spaţiile rămase libere şi-şi încearcă norocul.
„Piaţa e învolburată, mai ales din punct de vedere al chiriilor. Tot mai mulţi întreprinzători îşi deschid ceva şi încearcă să vadă dacă le merge. Avem destul de multe solicitări din partea unor firme care caută spaţii de închiriere şi nu găsesc fie pentru că nu au suprafaţa dorită, fie pentru că nu corespund cerinţelor lor“, a declarat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Acesta a atras însă atenţia că a scăzut foarte mult durata de viaţă a business-urilor. Pe cât de repede se deschid, pe atât de repede unele firme sunt nevoite să închidă sau să se repoziţioneze. „În ceea ce priveşte preţurile la chirii în Craiova, acestea se menţin destul de mari faţă de cum evoluează economia“, a adăugat Cristian Clenciu. Proprietarii de spaţii comerciale care au decis să lase din preţ reuşesc să închirieze destul de repede. Cei care nu lasă sunt nevoiţi să aştepte luni bune (unii chiar şi şase-opt luni), până să-şi poată găsi clienţi.

Pentru a obţine bani, companiile devin chiriaşe în propriile imobile

Pe de altă parte, la nivel naţional, marile companii care încearcă să facă rost de bani pe termen scurt iau în calcul o serie de variante pentru a trece cu bine peste impactul negativ al crizei.
„Din nevoia acută de lichidităţi şi în condiţiile în care creditele bancare sunt greu de obţinut, companiile recurg la o metodă mai puţin uzitată pe piaţa românească, dar folosită cu succes în alte state europene. Dacă deţin imobile sau terenuri, le vând şi apoi firma le închiriază de la noul proprietar, putându-şi desfăşura activitatea în continuare“, notează banknews.ro. Metoda, denumită în limbajul de specialitate „sale and leaseback“, îmbină interesele celor care au numerar la dispoziţie cu cele ale firmelor, care au nevoie urgentă de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII